Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przełączenie okien w tryb zimowy

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam pytanie dotyczące "przełączenia" okien w tryb zimowy. Oglądałem sporo poradników jak wykonać takie doszczelnienie okna na zimę, niestety odnoszę wrażenie że okucie moich okien nie umożliwia mi takiej funkcji. Znalazłem w kilku poradnikach informację że należy przekręcić w okuciu jeden element tak aby docisk okna był większy. Niestety w moim przypadku elementy ościeżnicy nie dają się przekręcić.

Bardzo proszę o informację jak przełączyć okna w tryb zimowy ( w załączeniu zdjęcia okucia okna)

Z wyrazami serdeczności

Tenduts

20171109_163155_resized.jpg

20171109_163203_resized.jpg

20171109_163204_resized.jpg

20171109_163232_resized.jpg

20171109_163152_resized.jpg

Twoje okna już są "przełączone w tryb zimowy". Te jajkowate zaczepy są przekręcone juz tak, by mocniej dociskały.

Tak w ogóle - wg mnie tryb lato/zima to ściema marketingowa. To są zaczepy które pozwalają na regulację docisku gdy uszczelki będą coraz słabiej spełniały swoją funkcję.

Lepiej powiedz w czym masz problem, może uda się coś podpowiedzieć np. w ramach regulacji.

nie wszystkie, na drugim zdjęciu(chyba od góry) jest w trybie "lato" o ile tak można to nazwać

Wg mnie 2i3 zdjęcie to okno od góry i widoczny zaczep mikrowentylacji. On celowo ma taką konstrukcję, by odpychał skrzydło od ramy.

Problem zauważyłem w momencie silnego wiatru z zewnątrz. Odnoszę wrażenie że miedzy parapetem a dolną ramą okna zwyczajnie wieje. W zimę miałem mróz na parapecie, więc w tym roku wymontowałem parapet. Pod oknem była zamontowana taka trzy komorowa listwa przykręcona na wkręty montażowe (dowiedziałem się że to listwa montażowa/transportowa), usunąłem tę listwę zamontowałem twardy styropian plus szczelna pianka i ponowny montaż parapetu. Myślałem że to wyeliminuje problem "wiania i mrozu". Niestety ostatnio przy silnym wietrze odniosłem wrażenie wiania między parapetem a oknem (zastanawiam się czy nie będzie ponownie mrozu na parapecie)

z wyrazami serdeczności

Tenduts

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.. Jeśli uzupełniłeś pianę idealnie, to może się i udało.. ale moim zdaniem takie zabiegi są na tyle trudne w wykonaniu by dały efekt lepszy niż listwa.

Musisz sprawdzić - czy wieje między parapetem a ramą czy ramą a skrzydłem.

Na ostatnim zdjęciu widać że to okno ma ok 1mb szerokości i żadnych zaczepów na dole. To może być przyczyna - tanie wykonanie i brak okuć które mogłyby docisnąć okno w tym miejscu. Zrób test kartką. Zerknij czy na dolnej ramie pod klamką jest grzybek i w jakiej pozycji. Pewnie będzie konieczne dołożenie okucia.

Zgadzam się że okna może nie są z najwyższej półki, niestety na chwilę obecną nie mam możliwości wymiany okucia lub okna/okien (prawdopodobnie trzeba by wymienić w całym budynku kilkanaście sztuk - koszty nie do przyjęcia). Czy możliwe jest dokupienie i zamontowanie jakiegoś elementu który poprawi docisk okna/uszczelki do ramy ?

Tenduts

Pewnie się da. Poczekaj - może pojawi się to IVO to może zdradzi co i gdzie dokupić.

A jak nie to pytaj u sprzedawcy (on powinien mieć dostęp do okuć od Producenta) lub ludzi zajmujących się serwisem - masz okucia Maco.

hmmmm, dla mnie bez sensu, ale skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest :)

Ten element nie dociska. On tylko odpycha gdy ustawiasz klamkę na 3/4. czyli okucie wejdzie w zaczep mikrowentylacji.

Jeśli faktycznie skrzydło jest szerokie to musi mieć ryglowanie gdzieś na środku na poziomie, stare instrukcje przewidywały je powyżej 84 cm szerokości skrzydła, teraz w erze profili gnących się na potęgę niektórzy systemodawcy zmniejszają ją o 10cm a życie pokazuje że trzeba czasem dokuwać skrzydła poniżej 60 cm.

Jeśli nie ma ryglowania na srodku i jest na dolnym poziomie tylko jeden zaczep RU (taki szeroki) to w skrzydle siedzi takie coś;

https://okucia24.com/maco-naroznik-dolny-ru-175,id2723.html

a powinno być coś z tego dobrane do szerokości skrzydła;

https://okucia24.com/maco-naroznik-dolny-uchylno-rozwierny,id25.html

Poniżej zamieszczam zdjęcia spodu okna/okien. Niestety nie zauważyłem niczego podobnego do wskazanych uchwytów w linkach.

20171110_202444_resized (1).jpg

20171110_202444_resized.jpg

Mając na uwadze merytoryczne uwagi, wydaje mi się że przyczyną może być brak uchwytu, który dociskałby skrzydło okna z uszczelką do ramy.

Pytanie pozostaje czy jest to do skorygowania i czy istnieje możliwość zamontowania takiego "dociągu" na dole.

Tenduts

• 3 years później...