tenduts 09.11.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące "przełączenia" okien w tryb zimowy. Oglądałem sporo poradników jak wykonać takie doszczelnienie okna na zimę, niestety odnoszę wrażenie że okucie moich okien nie umożliwia mi takiej funkcji. Znalazłem w kilku poradnikach informację że należy przekręcić w okuciu jeden element tak aby docisk okna był większy. Niestety w moim przypadku elementy ościeżnicy nie dają się przekręcić. Bardzo proszę o informację jak przełączyć okna w tryb zimowy ( w załączeniu zdjęcia okucia okna) Z wyrazami serdeczności Tenduts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Twoje okna już są "przełączone w tryb zimowy". Te jajkowate zaczepy są przekręcone juz tak, by mocniej dociskały. Tak w ogóle - wg mnie tryb lato/zima to ściema marketingowa. To są zaczepy które pozwalają na regulację docisku gdy uszczelki będą coraz słabiej spełniały swoją funkcję. Lepiej powiedz w czym masz problem, może uda się coś podpowiedzieć np. w ramach regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.11.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Twoje okna już są "przełączone w tryb zimowy". Te jajkowate zaczepy są przekręcone juz tak, by mocniej dociskały. nie wszystkie, na drugim zdjęciu(chyba od góry) jest w trybie "lato" o ile tak można to nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 nie wszystkie, na drugim zdjęciu(chyba od góry) jest w trybie "lato" o ile tak można to nazwać Wg mnie 2i3 zdjęcie to okno od góry i widoczny zaczep mikrowentylacji. On celowo ma taką konstrukcję, by odpychał skrzydło od ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenduts 10.11.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Problem zauważyłem w momencie silnego wiatru z zewnątrz. Odnoszę wrażenie że miedzy parapetem a dolną ramą okna zwyczajnie wieje. W zimę miałem mróz na parapecie, więc w tym roku wymontowałem parapet. Pod oknem była zamontowana taka trzy komorowa listwa przykręcona na wkręty montażowe (dowiedziałem się że to listwa montażowa/transportowa), usunąłem tę listwę zamontowałem twardy styropian plus szczelna pianka i ponowny montaż parapetu. Myślałem że to wyeliminuje problem "wiania i mrozu". Niestety ostatnio przy silnym wietrze odniosłem wrażenie wiania między parapetem a oknem (zastanawiam się czy nie będzie ponownie mrozu na parapecie) z wyrazami serdeczności Tenduts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Zamienił stryjek siekierkę na kijek.. Jeśli uzupełniłeś pianę idealnie, to może się i udało.. ale moim zdaniem takie zabiegi są na tyle trudne w wykonaniu by dały efekt lepszy niż listwa. Musisz sprawdzić - czy wieje między parapetem a ramą czy ramą a skrzydłem. Na ostatnim zdjęciu widać że to okno ma ok 1mb szerokości i żadnych zaczepów na dole. To może być przyczyna - tanie wykonanie i brak okuć które mogłyby docisnąć okno w tym miejscu. Zrób test kartką. Zerknij czy na dolnej ramie pod klamką jest grzybek i w jakiej pozycji. Pewnie będzie konieczne dołożenie okucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenduts 10.11.2017 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Zgadzam się że okna może nie są z najwyższej półki, niestety na chwilę obecną nie mam możliwości wymiany okucia lub okna/okien (prawdopodobnie trzeba by wymienić w całym budynku kilkanaście sztuk - koszty nie do przyjęcia). Czy możliwe jest dokupienie i zamontowanie jakiegoś elementu który poprawi docisk okna/uszczelki do ramy ? Tenduts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Pewnie się da. Poczekaj - może pojawi się to IVO to może zdradzi co i gdzie dokupić.A jak nie to pytaj u sprzedawcy (on powinien mieć dostęp do okuć od Producenta) lub ludzi zajmujących się serwisem - masz okucia Maco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.11.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Wg mnie 2i3 zdjęcie to okno od góry i widoczny zaczep mikrowentylacji. On celowo ma taką konstrukcję, by odpychał skrzydło od ramy.hmmmm, dla mnie bez sensu, ale skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.11.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 rozstaw okuc nie wiecej jak 70 cm - skrzydlo 1 m szerokosci MUSI byc zaczep w srodku szerokosci. Wez suwmiarke i zmierz ile ci skrzydlo odstaje od ramy. Odejmij grubosc ramy. Szerokosc szczeliny uszczelki powinna nie byc wieksza jak 3 mm. Pewno masz wygiete dolne ramy okien [skrzydel] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 hmmmm, dla mnie bez sensu, ale skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest Ten element nie dociska. On tylko odpycha gdy ustawiasz klamkę na 3/4. czyli okucie wejdzie w zaczep mikrowentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 10.11.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jeśli faktycznie skrzydło jest szerokie to musi mieć ryglowanie gdzieś na środku na poziomie, stare instrukcje przewidywały je powyżej 84 cm szerokości skrzydła, teraz w erze profili gnących się na potęgę niektórzy systemodawcy zmniejszają ją o 10cm a życie pokazuje że trzeba czasem dokuwać skrzydła poniżej 60 cm.Jeśli nie ma ryglowania na srodku i jest na dolnym poziomie tylko jeden zaczep RU (taki szeroki) to w skrzydle siedzi takie coś;https://okucia24.com/maco-naroznik-dolny-ru-175,id2723.html a powinno być coś z tego dobrane do szerokości skrzydła;https://okucia24.com/maco-naroznik-dolny-uchylno-rozwierny,id25.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.11.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Ten element nie dociska. On tylko odpycha gdy ustawiasz klamkę na 3/4. czyli okucie wejdzie w zaczep mikrowentylacji.ok, w porządku, nie neguje, nawet nie wiedziałem, ze takie rozwiązania tez są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenduts 10.11.2017 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Poniżej zamieszczam zdjęcia spodu okna/okien. Niestety nie zauważyłem niczego podobnego do wskazanych uchwytów w linkach. Mając na uwadze merytoryczne uwagi, wydaje mi się że przyczyną może być brak uchwytu, który dociskałby skrzydło okna z uszczelką do ramy. Pytanie pozostaje czy jest to do skorygowania i czy istnieje możliwość zamontowania takiego "dociągu" na dole. Tenduts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 10.11.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Masz dość rzadko spotykany (najtańszy) wariant okucia z zaczepem RU na pionie. Należy od dołu skrzydła zamontować (spinając z zasuwnicą) dobrany do szerokości skrzydła element który linkowałem w poprzednim poście (drugi link) i współpracujący z nim zaczep na ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChaoticToad 18.01.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Okropne kłamstwo osób wcześniej piszących, że już te okna na zdjęciach są w „trybie zimowym”. W tego rodzaju ramie przełącza się je za pomocą klucza „francuskiego” lub klucza „9” jak na obrazku po prawej. @tenduts miał/a ustawione w pozycji fabrycznej „średniej”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts