Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość elewacji frontowej

szymek008

Recommended Posts

Witam,

Pytanie zagadka. Która z poniższych wartości jest wysokością elewacji frontowej? A, B,C czy D?

Obrazek przedstawia widok od strony wjazdu na działkę.

[ATTACH=CONFIG]400538[/ATTACH]

Według mnie - B. W zasadzie D również. Są dwa budynki, dwie elewacje.

Wygrałem coś? ;)

Edytowane przez nass
dodanie D :)

• 3 weeks później...

Wygrales...możliwość czucia satysfakcji :)

Składając wniosek o WZ urzędnicy w gminie uznali że skoro garaż jest połączony z budynkiem mieszkalnym to należy traktować całość inwestycji jako "budynek mieszkalny" i wysokosc elewacji frontowej ustalić dla tej części mieszkalnej. Kazali mi również wykreslic z każdego miejsca słowo "garaż". Architekt i ja stwierdzilismy że skoro tak ma być wg gminy, to okej.

Jednak starostwo po złożeniu wniosku o PnB uznało że budujemy tak na prawdę dwa budynki i musimy mieć WZ z wszystkimi parametrami (wysokość, szerokość, kat dachu itd) osobno dla domu i osobno dla garażu. Nazwali nasz łącznik "sztucznym tworem".

Czyli po prostu nie spotkali się z takim rozwiązaniem wcześniej...

Skończyło się na tym że jeszcze raz musieliśmy złożyć wniosek o WZ...

Najbardziej w całej tej sytuacji wkurza mnie to że dwa urzędy oddalone od siebie dosłownie 100 metrów nie potrafily się dogadać i każdy z nich miał inną opinie. Wg gminy WZ są poprawne i zgadzają się z projektem, a wg starostwa można sobie nimi co najwyzej rozpalić w kominku.

• 2 weeks później...

... morał z tego taki, ze należy rozmawiać z Urzędem ( Naczelnikiem Wydziału ), który wydaje PnB.

wg mnie jest to jeden obiekt : budynek mieszkalny jednorodzinny, a że ma formę "rozczłonkowaną" na dwa segmenty funkcjonalne - ma do tego prawo. Gdyby łącznika nie było - mielibyśmy dwa niezależne obiekty.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI