Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam otóż taki problem. Muszę zrobić wentylacje łazienki gdzie jest piec gazowy jednofunkcyjny kondesat, rura od pieca to dwuścienna i teraz tak, wentylacyjna ma być izolowana, kominiarz twierdzi że musi być stalowa a one są drogie bo powyżej 180zł/mb a ja myślę że spokojnie mogłaby być izolowana ale spiro która ma wytrzymałość do 250 stopni a że takiej temperatury nie będzie wiec?wg. niego musi być stalowa a jak jest naprawdę? no i koszt około 100zł ale za 10mb. ja muszę zrobić około 4mb więc wole dać 100zł a nie ponad 700. Proszę o poradę.
https://forum.murator.pl/topic/233636-rura-wentylacyjna-stalowa-czy-mi%C4%99kka-spiro-ocieplana/

stalowa 180zł/mb :eek:

rura spiro czyli stalowa ocynkowana kanal-wentylacyjny-spiro-100-mm-dalap-spirovent-1001m.jpgto koszt rzędu 10-30zł/1,5mb w zależności od średnicy. Kominiarz pewnie o takiej mówił.

albo elastyczna ocieplana 1383050834_sonodcu.jpgto koszt ok 60-75zł/10m przy srednicy fi100 lub fi125

no to do tej rury spiro musisz jeszcze kupić wełnę i taśmy aby ją ocieplić. to nie wszystko, potrzebujesz jeszcze kształtki

chyba, ze masz na mysli takie SPRI-kanal-rura-izolowana-IZOLsystem.74c4b55526f7fcae3b70c4472b05801a13729.pngto te sa pewnie drogie

Edytowane przez Slawko123
Ale czy można taką samemu wykonać? i czy zostanie bez problemu odebrana? powiedzmy rura ocynk 150 na to owinąć wełną i taśmą?

tak się robi http://ladnydom.pl/budowa/51,106579,11058107.html?i=0 , nikt z prywatnych inwestorów nie kupuje/montuje takich gotowych ocieplonych(no, chyba, ze ma mnóstwo kasy)

Ok wszystko jasne, tylko jedna kwestia. Jak to ma się z odbiorem? 3 Kominiarz twierdzi że ma być rura w rurze i pomiędzy ocieplona. A dlaczego nie sama rura i kołnierz z wełny i taśmy alu?