samotnik 10.11.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Cześć, chcę kupić piłę ukosową - zasadniczo pierwszorzędny cel to pocięcie listew przypodłogowych (mam tego ponad 200mb), potem ewentualnie jakieś drobne majsterkowanie. Listwy 85mm/16mm. Jeśli dobrze rozumiem, to mogę kupić piłę z tarczą o relatywnie małej średnicy (różnice w cenie są spore), bo nie ogranicza mnie tutaj głębokość cięcia piły - listwę docinam "bokiem" piły, a nie na głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 10.11.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Moje doświadczenie jest takie, że piła ręczna za 100-200 zł to badziew wyginający się na każdą stronę. Nijak nie nadaje się do listew. Kupiłem też piłę Einhell za 500 zł i od razu ją oddałem, bo nowa miała luz ok. 1 cm na boki. Sam szukam, czegoś czym można precyzyjnie uciąć listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.11.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Ręczną ukośnicą ciołem, po prostu idzie dość wolno ale można dociąć precyzyjnie jak sie chce. Docinałem 80mb, zajęło trzy popołudnia po ok 3h z klejeniem do ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 10.11.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Są też korytka takie co się skośnie da dzięki nim ciąć zwykłą piłą. Ja na twoim miejscu pożyczył bym w wypożyczalni na dzień i dziękuje po problemie - tylko sprawdzić czy tarcza dobra, tam mają pewnie jakie markowe metabo na przyklad, mozesz zaszalec i wziac z odkurzaczem choć po co jak mozna na zewnatrz docinac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 10.11.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Panowie, nie chcę ciąć piłą ręczną. Jest tego za dużo, listwy są za wysokie. W mieszkaniu ciąłem ręcznie w puszce i widzę, jak mi wyszło w narożnikach. Stąd moje pytanie, czy małą ukosówką dam radę uciąć taką listwę. Wydaje mi się, że dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.11.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Dasz radę, zarówno ukośnicą jak i stołową z pochyłem tarczy - do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 10.11.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Pytanie czy utnie się dobrze Owszem, wszystko można, tylko w pile ręcznej naprawdę ciężko lub prawie nie możliwe jest przymocować listwę tak, żeby była idealnie w pionie i potem dwie listwy schodziły się ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 13.11.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Większośc tańszych pił np. ukośnic raczej nie zapewnią dużej powtażalności jeśli chodzi o docinanie kątów 45 st. Pomijam to, że w kątach nie zawsze potrzebne nam jest idealnie 90 st. więc dobrze jest "pobrać" faktyczny kąt i dopiero wtedy docinać listwy pod te wartości. Bardzo dużą powtarzalność i jakość cięcia zapewni Ci np. Festool Symmetric, jednak cena (jeśli nie wykorzystasz tej ukośnicy zawodowo) jest zaporowa. Są też metody aby "domowym" sposobem dobrze dopasować listwy w narożnikach: Jednak pytanie czy przy 200mb starczy Ci cierpliwości na takie zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 13.11.2017 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Oj, po namyśle wydaje mi się, że listwy o wysokości 85mm nie utnę ukosówką o tarczy np. 216mm. Ramię zachodzi mniej więcej na wysokość boku otworu, a to tak akurat na styk 85-90mm... Metabo deklaruje np. max 60mm cięcia. Mogę oczywiście listwę "położyć", ale wtedy kąty muszę ciąć obracając ramię dookoła osi podłużnej, a tutaj będzie ciężko uzyskać powtarzalne kąty. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 13.11.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Też mi się wydaje, że będzie problem. Moje listy już dosyć długo czekają na położenie :/ Trochę brak czasu a po trochu właśnie brak narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.11.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Panowie, mam piłę ukosową z posuwem - świetna sprawa i taką własnie polecam. Kupiłem jakiś no-name na licytacji na allegro i do użytku DIY jest genialna. Coś jak to : http://allegro.pl/evolution-rage-3s-pila-ukosnica-210mm-1500w-posuw-i7034340294.htmlhttp://allegro.pl/einhell-n-kgs211-dual-pila-ukosna-ukosnica-i7037065696.html Oczywiście trzeba trochę popracować nad kalibracją bo fabryczne skale nie są zbyt dokładne, ale spokojnie można to ustawić i ciąć bardzo precyzyjne kąty. Po ustawieniu powtarzalność cięć jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Narzędzia Bosch 17.11.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Ukośnice to faktycznie bardzo dobry pomysł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa również najprędzej byśmy je polecili, ponieważ są właśnie do tego przystosowane. Dostosowanie kątów w pionie i poziomie umożliwi profesjonalne i dokładne cięcie. Najtańsze ukośnice raczej nie sprawdzą się i mogą powodować wiele problemów, dlatego nie polecalibyśmy takiego rozwiązania. Postawilibyśmy na Bosch GCM 8 z linii dla profesjonalistów lub na ukośnicę z linii zielonej dla majsterkowiczów, np. Bosch PCM 8. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, co się wybierze, warto zadbać o swoje bezpieczeństwo podczas korzystania z piły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.11.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Panowie, mam piłę ukosową z posuwem - świetna sprawa i taką własnie polecam. Kupiłem jakiś no-name na licytacji na allegro i do użytku DIY jest genialna. Coś jak to : http://allegro.pl/evolution-rage-3s-pila-ukosnica-210mm-1500w-posuw-i7034340294.html http://allegro.pl/einhell-n-kgs211-dual-pila-ukosna-ukosnica-i7037065696.html Oczywiście trzeba trochę popracować nad kalibracją bo fabryczne skale nie są zbyt dokładne, ale spokojnie można to ustawić i ciąć bardzo precyzyjne kąty. Po ustawieniu powtarzalność cięć jest bardzo dobra. Jak ze sztywnością tych pił? Do mnie Einhell przyszedł z takim fabrycznym luzem, że od razu go odesłałem i jeszcze dostałem zwrot kosztów przesyłki. Straszny szmelc. Akurat nasz nasz stolarz był na budowie i potwierdził moją opinię. Tym nie da się pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.11.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 W mojej nie ma problemu ze sztywnością ani luzami fabrycznymi. Jedyny problem to mało dokładna fabryczna skala, przed bardzo dokładnym cięciem kalibruję piłę kątownikiem gdy 90* lub robię szablon gdy potrzebuję innych kątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 19.11.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 To jaką w końcu kupiłeś, bo dałeś linka do dwóch różnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.11.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Rzadnej z tych, linki wrzuciłem jako przykładowe. Ja mam coś co nazywa się DURO - trudno o większy no name. Najprawdopodobniej to jakaś linia produkowana przez kogoś dla jakiejś zachodniej sieci baumarketów, coś jak parkside dla lidla czy niteo dla biedronki. Swoją kupiłem na licytacji na allegro, był to egzemplarz albo ze zwrotów albo leżak magazynowy. Warte każdej zapłaconej złotówki, a tych złotówek było z 200 więc do czegoś markowego to kupił bym najwyżej ze 3 tarcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 14.12.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 W końcu znalazłem idealne narzędzie do przycinania listew! Jest to regulowana skrzynka uciosowa firmy Wolfcraft (koszt ok. 150 zł + do tego jakaś płatnica z drobnymi zębami). Ustawia się kąt ściany, blokuje i można przycinać. Świetne narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts