Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siłownik do podłogówki - płynne sterowanie

piotr.gradzinski

Recommended Posts

Mam taką sytuację. Mam ogrzewanie w mieszkaniu w bloku (grzejnikowe), które chcę sterować inteligentnym domem (w systemie inteligentnego domu mam informację o temperaturze). Mam kolektor, do którego podłączony jest każdy obwód ogrzewania.

I teraz chciałbym sterować każdym obwodem osobno. W związku z tym chciałbym na każdym obwodzie zainstalować siłownik do sterowania danym obwodem. Znalazłem wiele sterowników, ale przy żadnym nie byłem w stanie znaleźć następującej informacji.

Czy mogę tymi sterownikami sterować płynnie, na przykład otworzyć obwód na 50% czy tylko mogę sterować otwarte/zamknięte? Jeśli tylko otwarte/zamknięte to mam taki kłopot. Jak się siłownik otworzy, to grzejnik będzie grzał na pełną moc, a tego chciałbym uniknąć, żeby grzejnik nie był bardzo gorący.

Czy powinienem to wyregulować na całym kolektorze, na przykład przykręcając doprowadzenie zasilania/powrotu na całym kolektorze? Czy są inne metody jak to się robi?

Co ważne nie mam podłogówki, ale zwykłe grzejniki, ale chyba mechanizm będzie podobny.

Dzięki piękne za pomoc!

Czy mogę tymi sterownikami sterować płynnie, na przykład otworzyć obwód na 50% czy tylko mogę sterować otwarte/zamknięte?
Nie, tylko zamknij/otwórz

Jak się siłownik otworzy, to grzejnik będzie grzał na pełną moc, a tego chciałbym uniknąć, żeby grzejnik nie był bardzo gorący.

Czy powinienem to wyregulować na całym kolektorze, na przykład przykręcając doprowadzenie zasilania/powrotu na całym kolektorze? Czy są inne metody jak to się robi?

tylko zawór trójdrożny, na kolektorze nie wyregulujesz bo nie ma jak.

W sumie to kombinujesz jak koń pod górę i masz stanowczo za dużo zbędnej kasy(ale to Twoja kasa i kto bogatemu zabroni). załóż zawory termostatyczne na grzejniki i zapomnij o regulacji, sterowaniu itp.

a jak bardzo chcesz sie pobawic w ustawienia temperatur to poczytaj i kup sobie takie cos https://onninen.pl/pl-PL/elektroniczne-termostaty-danfoss-living-eco

Elektroniczne%20termostaty%20DANFOSS%20living%20eco%203.jpg

Edytowane przez Slawko123

Najbardziej popularne są siłowniki w wersji zamknij/otwórz.

Monza też znaleźć siłowniki które mają tzw. stany pośrednie, i potrafią otwierać zawory np. do połowy.

Dla zdalnego sterowania i regulowania temp. w pomieszczeniu posiadamy w ofercie System KAN-therm Smart - dla jego poprawnej pracy z instalacją grzejnikową potrzebny będzie rozdzielacz z zaworami pod siłowniki do którego podpięte będą grzejniki.

W tej wersji automatyki Smart siłowniki także są w wersji zamknij/otwórz.

Jak się siłownik otworzy, to grzejnik będzie grzał na pełną moc, a tego chciałbym uniknąć, żeby grzejnik nie był bardzo gorący.

c!

Grzejnik będzie w górnej części tak ciepły jak woda dopływajaca do grzejnika . Temperaturę wody można obniżyć tylko mieszaczem z dodatkową pompą.