cactus 10.11.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Czy ktoś może doradzić jak obrobić otwory w takiej szafce jak ta z ikei? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69155377/Mamy w planach taką szafkę w łazience na brudne pranie, robioną na wymiar. Niestety Ikea nie sprzedaje luzem tych obręczy które otaczają otwór, nawet jako część zamienną do mebla. To są takie pierścienie które z dwóch stron płyty się spina i tworzą jedną całość. Czy ktoś może wie gdzie takie coś można kupić? Srednica obojętna bo stolarz mi wytnie otwor jaki chce, byle wieksza niż 17-18cm to taki musi byc minimum otwor żeby swobodnie wrzucać większe ciuchy. Jak nie znajdziemy gotowej takiej obręczy to pozostanie chyba wykonanie frontów lakierowanych ale to juz niestety koszty bo metr takiech frontów to ponad 300zł a mym potrzebujemy z 2m2. Nie wiem tez czy każda lakiernia wykonuje takierowanie krawędzi wewnętrznych w tak małych otworach, poniżej 25cm srednicy.Obrobienie tych otworów naklejaną na ciepło okleiną też wydaje się niemozliwe bo przeciez robi się to (płaskim) żelazkiem, chyba że jest jakoś inna technologia teraz dostępna ? Edytowane 10 Listopada 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.11.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Bez problemu znajdziesz taki element pod hasłem "rozeta kominowa" lub wentylacyjna (są takie dekoracyjne w wersji błyszczącej chromowane lub chromoniklowe): - są oczywiście jednostronne, ale Tobie chyba wystarczą -ew. kupisz dwie i pokombinujesz: Jeśli chcesz obrzeże, to kup takie bez kleju i zastosuj klejenie na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.11.2017 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Takie coś nie zda egzaminu to jest metalowe i ostre, ciuchy a także ręce mogły by to odczuć... Poza tym są zbyt głebokie a ciecie tego metalu spowoduje że bedzie jeszcze bardziej ostry. Co to za obrzeża bez kleju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 10.11.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Takie coś nie zda egzaminu to jest metalowe i ostre, ciuchy a także ręce mogły by to odczuć... Poza tym są zbyt głebokie a ciecie tego metalu spowoduje że bedzie jeszcze bardziej ostry. Co to za obrzeża bez kleju ? Te rozety są w różnych wykonaniach (także płytsze i mniej kanciaste) - zdjęcie pierwsze-lepsze z netu. Obrzeże bez kleju to fornir (modyfikowany lub foliowy - naturalny trudniej Ci będzie giąć). Ewentualnie profil giętki C z PVC: W sklepach dla stolarzy lub na znanych portalach aukcyjnych znajdziesz jedno i drugie. Jeśli to jeden czy dwa otwory, to może poszukaj w okolicy stolarza meblowego i zamów oklejone/wykończone - nie powinno to być tak drogie jak w przypadku lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.11.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 proponuje cos takiego jest to listwa typu C do płyt meblowych, jest dość giętka, ale pewnie trzeba użyć ciepłego powietrza do uformowania albo cos takiego tylko trzeba rowek na środku wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.11.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 A może bulaj : http://allegro.pl/bulaj-350mm-stal-nierdzewna-super-cena-promocja-i7016850433.html Z tym że to też nie wychodzi jakoś specjalnie tanio. Opcjonalnie możesz kupić arkusz blachy aluminiowej / nierdzewnej i dać do wycięcia dwóch krążków na waterjet. A potem można to wypolerować na lustro lub zrobić efekt szczotkowania. To powinno być znacząco tańsze rozwiązanie. W środek, aby zamaskować krawędź cięcia można wpasować zaoblony płaskownik z tego samego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.11.2017 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Z tym bulajem to zaszalałeś - potrzebuje takie dwa więc wyjdzie mnie prawie 400zł z przesyłką To już taniej bedzie zrobić fronty na wysoki połysk - koszt okolo 380zł jak mi policzyli, normalnie polakierują krawędz wewnątrz otworu. Pewnie po czasie się wytrze troche ostra krawędź lakieru od wrzucania ciuchów ale w sumie w kuchniach mają frezowane uchwyty do otwierania - użytkują je juz niektórzy kilka lat i są niepowycierane. Zastanowie się jeszcze nad ta listwą naklejaną typu C, to powinno być trwałe, tylko nie wiem czy na tyle giętkie żeby obrobić otwór o srednicy okolo 20cm i tak żeby się nie odklejało z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.11.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) listwy C się nie klei tylko nakłada na brzeg. Kosztuje ok 7zł za 2,6m. Możesz taka kupić, wyciąć w jakiejś płycie 18mm otwór fi20, dociąć na długość kawałek takiej listwy i spróbować założyć, później możesz ja zdjąć i założyć w otwór docelowy. Nie klej, to jest otwór wiec listwa będzie się rozprężać na zewnątrz i nie zejdzie. poza tym te krawędzie nakładane są delikatnie skierowane do środka , coś takiego /__\. jak będzie ciężko wyginać, to użyj opalarki, tylko nie przesadź z temperaturą. A, i te listwy są z twardego jak i miękkiego PCV. Edytowane 14 Listopada 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.11.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Z tym bulajem to zaszalałeś - potrzebuje takie dwa więc wyjdzie mnie prawie 400zł z przesyłką To już taniej bedzie zrobić fronty na wysoki połysk - koszt okolo 380zł jak mi policzyli, normalnie polakierują krawędz wewnątrz otworu. Pewnie po czasie się wytrze troche ostra krawędź lakieru od wrzucania ciuchów Z tego co widzę to jeden bulaj składa sięz dwóch pierścieni (lewa i prawa strona drzwi), czyli teoretycznie mógłbyś jednym bulajem ogarnąć oba otwory. Zakładam że od wnętrzna korpusu wyjątkowa estetyka nie jest porzebna Odnośnie ostrej krawędzi, zazwyczaj przed lakierowaniem każda jest zaoblona frezem r-2mm więc nie powinno być problemu z wycieraniem. Gdybyś zdecydował się na listwę C warto ją nagrzać w piekarniku lub nad parą. Opalarka działa miejscowo i może uszkodzić powierzchnię. Ja osobiście zdecydował bym się na standardowe obrzeże meblowe PCV o grubości 2mm. Można je nakleić na klej kontaktowy i potem ładnie obrobić frezarką z frezem zaoblającym z łożyskiem (stolarz powinien taki mieć). W tej opcji wymagana jest ładna krawedź cięcia, czyli wyrzynarka odpada, otwór musiał by być wycinany frezarką z cyrklemm i ostrym frezem (wyrzynarka na 99% postrzępi laminat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts