Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w regulacji kotła gazowego, sterownika pokojowego, termostatów

Lukas2017

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkie Muratorki i Muratorów,

Proszę o pomoc w regulacji kotła gazowego z otwartą komorą spalania, termostatów na grzejnikach oraz sterownika pokojowego.

Mieszkanie na poddaszu 45m2 bez skosów, ok 65m2 ze skosami, na dole salon z otwartym przedpokojem, kuchnia, łazienka, u góry sypialnia, dobrze ocieplone - nowy dach i ocieplenie w zeszłym sezonie, sąsiedzi z 2 stron i z dołu, ogrzewana klatka schodowa, 5 okien połaciowych velux ggl (salon x2, łazienka x1, góra x2)

W poniższej galerii umieściłem zdjęcia które dobrze obrazują typ mieszkania i instalacji.

http://tufotki.pl/m6oGz

Uszczelniłem okna połaciowe 5 szt- wymieniłem piankę pod klapą wywietrznika, sprawdzam uszczelki pomiędzy skrzydłem i ramą - przed zimą planuję je wymienić, kolega powiedział że pomoże w regulacji bo 1-2szt w salonie trochę gwiżdże przy większym wietrze, czuć zimne powietrze.

Wyczyściłem piec, odkurzyłem porządnie po zdjęciu przedniej osłony. Instalacja szczelna - była kontrolowana kilka tyg temu.

Pytania:

1. Jaka temperatura wyjściowa na piecu? Przy 5-10c na zewnątrz wystarczy ok 45c na piecu aby utrzymać ok 19c w środku. Piec włącza się przy 40c i grzeje do 47c. Niestety ale te cykle są krótkie i piec się ciągle włącza i wyłącza. Min temp na piecu 38c, max 72c.

2. Jak ustawić termostaty na grzejnikach? W salonie jest sterownik więc tam jest cały czas max na termostacie grzejnika. W kuchni nie ma termostatu na grzejniku - proszę sprawdzić na zdjęciu - czy tam coś odpadło? Czy to jest regulator? Brakuje tam jakiegoś pokrętła, zaworu? W kuchni wygląda jakby był otwarty grzejnik cały czas. W łazience mam termostat na 2 a u góry na 3.

3. Jak ustawić sterownik? Ja lubię ok 19c w dzień i 17-18c w nocy. Problem - śpię u góry a sterownik jest na dole. Salon ma otwarty ciąg schodami do góry. Proszę spojrzeć na zdjęcia. Góra w nocy wychładza się o około 2-3c bardziej w stosunku do dołu. Jak ustawić termostaty na noc? Czy w ogóle je regulować noc/dzień ? Staram się w nocy otwierać drzwi do kuchni i łazienki, całe mieszkanie jest wtedy jedną otwartą przestrzenią. Czy dobrze robię?

4. Mieszkanie szybko się nagrzewa, 2 razy dziennie rano i wieczorem wietrzę, robiąc przeciąg na max 5min. Wiem, że lepiej utrzymywać małą różnicę dobową temperatur. Na sterowniku pokojowym ustawionym na 19c, piec włącza się gdy temp spadnie do 18c i grzeje aż do temperatury 19,5c. Czy to właściwa amplituda?

5.Kocioł dwu obiegowy, cwu + co, jak ustawić temp cwu? Teraz mam na max czyli 65c (min 38c). Problem - Przy otwartym kranie z gorącą wodą najpierw leci zimna, potem wrzątek, nie da się wziąć prysznica, raz zimna raz gorąca, można popróbować siłą strumienia wody ale to trochę ryzykowna gra ze strumieniem gorącej wody ;) Prz niższym nastawie pieca leci za zimna, długo się grzeje.

Głównym problemem jest noc. Góra mocno się wychładza i marznę. Znajomi radzą żeby piec grzał małą mocą całą noc i pozamykać termostaty oprócz góry.

Mi się wydaje że gdy będą otwarte drzwi do kuchni i łazienki, wtedy nie muszę regulować termostatów tylko powietrze będzie przemieszczało się do góry, tylko że tu jest chłodniej.

Nie wiem jak to poustawiać, proszę o pomoc. Jeśli brakuje info, chętnie podam więcej informacji.

Edytowane przez Lukas2017
Dodanie pytania o cwu