Lukas2017 10.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Witam serdecznie wszystkie Muratorki i Muratorów, Proszę o pomoc w regulacji kotła gazowego z otwartą komorą spalania, termostatów na grzejnikach oraz sterownika pokojowego. Mieszkanie na poddaszu 45m2 bez skosów, ok 65m2 ze skosami, na dole salon z otwartym przedpokojem, kuchnia, łazienka, u góry sypialnia, dobrze ocieplone - nowy dach i ocieplenie w zeszłym sezonie, sąsiedzi z 2 stron i z dołu, ogrzewana klatka schodowa, 5 okien połaciowych velux ggl (salon x2, łazienka x1, góra x2) W poniższej galerii umieściłem zdjęcia które dobrze obrazują typ mieszkania i instalacji. http://tufotki.pl/m6oGz Uszczelniłem okna połaciowe 5 szt- wymieniłem piankę pod klapą wywietrznika, sprawdzam uszczelki pomiędzy skrzydłem i ramą - przed zimą planuję je wymienić, kolega powiedział że pomoże w regulacji bo 1-2szt w salonie trochę gwiżdże przy większym wietrze, czuć zimne powietrze. Wyczyściłem piec, odkurzyłem porządnie po zdjęciu przedniej osłony. Instalacja szczelna - była kontrolowana kilka tyg temu. Pytania: 1. Jaka temperatura wyjściowa na piecu? Przy 5-10c na zewnątrz wystarczy ok 45c na piecu aby utrzymać ok 19c w środku. Piec włącza się przy 40c i grzeje do 47c. Niestety ale te cykle są krótkie i piec się ciągle włącza i wyłącza. Min temp na piecu 38c, max 72c. 2. Jak ustawić termostaty na grzejnikach? W salonie jest sterownik więc tam jest cały czas max na termostacie grzejnika. W kuchni nie ma termostatu na grzejniku - proszę sprawdzić na zdjęciu - czy tam coś odpadło? Czy to jest regulator? Brakuje tam jakiegoś pokrętła, zaworu? W kuchni wygląda jakby był otwarty grzejnik cały czas. W łazience mam termostat na 2 a u góry na 3. 3. Jak ustawić sterownik? Ja lubię ok 19c w dzień i 17-18c w nocy. Problem - śpię u góry a sterownik jest na dole. Salon ma otwarty ciąg schodami do góry. Proszę spojrzeć na zdjęcia. Góra w nocy wychładza się o około 2-3c bardziej w stosunku do dołu. Jak ustawić termostaty na noc? Czy w ogóle je regulować noc/dzień ? Staram się w nocy otwierać drzwi do kuchni i łazienki, całe mieszkanie jest wtedy jedną otwartą przestrzenią. Czy dobrze robię? 4. Mieszkanie szybko się nagrzewa, 2 razy dziennie rano i wieczorem wietrzę, robiąc przeciąg na max 5min. Wiem, że lepiej utrzymywać małą różnicę dobową temperatur. Na sterowniku pokojowym ustawionym na 19c, piec włącza się gdy temp spadnie do 18c i grzeje aż do temperatury 19,5c. Czy to właściwa amplituda? 5.Kocioł dwu obiegowy, cwu + co, jak ustawić temp cwu? Teraz mam na max czyli 65c (min 38c). Problem - Przy otwartym kranie z gorącą wodą najpierw leci zimna, potem wrzątek, nie da się wziąć prysznica, raz zimna raz gorąca, można popróbować siłą strumienia wody ale to trochę ryzykowna gra ze strumieniem gorącej wody Prz niższym nastawie pieca leci za zimna, długo się grzeje. Głównym problemem jest noc. Góra mocno się wychładza i marznę. Znajomi radzą żeby piec grzał małą mocą całą noc i pozamykać termostaty oprócz góry. Mi się wydaje że gdy będą otwarte drzwi do kuchni i łazienki, wtedy nie muszę regulować termostatów tylko powietrze będzie przemieszczało się do góry, tylko że tu jest chłodniej. Nie wiem jak to poustawiać, proszę o pomoc. Jeśli brakuje info, chętnie podam więcej informacji. Edytowane 10 Listopada 2017 przez Lukas2017 Dodanie pytania o cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts