Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruba warstwa wełny na poddaszu - problem?

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Dopadły mnie wątpliwości co do ocieplenia poddasza. W projekcie mam 40cm na skosach (20+20). Ścianki działowe mam tak wymurowane, że rzeczywiście muszę tyle wełny włożyć. Z tym, że raczej 18+20 bo mam deskowanie. Wymyśliłem sobie Isovera profitmata, ale okazało sie, że składy w okolicy nie mają np. 18cm. Jest natomiast URSA silver o lambda 39 (Isover 35) w grubościach mi pasujących. Tak sobie myślę, że chyba niewiele ciepła stracę przy takich grubościach wełny lambda35 grubość 38cm vs lambda39 grubość 38cm.

A może się mylę??????

Drugie pytanie dotyczy tak grubych warstw w ogóle. Nie ma problemu z odprowadzaniem wilgoci przy takich ilościach wełny? I czy przypadkiem paradoksalnie lepsza wełna (bardziej gęsta\ wyższa lambda) nie stwarza tutaj większego problemu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez milsa666

NIe ma znaczenia grubość wełny do odprowadzania wilgoci, bo wilgoć odprowadzasz wentylacją..

MOstki od ścianek, jak nad nimi masz 18 cm wełny sa znikome (temperaturę wyczujesz ze chłodniej, ale to nie sa duże straty)

Jak masz ścianki "obrabialne" to możesz wyciąć trochę ścianki aby weszło więcej wełny

Co do wilgoci to mam rekuperację, ale gdyby było tak cudownie to nie musielibyśmy dawać foli pomiędzy płyty kg a wełnę.

Bardziej mnie interesuje czy gorsza termicznie wełna przy takiej grubości ma widoczne znaczenie.

Co do ścianek działowych to mam je więcej oddalone od krokwi niż te 18 i dlatego muszę trzymać się grubości 18+20