justynamaczka 10.11.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Cześć,Jest tu ktoś, kto potrafi mi wyjaśnić różnicę między systemem bezprzewodowym, a przewodowym? Ze względu na częste podróże służbowe zależy mi na zarządzaniu zdalnym przez np. smartfona. Czy z poziomu obu tych systemów jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Exudio 10.11.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 System bezprzewodowy działa bez okablowania. Montujesz zaprogramowane moduły i wszystko działa. Z systemem przewodowym jest trochę trudniej. Powiedz mi, na jakim etapie budowy jesteś? I jak duża jest inwestycja bo ma to duże znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynamaczka 10.11.2017 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jestem na etapie planowania. Będzie to ok 350 m2 (+100 m2 ogród). Kontaktując się z architektem, zasugerował mi implementacje takiego systemu. Póki co, budynek jeszcze nie stoi, więc jest sporo czasu na zastanowienie się i dokonanie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Exudio 11.11.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 No to szczerze mówiąc wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie system przewodowy. Na pewno będzie stabilniejszy. Z praktyki mogę powiedzieć, że system bezprzewodowy przy takim metrazu może po prostu nie dać rady (problemy z łącznością etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igor74 13.11.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Kolega wyżej ma racje. System bezprzewodowy może powodować z tym przypadku więcej szkody niż zysku. A do tego dochodzi problem z wymianą baterii itd. Jeśli masz wybór to przewodowy zdecydowanie. Rodzice chcieli sobie zautomatyzować dom, zdecydowali się na system bezprzewodowy i efekt taki, że zarówno instalator miał dość ich, jak i oni jego. Przy czym z początku próbowaliśmy jakoś podejść do tego sami, a koniec końców.. nie jest to takie proste jak się wydaje. Co do systemu przewodowego to nie ma przede wszystkim problemu z łącznością i brakiem stabilności. Jeśli rozważamy już systemy przewodowe to KNX rzeczywiście może dużo, ale cena troche może odstraszyć. Nexwell jakościa nie odstaje od KNX przy czym cenowo wychodzi o wiele atrakcyjniej. Każdym systemem można zarządzać zdalnie przez odpowiedni moduł, bez znaczenia czy jest przewodowy cze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jc_tronic 13.11.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 KNX ma również tą zaletę, że jest wielu producentów. Jenak z tego co wiem to dużo polskich firm implementuje bramkę KNX w swojej strukturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Exudio 14.11.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Co do systemów bezprzewodowych to jeszcze warto dodać, że nie mają przycisków programowalnych, które komunikowały by się z magistralą. Dotykowe przyciski z systemów bezprzewodowych pozwalają tylko na spełnienie określonej funkcji (włącz/wyłącz). W przypadku systemów przewodowych masz do wyboru różne panele i z ich poziomu możesz np. ustawiac temperature dla poszczegolnych pomieszczeń w domu, sterować oświetleniem czy muzyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 15.11.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Co do systemów bezprzewodowych to jeszcze warto dodać, że nie mają przycisków programowalnych, które komunikowały by się z magistralą. Dotykowe przyciski z systemów bezprzewodowych pozwalają tylko na spełnienie określonej funkcji (włącz/wyłącz). W przypadku systemów przewodowych masz do wyboru różne panele i z ich poziomu możesz np. ustawiac temperature dla poszczegolnych pomieszczeń w domu, sterować oświetleniem czy muzyką To nie jest do końca prawda bo są systemy bezprzewodowe, które mają przyciski programowalne w tym momencie już kilka rodzajów jedno lub dwu klawiszowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 21.11.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Cześć, Jest tu ktoś, kto potrafi mi wyjaśnić różnicę między systemem bezprzewodowym, a przewodowym? Ze względu na częste podróże służbowe zależy mi na zarządzaniu zdalnym przez np. smartfona. Czy z poziomu obu tych systemów jest to możliwe? Tak. To czy system w domu jest przewodowy czy bezprzewodowy nie ma wpływu na sterowanie zdalne, które odbywa się poprzez internet. możesz np. ustawiac temperature dla poszczegolnych pomieszczeń w domu, sterować oświetleniem czy muzyką Z tymi przyciskami to więcej bajeru niż to warte. Dużo lepiej sprawdza się w codziennym użytkowaniu jeden duży i sceny oświetlenia wybierane kolejno lub zależnie od pory dnia. Takie multi przyciski mogą mieć sens w specyficznych warunkach ale częściej widzę łapanie się na ich bajerancki wygląd. Dziś praktycznie każdy system ma apkę na telefon, więc nietypowe rzeczy ustawisz sobie siedząc na kanapie, a nie przy ścianie. Po to masz inteligentny dom, żeby nie bawić się w klikanie i ustawianie temperatury. Raz wybierasz i masz tyle ile lubisz. Jak chcesz sobie oszczędzać to integrujesz z zegarem lub alarmem. Tak samo niektórzy wolą mieć 23C jak jest na zewnątrz <5C, żeby się wygrzać bardziej. Jednak normalnie to im 22C wystarcza. To ma się dziać samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Obaj spamujecie. Nie ma potrzeby pisania tego samego w kilku tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.06.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Moim zdaniem obie strony miały okazję do przedstawienia swoich stanowiska. Wymianę argumentów między Wami widoczna jest w kilku wątkach, moim skromnym zdaniem niepotrzebnie. Wystarczyłoby ograniczyć się do jednego.Nie ma sensu dalej spierać się tu, na łamach FM. Czas wreszcie zasiąść do stołu i znaleźć zadowalające wyjście dla obu stron sporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts