Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parę kroków przed budową domu, parę pytań

grubymiki91

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum, lecz od dłuższego czasu śledzę forum oraz nurtujące mnie pytania.

Do rzeczy .... wraz z narzeczoną stoimy przed zakupem działki, aczkolwiek uważam, że decyzja już zapadła i w następnym tygodniu pojedziemy negocjować cenę, działka prosta równa o powierzchni 840m2 z dostępem do wody, prądu oraz gazu(kanalizy brak).

Na owej działce zamierzamy postawić domek parterowy o powierzchni użytkowej 100m2 około +/-.

Bardzo mocno zastanawiamy się nad firmą Zielone Domy z Chojnic oraz konkretnie nad ich domem "Przyjazny XL"

Poniżej link do projektu oraz danych o budowie:

http://www.zielonedomy.com.pl/przyjazny_xl-26,31,9

Teraz moje wątpliwości oraz prośba o pomoc oraz rady, zmiany:

1). Czy w użytych materiałach do budowy domu warto zastosować jakieś zmiany itp?

2). W momencie kiedy mam możliwość użytkowania gazu do ogrzewania domu warto go zastosować czy może ogrzewanie elektryczne?

W jakimś poście czytałem, że do domów małych lepiej używać elektrycznego ponieważ koszt zimą i tak będzie taki sam oraz instalacja będzie dużo tańsza?

Zawsze wydawało mi się, że ogrzewanie prądem jest najdroższe i nie może być inaczej.

3). Jaki może być średni koszt ogrzewania gazem/prądem takiego domu w okresie grzewczym?

4). Czy owa firma zajmująca się budową domów jest według Was ok czy z doświadczenia polecacie innego wykonawcę?

Oczywiście jeśli chodzi o ogrzewanie jak i o wykonawcę szkieletowca najbardziej chodzi o koszta.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc oraz cenne rady.

z Żoną tak, ale narzeczoną ? jak kupujecie działkę razem, to po co czekać ze ślubem;) naprawdę ryzyk fizyk.. jeszcze nie ślubna.

Patrzyłem na projekt, domek malusiński.. uwypuklone "certyfikowane" drzewo.. z tego nic.. kiedy jest EPS' na elewacji i postawione na głowie..

zachowanie przegrody pod względem ruchu pary wodnej. Tylko zobaczę EPS'a w szkielecie .. pali się czerwona lampka.. tak se neda.

3). Jaki może być średni koszt ogrzewania gazem/prądem takiego domu w okresie grzewczym?
przy tej powierzchni.. nie powinno być tematu innego jak C.W.U. 100m2 i jeszcze kotłownia ? a na kiego ona tam musi być.. kurcze za dużo się nerwuje..;) Uważam że przy tej powierzchni..można zrobić tak .. że dom będzie grzał się sam.. Jak ja kocham sceptyków.. pasywność to nie na nasz klimat :) ..

Serio jak na tak mały domek to cena kosmos. Za 130 tys zł masz murowańca w stanie SSO, tutaj za drewniany masz to samo ale bez fundamentów, a uwierz mi za 23 tys brutto ich nie zrobisz, samego materiału jest na taką kasę albo i więcej. Jeśli ktoś zrobi Ci fundament z materiałem za 23 tys brutto to życzę powodzenia w dalszej eksploatacji. Nie daj się złapać na cuda reklamy, wokół budowy domu jest cała masa kosztów pobocznych o których nikt Ci nie powie przed podpisaniem umowy lub przed rozpoczęciem prac. Poza tym niskie pomieszczenia 2,5 m to da się odczuć.

po obejrzeniu technologi budowy -z mojej strony mogę zasugerować że dawanie styropianu na domek drewniany ocieplony wełną jest dużym błędem do tego montują styropian na wiatroizolację :o czyli bez kleju ! a za to pewnie przykręcają, robiąc steki dziur w tej wiatroizolacji :bash: nie znam firmy osobiście ale widać dobry marketing a średnią dbałość o to by klient miał dom na lata , niestety tak buduje większość firm . Cena jest realna do osiągnięcia ale - diabeł tkwi w szczegółach a są ich tysiące i pewnie tysiące więcej cie to będzie kosztować .:yes:

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.

Jeśli chodzi o ślub to jest ustalony na 2018 i na nic nie czekamy więc o to proszę się nie martwić :))

Trochę mnie zaskoczyliście z tymi opiniami o firmie, domu, itp.

Ok, rozumiem, że skoro jest dostęp do gazu to gaz, rozwiały się moje wątpliwości.

Wracając do tematu domu, niestety nie za bardzo mamy czas budować dom murowany dlatego bierzemy pod uwagę domek drewniany,

100m2 mało? Wydaje nam się, że wystarczy, chociaż wiadomo parę m2 więcej nikomu nie zaszkodzi.

Zastanawiam się teraz nad firmą i tą ceną, ponieważ zakładamy sobie, że wydamy 280 tyś i już jakoś częściowo zamieszamy, wiadomo nie liczę urządzonego ogrodu, wiaty na 2 samochody, kostki itp itd.

Czy macie Panowie/Panie jakąś propozycję dla mnie odnoście domu, firmy itp?

@grubymiki91: Mam dom 115 m2 w takiej technologii. Też parterowy ogrzewany gazem. Trochę więcej izolacji mam, bo ściana zewnętrzna to wełna 20 + 6 cm. Koszt ogrzewania za ostatni rok wyszło mnie 1500 zł.

Aha, też mam styropian na zewnątrz ale jest on montowany na łatach przybitych do wiatroizolacji. Więc ruch pary wodnej raczej nie jest zaburzony.

Mnie zdziwiły kwestie dotyczące punktów elektrycznych- jeden włącznik na pomieszczenie i cztery gniazdka. A jak sobie wymyślicie, że chcecie mieć na korytarzu włącznik przy wejściu i na jego końcu, to co? Nie da się? ;) Albo: macie kaprys, że chcecie kinkiety i oświetlenie górne, i jeszcze jakieś źródło światła nastrojowe- trzech w jednym włączniku też się nie da. Może lepiej zainwestować w jakąś firmę, która da Wam wybór? Bo to, że ktoś Wam szybko drewniany domek postawi to OK, ale czy to będzie dom Waszych marzeń? Na pewno znajdziecie domy z prefabrykatów(nie tylko drewnianych), które mają mniej obostrzeń dla inwestora :)

No i... czy czas jest naprawdę na tyle ważny, żeby poświęcać przestrzeń, jaką macie do dyspozycji? Bo zakładam, że metraż domu jest podyktowany budżetem, a przy podobnych kosztach możecie wybudować większy dom murowany.

Pośpiech jest złym doradcą! mnie się pali od razu czerwone światło kiedy czytam, elewacja z EPS'u!

Tych parę cm styropianu nie załatwi sprawy, co więcej będzie przyczyną problemów z kondensacją pary wodnej.

Trzeba pamiętać, że ruch pary wodnej napędza różnica ciśnień rzędu 10-20 hPa! sporo.

O ile opóźniacz pary zatrzyma część, ok. Każda szczelina będzie mostkiem dyfuzyjnym. To jest takie działanie jak

wpuszczanie bez opamiętania samochodów na parking.. bez weryfikacji wolnych miejsc.. a miała być weryfikacja.. (paroizolacja/ opóźniacz pary itp)..

i nagle okazuje się, że pół parkingu jest nieczynne .. i następuje korek.. = kondensacja.. bo 20 aut wjeżdża, 3 wyjeżdżają...

Ma być tak. że 20 może wjechać.. a potencjalnie ..30 wyjechać.. ten nadmiar jest od bidy .. od dwóch tygodni mrozów ..

https://meteomodel.pl/klimat/eobs/index.php 1987 ( Jan)

Napisałem do tej firmy zapytanie o większą ilość izolacji, elektrykę itp itd, zobaczymy jaka będzie odpowiedź z ich strony...

Co do domków prefabrykowanych, jak wygląda zestawienie kosztów budowy, kosztów ogrzania oraz "długo wieczności" pod kątem kanadyjczyk vs prefabrykowany?

Rozważam również na zlecenie budowy takiego domu do SSZ a resztę we własnym zakresie ze względu na większą możliwość kontroli, jakość oraz koszty inwestycji.

• 1 month później...