michallodz 10.11.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Dzień dobry, chcę postawić sobie na działce (1000m2) domek z garażem na zgłoszenie ale nie mogę znaleźć w sieci jednoznacznej odpowiedzi. Działka 1000 metrów na której stoi już jeden budynek 25m2 używany przez rodziców jako domek na weekendy ale tata mówi mi, że to nie jest zgłoszone jako budynek mieszkalny tylko gospodarczy bo niby na gruncie rolnym nie można stawiać budynków mieszkalnych. Z tego co wiem top jest grunt 4 albo 5 klasy a w zasadzie to niebawem stanie się lasem jak sąsiedzi nie zaczną wycinki . Mój plan jest taki, żeby postawić budynek 5x7m wysoki na 4,5m i na dole mieć garaż/szopę na narzędzia itd a na górze zrobić powierzchnię mieszkalną tak na prawdę też na weekendy żeby było gdzie przed deszczem się schować. Rozchodzi się w zasadzie o podatek bo na mieszkalny to jest 75 groszy z metra a na inne budynki już prawie 8zł może i 300zł rocznie to nie jest majątek ale jeśli mogę nie płacić to wolę nie Nie będzie tam prowadzona żadna działalność i nie jestem też rolnikiem, planu zagospodarowania też z tego co wiem nie ma. Dodatkowo proszę mi powiedzieć jak mam rozumieć zapis dotyczący odstępu od granicy działki takiego budynku na zgłoszenie. Piszą, że to ma być niemniej niż 3m albo 1,5m albo nawet i 0. Kto o tym decyduje? Działka ma tylko 20m szerokości i nie ukrywam, że chciałbym postawić ten budynek bliżej niż dalej ogrodzenia. 1,5 metra byłoby okej ale 3 to trochę szkoda mi działki bo ani tam nic zrobić ani nawet posadzić bo słońca wcale tam nie ma. A no i mógłbym się odgrodzić trochę od szurniętej sąsiadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallodz 13.11.2017 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Serio nikt nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.11.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Wie....Urząd Gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michallodz 13.11.2017 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 No próbowałem dzwonić do starostwa ale calutki dzień nikt tam nie odbiera telefonu Może jutro w sumie podjadę bo dłużej pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.11.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Niestety tak to jest ....takie zgody uwarunkowania są zupełnie inne w różnych miejscach w Polsce, województwie, a nawet gminie.Trudno jest coś doradzić w takim przypadku, niektórzy w "marazmie" przepisów rezygnują , inni pytają i drążą temat, a jeszcze inni stosują samowolę.Proponuję urząd niekiedy trafi się porządny pracownik i wszystko będzie jasne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts