Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wewnętrzne - jaki materiał polecacie?

Elllenka

Recommended Posts

Potrzebuje ocieplić pomieszczenie, które służy za WC i ewentualnie ścianę zewnętrzną w kuchni, ale od wewnatrz.

WC - na podłodze beton, ściany bardzo krzywe, bez kafelek itp. Sufit - prowizorycznie zamontowany styropian,a le trzyma się.

Kuchnia - krzywe ściany, bez kafelek itp, podłoga drewniane deski, na drewnianych legarach, a pod spodem niestety tylko piach.

Ktos mi doradzil by na strychu położyć luzem wełnę mineralną, ale co ze ścianami?

Czytałam min. o betonie komórkowym - byłby niezły ze względu na brak konieczności robienia paraizolacji. podobnie ponoć płyty silikatowe, perlitowe i otwartokomorkowa pianka poliuretanowa... Dla mnie to teoria, a czy ktoś to stosował w praktyce?

Czytałam tez o czyms takim jak Aero-Therm.

Docelowo chce ocieplić dom z zewnatrz, ale napewno nie przed zimą. Potrzebuje czegoś co sprawdzi się nawet ze 2-3 lata. Wilgoć w WC jest raczej znikoma, bo nie ma tam nawet umywalki, ale wejście jest z kuchni w której jakas wilgoc juz będzie... Pomieszcze bardzo ciasne, z wejściem na strych.

Bede wdzięczna za każdą sugestię... Zwykły styropian chyba odpada? Czy niekoniecznie?

Rozumiem, że taki tynk perlitowy nie wymaga paraizolacji?

Dobre cokolwiek, żeby tylko jakos przetrwać zimę, a na wiosnę być może zrobię to ocieplenie na zewnątrz.

A czy umieszczenie styropianu między rurami a ścianą - fragmentarycznie da coś żeby te nie pozamarzały? Wyglądać będzie średnio, ale chodzi o to żeby w razie mrozów te rury nie popękały. Dodam, że rurki są plastikowe i są w gąbce (ok. 5mm).