Gość grend 11.11.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Mam pytanie do zawodowców jak montuja rynny. W instrukcjach producentów jest zawsze rynna poniżej spadu dachu, natomiast bardzo duzo rynie jest osadzonych powyżej w ten sposób ze jakby cos zsuwało sie z dachu to by zatrzymało sie na rynnie. Jest to stosowane celowe aby w przypadku zsuwajacego sniegu zatrzymał sie na rynnie ? Czy to poprostu pomijanie instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 11.11.2017 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Zawodowcy montują jak im pasuje . Moim zdaniem powinna być poniżej 1-2 cm ale jestem amatorem z przeszłością (poprawiam swój dach po dwóch ekipach) opieram sie na wiedzy kolegi działającego w budownictwie, więc wiele nie pomogę. Jedno jest pewne musisz posiąść odpowiednią wiedzę i konsekwentnie egzekwować ją od fachowców.Jeżeli nie masz na to czasu to zatrudnij porządnego keir. budowy. pozdrawiam. pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.11.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja sam robiłem dach i mam według instrukcji spad od 0 do 2 cm poniżej połaci dachu. Natomiast w tym roku ogladam dachy i 60% jest zrobione że w lini spadu jest rynna. Dlatgo się pytam czy to jest celowe w związku z czymś, bo az mi sie wierzyć nie chce że to jest takie partactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.11.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 tak naprawdę to kwestia gustu i haków jakie montujesz , oczywiście rynna nie służy do tego by trzymać śnieg przed zsunięciem ! ja preferuję taki system a najlepiej przeczytać instrukcję producenta bo przy gwarancji na pewno będzie sprawdzane sposób montażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.11.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Rynna w najwyższym miejscu nie powinna przekraczać linii wyznaczonej przez pokrycie dachu. Wyjątek stanowią dachy mansardowe. Natomiast na większości dachów rynny są montowane za nisko. Jest to spowodowane chęcią odprowadzenia wody z krycia wstępnego do rynny i braku wiedzy dotyczącej wykonania okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts