makofski 11.11.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Czy mógłby ktoś doradzić jaki naped do rolet wybrać, tak żeby w przyszłości zrobić sobie całość domu sterowana z 1 miejsca? Chciałbym uniknąć sytuacji w której kupuje np silniki z radiem a potem i tak łącze je kablem. Docelowo planuje: 1. sterowanie roletami z dwukierunkowa komunikacja i detekcja przeszkód (czy to jest w ogóle możliwe po kablu?). chciałbym też mieć przycisk góra-dół przy oknie 2. sterowanie brama garazowa i wjazdowa 3. przygaszanie i wyłączanie światła oraz napięcia w gniazdkach 4. sterowanie alarmem 5. sterowanie piecem i rekuperacją 6. podlewanie ogrodu 7. i pewnie inne typu czujka zalania, czujka dymu, czujki ruchu itd Najważniejsza jest dla mnie uniwersalność - tak żebym mógł pospinać kilku producentów w 1 punkt centralny którym zapewne będzie domoticz (oczywiście logicznie). Na równi z uniwersalnością, chciałbym zwyczajnie za to nie przepłaci . Dom w trakcie budowy (przed tynkami), rozłożysty. Edytowane 11 Listopada 2017 przez makofski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 13.11.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Polecam blebox.eu są kostki do rolet i świateł. Masz to w standardzie zintegrowane z domoticz. Działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makofski 13.11.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Dzięki, rozpoznałem trochę temat od ostatniego razu i faktycznie wygląda to tak że najlepszym rozwiązaniem będzie zwykły napęd bez radia z wystawionymi kabelkami, do tego blebox i domoticz na raspberry pi, pozostała automatyka na czujkach xiaomi i alarm satela. Jeszcze tylko muszę rozpoznać:1. jak z komunikacją dwukierunkową tego blegoxa, czy odczyta w którym momencie roleta się zatrzymała w razie przeszkody i czy doszło do skutecznego zamknięcia, oraz2. jaki producent napędów (i rolet), żeby tego nie wymieniać co 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 14.11.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Komunikacja działa w obie strony. Mam Aluprof z ich silnikami od kilku lat i jest ok i bezawaryjnie. Akurat nie mam tych tych bleboxów bo roletami steruje mi Satel Integra ale jak nawet w tej chwili nie widać stanu otwarcia to na pewno będzie w niedalekiej przyszłości. Nie korzystam z pozycjonowania bo okazało się zbędne z uwagi ze otwieraniem zamykaniem zajmuje się satel/domoticz i udało się na tyle programowo to ogarnąć (eventy) że praktycznie nie potrzebuje recznie tego robic. A sporadyczne pojedyncze otwierania zamykania realizuje najbardziej neutralnie czyli klamkami U mnie tez domoticz + Xiaomi + blebox + satel + dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts