Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentne sterowanie - co wybrać pod rolety ?

Recommended Posts

Czy mógłby ktoś doradzić jaki naped do rolet wybrać, tak żeby w przyszłości zrobić sobie całość domu sterowana z 1 miejsca? Chciałbym uniknąć sytuacji w której kupuje np silniki z radiem a potem i tak łącze je kablem. Docelowo planuje:

1. sterowanie roletami z dwukierunkowa komunikacja i detekcja przeszkód (czy to jest w ogóle możliwe po kablu?). chciałbym też mieć przycisk góra-dół przy oknie

2. sterowanie brama garazowa i wjazdowa

3. przygaszanie i wyłączanie światła oraz napięcia w gniazdkach

4. sterowanie alarmem

5. sterowanie piecem i rekuperacją

6. podlewanie ogrodu

7. i pewnie inne typu czujka zalania, czujka dymu, czujki ruchu itd

Najważniejsza jest dla mnie uniwersalność - tak żebym mógł pospinać kilku producentów w 1 punkt centralny którym zapewne będzie domoticz (oczywiście logicznie). Na równi z uniwersalnością, chciałbym zwyczajnie za to nie przepłaci :). Dom w trakcie budowy (przed tynkami), rozłożysty.

Edytowane przez makofski

Dzięki, rozpoznałem trochę temat od ostatniego razu i faktycznie wygląda to tak że najlepszym rozwiązaniem będzie zwykły napęd bez radia z wystawionymi kabelkami, do tego blebox i domoticz na raspberry pi, pozostała automatyka na czujkach xiaomi i alarm satela.

Jeszcze tylko muszę rozpoznać:

1. jak z komunikacją dwukierunkową tego blegoxa, czy odczyta w którym momencie roleta się zatrzymała w razie przeszkody i czy doszło do skutecznego zamknięcia, oraz

2. jaki producent napędów (i rolet), żeby tego nie wymieniać co 2 lata

Komunikacja działa w obie strony. Mam Aluprof z ich silnikami od kilku lat i jest ok i bezawaryjnie. Akurat nie mam tych tych bleboxów bo roletami steruje mi Satel Integra ale jak nawet w tej chwili nie widać stanu otwarcia to na pewno będzie w niedalekiej przyszłości. Nie korzystam z pozycjonowania bo okazało się zbędne z uwagi ze otwieraniem zamykaniem zajmuje się satel/domoticz i udało się na tyle programowo to ogarnąć (eventy) że praktycznie nie potrzebuje recznie tego robic. A sporadyczne pojedyncze otwierania zamykania realizuje najbardziej neutralnie czyli klamkami ;) U mnie tez domoticz + Xiaomi + blebox + satel + dużo więcej ;)