ktl 11.11.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Witam serdecznie ostatnio mam coraz większy dylemat odnośnie wyboru systemu ogrzewania do domu - dom parterowy 91 m2 pow. użytkowej- poddasze nieużytkowe (z opcją na przyszłość do zagospodarowania, ale na razie tego nie rozważamy) - prosta bryła, prostokąt 13,5 x 8,5m - Ytong 600 24cm- EPS 20 cm, grafit 0,031 (jeszcze nie ma) - podłoga na gruncie- EPS 15cm - 0,038 (jeszcze nie ma)- wylewka 7 cm (jeszcze nie ma)(albo anhydryt to wówczas dojdzie więcej styro - decyzja jeszcze nie zapadła) - okna najpewniej Veka 82 mm , 3-szybowe - strop drewniany- wełna 25cm - wentylacja mechaniczna z odzyskiem - ogrzewanie podłogowe - 3 osoby, 1 łazienka Wg. BuildDesk zapotrzebowanie na ciepło: 60 kWh/m2*rok (44 C.O ; 24 C.W.U)Tutaj (http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xuz) wyszło podobnie 62 kWh/m2rok Do niedawna nastawiony byłem na bufor ciepła ~1300 litrów ładowany kominkiem z PW plus grzałki elektryczne 9-12 kW, wężownica do C.W.U.Kominek być musi (żona) - więc chciałem go wykorzystać, lubię drewno, nie przeszkadza mi praca z drewnem.W buforze zaplanowana była wężownica żeby dopiąć pompę ciepła P-W na okresy przejściowe (jakaś tania, ale to na przyszłość) Od kilku dni mam poważne wątpliwości co do zasadności powyższego wyboru.Nie ma miejsca na kotłownię (oprócz tej w salonie, tak - świadomie), nie ma gazu. Koszt mojego pierwszego wyboru to tak luźno licząc ... 5000 bufor, 6000 kominek, 5000 osprzęt i montaż +/- 16 000 zł Co według Was będzie najbardziej ekonomicznie uzasadnione w takim domu ... bo ja już zgłupiałem ? Dziękuję. Edytowane 11 Listopada 2017 przez ktl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 11.11.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam serdecznie ostatnio mam coraz większy dylemat odnośnie wyboru systemu ogrzewania do domu - dom parterowy 91 m2 pow. użytkowej - poddasze nieużytkowe (z opcją na przyszłość do zagospodarowania, ale na razie tego nie rozważamy) - prosta bryła, prostokąt 13,5 x 8,5m - Ytong 600 24cm - EPS 20 cm, grafit 0,031 (jeszcze nie ma) - podłoga na gruncie - EPS 15cm - 0,038 (jeszcze nie ma) - wylewka 7 cm (jeszcze nie ma) (albo anhydryt to wówczas dojdzie więcej styro - decyzja jeszcze nie zapadła) - okna najpewniej Veka 82 mm , 3-szybowe - strop drewniany - wełna 25cm - wentylacja mechaniczna z odzyskiem - ogrzewanie podłogowe - 3 osoby, 1 łazienka Wg. BuildDesk zapotrzebowanie na ciepło: 60 kWh/m2*rok (44 C.O ; 24 C.W.U) Tutaj (http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xuz) wyszło podobnie 62 kWh/m2rok Do niedawna nastawiony byłem na bufor ciepła ~1300 litrów ładowany kominkiem z PW plus grzałki elektryczne 9-12 kW, wężownica do C.W.U. Kominek być musi (żona) - więc chciałem go wykorzystać, lubię drewno, nie przeszkadza mi praca z drewnem. W buforze zaplanowana była wężownica żeby dopiąć pompę ciepła P-W na okresy przejściowe (jakaś tania, ale to na przyszłość) Od kilku dni mam poważne wątpliwości co do zasadności powyższego wyboru. Nie ma miejsca na kotłownię (oprócz tej w salonie, tak - świadomie), nie ma gazu. Koszt mojego pierwszego wyboru to tak luźno licząc ... 5000 bufor, 6000 kominek, 5000 osprzęt i montaż +/- 16 000 zł Co według Was będzie najbardziej ekonomicznie uzasadnione w takim domu ... bo ja już zgłupiałem ? Dziękuję. Przyłóż się do termoizolacji to po 1wsze! Następnie - ja bym zrobił podłogówkę wodna + kocioł na prąd... najtańsza opcja. Kominkiem dogrzejesz... a jak sie znudzi to wymienisz kocioł na cus innego...tańszego ot cala filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.11.2017 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Jak napisał kolega powyżej...Kocioł elektryczny plus ogrzewanie podłogowe ...Jeżeli chodzi o kominek to najlepiej taki bez żadnego płaszcza i innych wynalazków... Polecam takie rozwiązanie samego kotła wraz z zasobnikiem CWU...http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/1270-ekd.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.11.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 - dom parterowy 91 m2 pow. użytkowej - poddasze nieużytkowe (z opcją na przyszłość do zagospodarowania, ale na razie tego nie rozważamy) - prosta bryła, prostokąt 13,5 x 8,5m - Ytong 600 24cm - EPS 20 cm, grafit 0,031 (jeszcze nie ma) - podłoga na gruncie - EPS 15cm - 0,038 (jeszcze nie ma) - wylewka 7 cm (jeszcze nie ma) (albo anhydryt to wówczas dojdzie więcej styro - decyzja jeszcze nie zapadła) - okna najpewniej Veka 82 mm , 3-szybowe Dziękuję. Gdyby to był mój dom, to bym dał rekuperator i klimę kanałową na poddaszu. Moc grzewcza 3,5-5kW. Koszt klimatyzatora 4-7 tys. Kanały i osprzęt maksymalnie 2000 zł. Prowadzenie kanałów to własna robota w kilka dni, bo na poddaszu jest to bardzo łatwe do zrobienia. I masz ogrzewanie za 6-9 tys plus robota przy rozkładaniu rur Sonodec. Planowane zużycie energii do ogrzewania to 1800kWh/rok. Oszczędności 6000 zrobione na ogrzewaniu włóż w większy styropian, trzyszybowe okna i porządne drzwi. Oszczędność 10000 na likwidacji niepotrzebnego komina i 40000 na niepotrzebnej kotłowni wydaj na podróże i przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 12.11.2017 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Dziękuję Panowie odnośnie grzania powietrzem to niestety jakoś do mnie nie przemawia, pracowałem kiedyś w biurze, które było grzane klimatyzatorem i niestety to nie mój klimat, bardzo źle to wspominam. Wizja grzania prądem w jakiś dziwny sposób jest przerażająca - nawet mając przed oczami rachunek ekonomiczny i obliczenia kosztów ... Co jest lepszym rozwiązaniem ? Kocioł elektryczny z wbudowanym zasobnikiem jak zaproponował kolega jasiek71 czy osobny zasobnik - zakładając, że jest na to miejsce. Wydaje mi się, że jak na szybko przejrzałem oferty to osobno kocioł i zasobnik CWU wyjdą trochę taniej, a oprócz tego jak się zepsuje kocioł to zawsze można podłączyć grzałkę osobną w zasobniku. Przy braku prądu agregat nie pociągnie kotła 8 kW ale grzałkę 2kW w zasobniku to i owszem. Jak sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.11.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Gdyby to był mój dom, to bym dał rekuperator i klimę kanałową na poddaszu. Moc grzewcza 3,5-5kW. Koszt klimatyzatora 4-7 tys. Kanały i osprzęt maksymalnie 2000 zł. Prowadzenie kanałów to własna robota w kilka dni, bo na poddaszu jest to bardzo łatwe do zrobienia. I masz ogrzewanie za 6-9 tys plus robota przy rozkładaniu rur Sonodec. Planowane zużycie energii do ogrzewania to 1800kWh/rok. Oszczędności 6000 zrobione na ogrzewaniu włóż w większy styropian, trzyszybowe okna i porządne drzwi. Oszczędność 10000 na likwidacji niepotrzebnego komina i 40000 na niepotrzebnej kotłowni wydaj na podróże i przyjemności. Chyba słabo czytałeś jego post. Na razie nie planuje poddasza użytkowego.Z opisu wynika że raczej będzie miał 3 szybowe okna. Myślę że kolega też nie planował komina za 10 tys. Z ta kotłownia za 40 tys też się pomyliłeś raczej. Polecałbym dołożyć wełny w poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 12.11.2017 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Polecałbym dołożyć wełny w poddasze. w sumie można, chociaż przy 25 cm wg BDEC - zapotrzebowanie 63 kWh/m2rok (w tym 47 / C.O + went) przy 50cm - 56 kWh/m2rok (40 / C.O. + went) różnica 7 kWh/m2rok czyli 630 kWh rocznie - 400 zł rocznie w I taryfie, 160 w II - średnio 280 zł rocznie dodatkowy koszt wełny ... 3000 zł zwrot za jakieś 10 lat do rozważenia, chyba faktycznie jest sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 100m2 i dobra bryła i dobry projekt = cały wór rozwiązań grzewczych do C.W.U.. 100m2 domek.. wg standardu pasywnego powinien mieć obciążenie cieplne 1kW.. to sobie wyobraźcie .. gdzie jesteśmy teraz ? ile da się osiągnąć.. J-J kapitalnie podsumował sprawę.. brakowało mu dużego psa w domu.. bo tak musiał się chwilę kable włączyć.. Jestem zwolennikiem jak najprzaśniejszych rozwiązań.. jeśli coś może działać samo.. to niech działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.11.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Chyba słabo czytałeś jego post. Na razie nie planuje poddasza użytkowego.Z opisu wynika że raczej będzie miał 3 szybowe okna. Myślę że kolega też nie planował komina za 10 tys. Z ta kotłownia za 40 tys też się pomyliłeś raczej. Polecałbym dołożyć wełny w poddasze. Nieużytkowe się nadaje idealnie. Trzeba po prostu zadbać o ocieplenie kanałów. Kotłownia bez komina? To tak można? 40 tys za kotłownię to koszt pomieszczenia oraz typowej instalacji. Nie słyszałem żeby było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.11.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 odnośnie grzania powietrzem to niestety jakoś do mnie nie przemawia, pracowałem kiedyś w biurze, które było grzane klimatyzatorem i niestety to nie mój klimat, bardzo źle to wspominam. Jak się nie chce tanio, to zawsze można mieć drożej. Nie wiem jak było grzane klimatyzatorem to biuro, ale zapewne dmuchało w głowę. Czyli porównujemy jabłka i pomarańcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.11.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Kocioł elektryczny z wbudowanym zasobnikiem jak zaproponował kolega jasiek71 czy osobny zasobnik - zakładając, że jest na to miejsce. Wydaje mi się, że jak na szybko przejrzałem oferty to osobno kocioł i zasobnik CWU wyjdą trochę taniej, a oprócz tego jak się zepsuje kocioł to zawsze można podłączyć grzałkę osobną w zasobniku. ? Podsumuję. Zamiast grzać tanią pompą ciepła powietrzną ze średnim COP 4 albo choćby grzejnikiem olejowym z COP 1 wolisz grzać wodę w kotle osiągając w docelowym pomieszczeniu efektywny COP <1? No cóż. Nie rozumiem ludzi którzy chcą za coś płacić pięć razy drożej. Ale kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.11.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Co według Was będzie najbardziej ekonomicznie uzasadnione w takim domu ... bo ja już zgłupiałem ? Dziękuję. Witam, a czy konsultowałeś te Twoje dylematy z projektantami systemów grzewczych? Ja proponuje zaprosić na budowę specjalistów i skonsultować oraz przeanalizować różne warianty. Jeśli się zdecydujesz na taki krok, to chciałem Cię pokierować, gdzie znajdziesz specjalistów, autoryzowanych partnerów firmy Viessmann, którzy chętnie Ci pomogą - poszukaj ich TUTAJ Zobacz co oferują! W razie problemów z kontaktem - czekam na priv. Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.11.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Specjalista jak już przyjdzie to za wszelką cenę będzie wpychał tylko jedyny słuszny system akurat tak się składa że obecnie ma go na stanie i może ropocząć montaż koszt nie duży maksymalnie to 30 tys chyba że wynikną drobniutkie komplikacje to ciutkę dołożysz tak z 5 tys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.11.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Podsumuję. Zamiast grzać tanią pompą ciepła powietrzną ze średnim COP 4 albo choćby grzejnikiem olejowym z COP 1 wolisz grzać wodę w kotle osiągając w docelowym pomieszczeniu efektywny COP <1? No cóż. Nie rozumiem ludzi którzy chcą za coś płacić pięć razy drożej. Ale kto bogatemu zabroni? Może ktoś nie chce robić sobie biura z chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Wentylacja to wentylacja.Ogrzewanie nadmuchowe z wentylacją ma niewiele wspólnego.Było o tym...Nadal czasem jest forsowany pomysł łączenia tych układów.Połączenie łyżki z dyszlem to ani łyżka ani dyszel, chociaż, technicznie, się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 13.11.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Może ktoś nie chce robić sobie biura z chałupy... Zdecydowanie nie chciałbym Mam złe wspomnienia właśnie z biura, być może technologia takiego ogrzewania w domach jest inna, lepsza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie żeby to powietrze i to jeszcze przychodzące od góry grzało moje otoczenie Adam M. Adamie, a co Ty radziłbyś konkretnie w temacie znając parametry domu? Nie ukrywam że pierwotną decyzję połączenia kominka z PW z buforem ugruntowała lektura Twojego obszernego tematu ... jak to się robi. Tyle tylko, że gdybym budował znacznie większy dom to prawdopodobnie tak by zostało, ale w przypadku domu o pow. 91m2 zacząłem sam mieć wątpliwości, chociażby w momencie szukania wkładu kominkowego z jak największą mocą wymiennika i jednocześnie najmniejszą ilością mocy oddawanej do pomieszczenia, obmyślania jak dodatkowo przesłonić jeszcze kominek żeby z 25-metrowego salonu nie zrobić sauny i otwierać okien. Chętnie poznam Twoją opinię. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.11.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Zawsze możesz kupić stary kocioł węglowy i założyć palnik pelletowy w 8 patykach się zmieścisz ewentualnie dołożyć bufor i gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.11.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Zdecydowanie nie chciałbym Mam złe wspomnienia właśnie z biura, być może technologia takiego ogrzewania w domach jest inna, lepsza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie żeby to powietrze i to jeszcze przychodzące od góry grzało moje otoczenie Od góry? Dlaczego? Przecież to bez sensu. Nawiewy od dołu. Albo montaż jednostki wewnętrznej splita na mniejszej wysokości. Wiesz że w biurze ogrzewanie klimatyzatorem było zapewne włączane rano i wyłączane na "fajrant"? W domu zostawiasz cały czas włączone na małych obrotach i nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja Muratordom 13.11.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Wszystkich, którzy mają dylematy odnośnie sposobu ogrzewania swojego domu, zapraszamy do Szkoły Muratora! Nasi eksperci odpowiedzą na wszystkie pytania dotyczące instalacji i nie tylko. Szkoła Muratora - już 18 listopada. Wstęp wolny! Zachęcamy do rejestracji:http://muratordom.pl/szkola-muratora/#utm_source=Forum&utm_medium=Bocianki&utm_campaign=Szko%C5%82a%20Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Wydaje mi się, że podstawą powinno być ogrzewanie płaszczyznowe, niskotemperaturowe - czyli podłogówka.Uzupełnieniem - uszczelnienie domu i dobra wentylacja mechaniczna z jakimś GWC.O opatuleniu bryły nawet nie wspominam, bo to dziś oczywistość.Można postarać się o wsparcie siłami Natury, ale ona albo obsypuje nadmiarem, albo skąpi a stanów pośrednich nie uznaje i wtedy trzeba jakiś "magazyn" sobie postawić. Bufor na przykład.Miejsca W DOMU nie ma na niego...A PRZY DOMU?Nie ma miejsca, gdzie dałoby się go ustawić, obudować i termoizolować ?Wtedy można by też pomyśleć o jakich solarach cieczowych.Czego Natura nie da to się dokupi.Nocny prąd chociażby...Większość roku tania pompa ciepła, powietrzna, mogła by wspierać.Chyba że... kotłownię obok domu postawić.Przytuloną do jakiegoś garażu.Ciepłociąg to nie problem. Nie był by długi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts