Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 100m2 - proszę o podpowiedź

ktl

Recommended Posts

Można by też....

Nie ocieplać połaci i potraktować je jak spory solar powietrzny.

Bardzo solidnie ocieplić podłogę pietra = sufit parteru.

Na nieużytkowym poddaszu ustawić powietrzną PC z wydmuchem poza strych.

Dodać do tego kocioł elektryczny - na czas tak wściekłych mrozów, kiedy ta PC sobie nie radzi.

Adam M.

ehhh ciężki ten żywot budującego...

Podłogówka będzie na pewno.

WM będzie + reku na pewno, GWC - jest rura fi 250 przechodząca przez fundamenty do pomieszczenia gospodarczego właśnie na ten cel przeznaczona, na przyszłość.

O opatuleniu bryły nawet nie wspominam, bo to dziś oczywistość.

Co rozumiesz przez "opatulenie" ?

Miejsce jest, nawet w domu - pomieszczenie gospodarcze 1,5 x 2,4 w którym właśnie w pierwotnej wersji miał stać bufor ok 1300 litrów rozdzielacze i wyczystka z komina - plus może miejsce na mopa

Tylko zacząłem kalkulować ...

- bufor 5000 zł : z wężownicą solarną, wężownicą na dodatkowe źródło (z myślą o PCi P/W) i wężownicą CWU, 2 grzałki (jedna na dole do grzania całości, druga poniżej CWU do grzania latem)

- do tego w planach był kominek z PW min. 7000 zł

- osprzęt do kominka z 2000 zł

- montaż też pewnie z 2000 zł

Z kolei kocioł elektryczny dwu-funkcyjny - 6000 zł i odpada automatyka po stronie podłogówki, prostszy i tańszy montaż

Chyba że... kotłownię obok domu postawić.

Też pomyślane, ale na dalszą przyszłość gdyby znudziło się palenie w kominku a prąd bardzo podrożał. Przejście fi 160 przez fundament domu i garażu właśnie w tym celu - tylko odległość sporawa bo wyjdzie jakieś 25 metrów.

Nie ocieplać połaci i potraktować je jak spory solar powietrzny

Poddasze nieużytkowe, co nie znaczy nieużywane więc to rozwiązanie odpada.

Chyba jeszcze raz pomyślę o buforze ale na razie bez kominka, same grzałki.

// edycja

w zasadzie długo nie myślałem, ale jakby się tak zastanowić to przecież ten bufor (wg mojej koncepcji) jest w zasadzie tym samym co kocioł dwu-funkcyjny tylko z większymi możliwościami

Koszt bufora nieznacznie większy, sprawności a więc i koszty ogrzewania powinny być podobne.

Jedynie zajmuje więcej miejsca. ale już dawno przebolałem ten 1m2.

Edytowane przez ktl

Specjalista jak już przyjdzie to za wszelką cenę będzie wpychał tylko jedyny słuszny system akurat tak się składa że obecnie ma go na stanie i może ropocząć montaż koszt nie duży maksymalnie to 30 tys chyba że wynikną drobniutkie komplikacje to ciutkę dołożysz tak z 5 tys .

A skąd taki sceptycyzm..... jeśli ktoś boi się takich sytuacji to zawsze może zweryfikować porady jednego specjalisty z poglądami innych.

w zasadzie długo nie myślałem, ale jakby się tak zastanowić to przecież ten bufor (wg mojej koncepcji) jest w zasadzie tym samym co kocioł dwu-funkcyjny tylko z większymi możliwościami

Koszt bufora nieznacznie większy, sprawności a więc i koszty ogrzewania powinny być podobne.

Jedynie zajmuje więcej miejsca. ale już dawno przebolałem ten 1m2.

Eureka:)

Dobrze kombinujesz. Żeby spełnić wymogi formalne odnośnie ogrzewania (jeśli nie masz jeszcze PnB) przydałaby się chociaż koza w salonie.

Ja, oprócz bufora grzanego tanim prądem mam jeszcze dylemat, czy postawić kozę, czy klimatyzator w salonie, czy zrezygnować z powyższych na korzyść PCGW z poziomym źródłem.

Za ostatnią zimę zapłaciłem za ogrzewanie 1500,- zł. Dom bez ocieplenia ścian, z temperaturą dyżurną 9*C plus kilka imprez "zdrowie na budowie":)

Pozdrawiam

Cezary