Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ schody będą pod skosem (dużym) postanowiliśmy zamontować wielkie okno połaciowe (1,8*2,9) oraz duże okno w ścianie (1,8*2). Oprócz specjalnego wzmocnienia szyby w oknie w ścianie (tak aby można było zamontować schody bez barierki) zastanawiamy się nad powłoką antyrefleksyjną (aby się zbytnio nie nagrzewało- oczywiście szkło bezbarwne) oraz powłoką samoczyszczącą. Ze wzgledu na rozmiar okien oraz ich umiejscowienie trudno byłoby je czyścić.

Proszę o opinię na temat tych dwóch wynalazków:)

Pozdrawiam, Berenika

https://forum.murator.pl/topic/23368-okna-do-zada-specjalnych/

Temat szyby minimalizujacej nagrzewanie sie wnetrza juz tu byl - zakrzyczany wtedy zostalem wiec proponuje lekture na stronie Glaspolu i Wiglawu oraz IGP - czysty marketing - moze sie w praktyce sprawdzi ;)

Szybe w scianie MUSISZ miec i od zewnatrz jak i wewnatrz wzmacniana (powyzej 3mkw - wymagane co najmniej O-2) a co do powloki samoczyszczacej ;) juz kiedys dzielilem sie tym co dokladnie mi o nich na szkoleniu powiedziano (Pchelek swoje dorzucil tez) i moze ujme to tak - jest wiele sposobow by klienta do siebie przekonac, jest wiele bajerow ktore maja dzialac a pozniej totalnym rozczarowaniem sa. Masz kase? zamawiaj samoczyszczaca - ale pamietaj - ja tez trzeba czyscic i dzieki temu powloke niszczyc czyniac ja z biegiem czasu zwykla szyba

https://forum.murator.pl/topic/23368-okna-do-zada-specjalnych/#findComment-413794