garrbus 12.11.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Witam.Temat ruszany na forum i dość jasny - bywa że z gniazdek wieje. Zamierzam większość z nich uszczelnić. Pytanie - czym to zrobić żeby sobie nie zaszkodzić. Nie mam wiedzy budowlanej więc proszę o pomoc. By dyskusja była jak najbardziej rzeczowa dodam, że świadomie zamierzam "Zatkać" gniazda i interesuje mnie jak to zrobić, czym to zrobić , czego unikać. Przedmuch z gniazdek w sypialni jest tak duży że w czasie mrozów robi się niekomfortowo - gniazda mamy niedaleko od głów. W mojej niedoświadczonej głowie rodzi się pomysł użycia pianki rozprężnej / nisko rozprężnej - takiej jaką stabilizuje się / ociepla się montowane okna / drzwi itp. Użycie pianki wyobrażam sobie w taki sposób by wprowadzić jej małe ilości, które rozprężając się zatkają małe dziurki w puszkach elektrycznych przez które powietrze trafia do sypialni ( i nie tylko ). Być może to najlepszy sposób a może są lepsze ? Z góry dziękuję za rzeczowe propozycje i uwagi.Pozdrawiam - Piotr. Edytowane 12 Listopada 2017 przez garrbus doprecyzowanie , korekty składni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A ocieplenie / elewację masz już zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam.kolejne newsy w temacie - wczoraj otworzyłem jedno gniazdo , wygrzebałem ogromną ilość wełny mineralnej którą tam napchałem kilka lat temu i przyjrzałem się problemowi kolejny raz i ... chyba zrozumiałem problem.Porotherm ma zbiór dziur - kanałów powietrznych. Puszki posiadaja zaślepione otwory do wyłamania by później poprowadzić przez nie przewody. Dziury, gdy są jeszcze zaślepione , nie są 100% szczelne a po wyłamaniu tym bardziej. Elektryk osadził puszki w ten sposob ze dal ciut kleju lub gipsu, który nie zaslepił tych dziur. Splot powyższych czynności spowodował że z kanałów w porotermie powietrze leci do puszki a z nij do mieszkania. Skąd wytwarza się ciąg który rusza powietrze w scianach i gniazdkach ? Opierajac sie o lekturę postów na forum można stwierdzić że możliwości jest kilka.Ja zdecydowałem się wyłamac wszystkie zaślepki w każdej puszcze i wprowadzić w nie piankę niskorozprężną. O rezultatach dam znać.Pozdrawiam - Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 13.11.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Oho... sprzedaż silki pewnie siada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Może i siada a z moich gniazdek wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Elewacja jest już zrobiona - budynek jest już wykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Oho... sprzedaż silki pewnie siada... A moze BK ? Bo silikatu akurat rosnie. A mistrzem tzw marketingu szeptanego na tym forum jest bezapelacyjnie Wieneberger. Co do problemu, to ja uszczelnialem puszki wełną. Pianka byłaby zapewne skuteczniejsza, ale dom nie byl moj, a nie chcialem umieszczać tam materiału ktory nie jest niepalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Wczoraj wieczorem rozebrałem jedno z gniazdek. Puszki posiadają zaślepione otwory do wyłamania którymi prowadzimy przewody. Każda z zaślepionych dziur posiada szczeliny - nie jest szczelna. Wyłamałem wszystkie możliwe zaślepki w jednej puszcze. Przez otwory widać że puszka została przyklejona gipsem lub klejem punktowo oraz widać kanały powietrza w porothermie. Tymi kanałami powietrze pędzi do mieszkania. Zamierzam wypełnić otwory pianką niskorozprężną - mam nadzieję że znajdę niepalną. Dlaczego wieje z porotermu ? Pewnie z wielu powodów - wynika to z niedbalstwa na etapie budy przy kładzeniu i klejeniu bloczków porothermu , przy ocieplaniu budynku i przy innych czynnościach. Tak często wygląda budowa developerska. Edytowane 13 Listopada 2017 przez garrbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 13.11.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 ...Dlaczego wieje z porotermu ? Pewnie z wielu powodów - wynika to z niedbalstwa na etapie budy przy kładzeniu i klejeniu bloczków porothermu , przy ocieplaniu budynku i przy innych czynnościach. Tak często wygląda budowa developerska... Wszystko można spaprać a deweloperzy są mistrzami w tej dziedzinie Znam ekipę, która robi elewacje cały rok - w zimie kleją styropian dla deweloperów Byl na forum ostatnio podobny post... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341800-Nieszczelne-okna-czy-duchy&highlight=duchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak oni obsadzali te puszki? Na równi z murem? Wydaje się jakby z 1,5 cm tynku wystawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 13.11.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Gdzieś tu dziś czytałem dlaczego tynkarze powinni obsadzać puszki, nie elektryk - to zdjęcie świetnie to argumentuje. A jak powietrze hula w kanałach porothermu - dom jest skopany na maksa, nie chciał bym w takim mieszkać (obecnie mam podobnie tylko powietrze hula za płytami k-g - w domu który buduję na to sobie nie pozwolę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.11.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Gdzieś tu dziś czytałem dlaczego tynkarze powinni obsadzać puszki, nie elektryk - to zdjęcie świetnie to argumentuje. A jak powietrze hula w kanałach porothermu - dom jest skopany na maksa, nie chciał bym w takim mieszkać (obecnie mam podobnie tylko powietrze hula za płytami k-g - w domu który buduję na to sobie nie pozwolę). Z czego stawiasz ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Większej głupoty już dawno tutaj nie czytałem Co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 13.11.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Z czego stawiasz ściany ? Z silikatu. Co masz na myśli ? Pewnie to, że w prawidłowo wybudowanej ścianie, z porothermu też - nie ma prawa hulać wiatr. Bo niby skąd? Są spoiny poziome, wieniec, od dołu też ściana raczej nie ma dopływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Z silikatu. Pewnie to, że w prawidłowo wybudowanej ścianie, z porothermu też - nie ma prawa hulać wiatr. Bo niby skąd? Są spoiny poziome, wieniec, od dołu też ściana raczej nie ma dopływu powietrza. Masz rację - W PRAWIDŁOWO WYBUDOWANEJ ŚCIANIE ... jednak nieprawidłowo wybudowanych ścian jest tysiące dlatego spotykamy się na forum i rozmawiamy. Moją ścianę źle wybudował deweloper , elektryk źle osadził gniazda a ja próbuje dowiedzieć się jak zatrzymać przeciągi. Ty pojawiasz się i piszesz że większej głupoty dawno nie czytałeś ... Wniosłeś tak wiele konkretów do tematu )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) DZIĘKI STARY ! Bądź pozdrowiony. Bez urazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garrbus 13.11.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak oni obsadzali te puszki? Na równi z murem? Wydaje się jakby z 1,5 cm tynku wystawało... Nie mam dziś wątpliwości, że elektryk nie zamienił ani słowa z tynkarzami - na szczęście tynk był w cenie i nie dopłacaliśmy za jego grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 13.11.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 hola to nie moje słowa, spójrz kogo cytujesz. Ja pisałem wręcz przeciwnie, że z taką sytuacją się spotkałem - mieszkam u teściów i mimo innej technologii budowlanej wiatr hula za GK, a i z jednego gniazdka podejrzanie ciągnie. Ale to dom stary, rozbudowywany kilkukrotnie i masę błędów przy tym popełniono których teraz poprawić się nie da. Wracając do tematu - moim zdaniem zatykanie dziur w gniazdkach to leczenie objawowe - wiatr Ci hula w ścianach i je wychładza. Lepiej poszukać miejsc gdzie się może dostawać i je pozatykać, choćby pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.11.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jesli na elewacji jest cokol, nad nim listwa startowa i na niej własciwe ocieplenie i elewacja, to warto przyglądnac sie temi miejscu, czy nie ma tam szczeliny, przez ktorą moze dostawać sie powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 14.11.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Masz rację - W PRAWIDŁOWO WYBUDOWANEJ ŚCIANIE ... jednak nieprawidłowo wybudowanych ścian jest tysiące dlatego spotykamy się na forum i rozmawiamy. Moją ścianę źle wybudował deweloper , elektryk źle osadził gniazda a ja próbuje dowiedzieć się jak zatrzymać przeciągi. Ty pojawiasz się i piszesz że większej głupoty dawno nie czytałeś ... Wniosłeś tak wiele konkretów do tematu )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) DZIĘKI STARY ! Bądź pozdrowiony. Bez urazy. To miało być do mnie. Ok, wyjaśnię ci przyczynę takiego stanu rzeczy, bo widzę, że nikt tutaj nie ma pojęcia o porothermie. Zrobiłeś podstawowy błąd przy porothermie i kołkowałeś ocieplenie. NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI WIANIA Z GNIAZDEK. Proszę - nie denerwuj się i nie dziękuj. EDIT: dopiero teraz doczytałem, że to deweloper, czyli mam już 100% pewności. [Moderowano] w te ściany przy kołkowaniu UDAREM i większość przegród w porothermie jest rozpierdzielona. Wszystko jasne. To jest twardy, ale i kruchy materiał. Edytowane 14 Listopada 2017 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsg 27.03.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 To miało być do mnie. Ok, wyjaśnię ci przyczynę takiego stanu rzeczy, bo widzę, że nikt tutaj nie ma pojęcia o porothermie. Zrobiłeś podstawowy błąd przy porothermie i kołkowałeś ocieplenie. W takim razie jak ocieplić dom, żeby nie wiało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts