Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm , wiatr z gniazdek , przewiewy , ruch powietrza , zimno

garrbus

Recommended Posts

Ja mam każdy rząd płyt opianowany, a z gniazdek i tak wieje. :) Rozwiązaniem są gniazdka z zaślepkami bezpieczeństwa wewnątrz otworów. ;)

Pytanie, czy warto się tym tak przejmować. Wieje mi też z jednego z rogów drzwi wejściowych, ze dwa okna mam źle wyregulowane i też coś podwiewa. A mimo tego spaliłem tej zimy 1100m3 gazu przy 250m2 ogrzewanych do 23-24 stopni. Jeśli się nie ma idealistycznej zajawki na pasywność, to ile straciłem tym wianiem, sto, dwieście złotych? Życie jest za piękne, żeby się tym przejmować. :)

• 3 months później...
  • 3 months później...
Witam. Wieje i u mnie. Mieszkam w nowym bloku,który jest zbudowany z silki. Nie wieje z każdego gniazdka,ale w większości. Mieszkam druga zime i radze sobie w ten sposób,że zatykam plastikowymi zaślepkami gniazdka,aby nie tracić ciepła-chodzi mi tylko o to,czy blokowanie przedmuchu może spowodować np.grzyba?

Jeśli wianie z gniazdek to jedyny dopływ powietrza do wentylacji, to tak, w końcu spowoduje grzyba. :) Podejrzewam jednak, że masz wystarczająco dużo innych źródeł - nieszczelne drzwi,okna itd.

Zamiast zaślepek możesz rozważyć wymianę gniazdek na takie z wewnętrznym zabezpieczeniem - mają takie zapadki w otworach, które otwierają się dopiero przy wkładaniu obydwu bolców wtyczki. Przy okazji troszkę uszczelnią. U mnie to poprawia sytuację. ;)

Deweloperka nie wem jak to ocieplali i jak budowali. Wentylacje mam ponieważ posiadam w oknach plastikowe wywietrzniki tzw cyrkulacja powietrza. To,że wieje jakoś mi bardzo nie przeszkadza obawiam się najbardziej tego grzyba. Czytałem wiele opinii dużo osób straszy grzybem,ale nie słychać,aby ktoś miał grzyba w takim przypadku.Deweloper powiedział,że on o takim czymś nie słyszał i ździwiony był słysząc to. Byłem u sąsiada i tez mu wieje.