Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy podgrzewacz wody gazowy i elektryczny zamiennie

polvader

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów :) Założyłem nowy temat bo nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania. Mam zamiar w nowej łazience zamontować kabinę prysznicową i jako źródło ciepłej wody zainstalować przepływowy podgrzewacz gazowy JUNKERS CELSIUS na gaz z butli. Jako awaryjne źródło na wypadek braku gazu w butli chciałbym zamontować elektryczny przepływowy podgrzewacz 9 kW tylko że nie wiem jak rozwiązać możliwość przełączania dopływu ciepłej wody - tak aby można było korzystać zamiennie raz z jednego, raz z drugiego urządzenia. Zamieszczam zdjęcie poglądowe. Najlepiej byłoby zamontować w kabinie dwie słuchawki prysznicowe i dwa zawory ale w tej kabinie - ciężka sprawa :( Czy ma ktoś jakieś pomysły? Pozdrawiam/Paweł

junkers.jpg

Doczytaj w instrukcji/dopytaj producenta elektrycznego ogrzewacza - przy podłączeniu gazowego przed elektrycznym, jeśli dopłynie do niego woda o odpowiedniej temperaturze, to po co ma się załączać? Pozostaje problem startu - w rurach woda będzie zimna, więc jest duże prawdopodobieństwo, że kotły wystartują razem, i elektryczny się wyłączy po dopłynięciu do niego (a dokładnie po wypłynięciu) ciepłej wody z gazowego - ale to nie będzie strata - szybciej otrzymasz ciepłą wodę w prysznicu.