polvader 12.11.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam szanownych forumowiczów Założyłem nowy temat bo nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania. Mam zamiar w nowej łazience zamontować kabinę prysznicową i jako źródło ciepłej wody zainstalować przepływowy podgrzewacz gazowy JUNKERS CELSIUS na gaz z butli. Jako awaryjne źródło na wypadek braku gazu w butli chciałbym zamontować elektryczny przepływowy podgrzewacz 9 kW tylko że nie wiem jak rozwiązać możliwość przełączania dopływu ciepłej wody - tak aby można było korzystać zamiennie raz z jednego, raz z drugiego urządzenia. Zamieszczam zdjęcie poglądowe. Najlepiej byłoby zamontować w kabinie dwie słuchawki prysznicowe i dwa zawory ale w tej kabinie - ciężka sprawa Czy ma ktoś jakieś pomysły? Pozdrawiam/Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 12.11.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Przeciez przeplywowu podgrzewacz moze byc na tej samej nitce cieplej wody co od junkersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polvader 12.11.2017 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Tak, tylko że w momencie gdy odkręcę wodę w kabinie prysznicowej, to załączy się junkers i elektryczny podgrzewacz razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Doczytaj w instrukcji/dopytaj producenta elektrycznego ogrzewacza - przy podłączeniu gazowego przed elektrycznym, jeśli dopłynie do niego woda o odpowiedniej temperaturze, to po co ma się załączać? Pozostaje problem startu - w rurach woda będzie zimna, więc jest duże prawdopodobieństwo, że kotły wystartują razem, i elektryczny się wyłączy po dopłynięciu do niego (a dokładnie po wypłynięciu) ciepłej wody z gazowego - ale to nie będzie strata - szybciej otrzymasz ciepłą wodę w prysznicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 12.11.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 ogrzewacz elektryczny wystarczy kabel z wtyczki wyciagnąc i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polvader 12.11.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Czyli podłączam zimna wodę do junkersa i od niego podłączam rurkę do podgrzewacza elektrycznego.. Rozumiem w takim razie że mogę włączyć jeden albo drugi i nie będzie strat w przepływie wody- ograniczenia ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts