bartoszf80 12.11.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam Własnie zabieramy sie za adaptacje poddasza 100m2.Zaczniemy przynajmniej od jednego pokoju.Problem jest nastepujacy, jak babka z dziadkiem stawiali dom strop wylali z domieszka popiolu czy cos tam i podloga na strychu jest dosc nieregularna i powiedzmy niezbyt mocna.Zastanawiam sie jak zrobic ta podloge, dac belki dwuteowe i na to plyty osb albo wylewke , czy ma ktos inny pomysl ? Dodam ze mam tylko 3 miesiace i ograniczony budzet na wykonanie choc jednego pokoju. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał - tylko zaprosił konstruktora do obejrzenia stropu i zaopiniowania. Zanim zaczniesz dociążać, musisz być pewien czy całą konstrukcja wytrzyma - inaczej może być "daremna robota"/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartoszf80 12.11.2017 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał - tylko zaprosił konstruktora do obejrzenia stropu i zaopiniowania. Zanim zaczniesz dociążać, musisz być pewien czy całą konstrukcja wytrzyma - inaczej może być "daremna robota"/ U mnie wieniec jest szerszy od sciany kolankowej, wiec myslalem ze na nim opre belki dwuteowe http://allegro.pl/belka-dwuteowa-stropowa-bs-d-400-kronopol-osb-hit-i6999090564.html nie sa az tak ciezkie poza tym beda mialy oparcie scian działowych wiec powinno wytrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 No widzisz- i nieświadomie popełnił byś duży błąd - ściany działowe nie są przystosowane do przenoszenia ciężaru i obciążeń stropu - tak nie można budować, to niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartoszf80 12.11.2017 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 czyli co ? nie mozna opierac belek o wieniec ? maja sobie lewitowac w powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Można i trzeba, na ścianach nośnych/wspomnianym wieńcu. Choć lewitacja była by praktyczniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartoszf80 12.11.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 no o to mi chodzilo a mi przedtem piszesz ze nie. moj ojciec jest inz. budowlanym i podpowiedzial mi zeby podeprzec belki w miejscach gdzie sa sciany nosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Napisałeś trochę inaczej, niż mówisz: U mnie wieniec jest szerszy od sciany kolankowej, wiec myslalem ze na nim opre belki dwuteowe http://allegro.pl/belka-dwuteowa-stropowa-bs-d-400-kronopol-osb-hit-i6999090564.html nie sa az tak ciezkie poza tym beda mialy oparcie scian działowych wiec powinno wytrzymac. Do tego odniosłem się w wypowiedzi. Przy wyliczaniu nośności/ugięcia stropu nie można uwzględniać jego podparcia na ścianach działowych. One do tego nie służą. Edytowane 12 Listopada 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartoszf80 12.11.2017 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 spoko dzieki, wiem od czego zacząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts