Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze - Jak zrobic podłoge ? legary czy wylewka

Recommended Posts

Witam

Własnie zabieramy sie za adaptacje poddasza 100m2.

Zaczniemy przynajmniej od jednego pokoju.

Problem jest nastepujacy, jak babka z dziadkiem stawiali dom strop wylali z domieszka popiolu czy cos tam i podloga na strychu jest dosc nieregularna i powiedzmy niezbyt mocna.

Zastanawiam sie jak zrobic ta podloge, dac belki dwuteowe i na to plyty osb albo wylewke , czy ma ktos inny pomysl ?

Dodam ze mam tylko 3 miesiace i ograniczony budzet na wykonanie choc jednego pokoju.

Pozdrawiam

Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał - tylko zaprosił konstruktora do obejrzenia stropu i zaopiniowania. Zanim zaczniesz dociążać, musisz być pewien czy całą konstrukcja wytrzyma - inaczej może być "daremna robota"/

U mnie wieniec jest szerszy od sciany kolankowej, wiec myslalem ze na nim opre belki dwuteowe

http://allegro.pl/belka-dwuteowa-stropowa-bs-d-400-kronopol-osb-hit-i6999090564.html

nie sa az tak ciezkie poza tym beda mialy oparcie scian działowych wiec powinno wytrzymac.

Napisałeś trochę inaczej, niż mówisz:

U mnie wieniec jest szerszy od sciany kolankowej, wiec myslalem ze na nim opre belki dwuteowe

http://allegro.pl/belka-dwuteowa-stropowa-bs-d-400-kronopol-osb-hit-i6999090564.html

nie sa az tak ciezkie poza tym beda mialy oparcie scian działowych wiec powinno wytrzymac.

Do tego odniosłem się w wypowiedzi.

Przy wyliczaniu nośności/ugięcia stropu nie można uwzględniać jego podparcia na ścianach działowych. One do tego nie służą.

Edytowane przez przemo1