Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czytnik lini papilarnych w pochwycie lub klamce, u których producentów?

Recommended Posts

Czy wiecie którzy producenci drzwi mają w ofercie pochwyty albo klamki ze zintegrowanym czytnikiem odcisków palca? Widziałem w ofercie np. Wikęda, jednak wygląda to jakby czytnik był zamontowany w skrzydle lub w ościeżnicy, więc nie wydaje się to być tak wygodne, jak zintegrowany z klamką czytnik.

Idealna wydaje mi się klamka Hoppe : HOPPE-Fingerscanner-Motiv-2.jpg Tylko znów pytanie - który producent ją oferuje (i ile ta zabawka kosztuje?).

Czy zatrzaskując drzwi z taką klamką, jest opcja by zaryglowanie było pełne, tak samo bezpieczne, jak w przypadku przekręcenia kluczem?

Edytowane przez PrzyszłyBudowniczy

Wikęd ma w skrzydle montowany taki czytnik. Jest to opcja za dopłatą oczywiście, bo w standardzie nikt takich rzeczy nie produkuje.

Działa to tak:

Klamek i pochwytów zintegrowanych z czytnikiem nie widziałem w katalogu u żadnego producenta. Ostatnio ktoś chwalił się klamką z klawiaturką na pin do drzwi ale to też było zaczerpnięte od producenta klamek, a nie z seryjnej produkcji.

Musisz szukać tego osobno i dopytać się u producenta czy coś takiego będzie pasowało do jego drzwi. Wiadomo, że trzeba dać tam okablowanie więc tu mogą pojawić się dodatkowe koszty za nietypowe zamówienie.

Dziękuję za sugestie. Wykonałem kilka telefonów w ciągu tego tygodnia.

Odezwałem się bezpośrednio do producenta klamki Hoppe, z drugiej strony do producentów drzwi napisał salon w którym drzwi planowałem zakupić.

Gerda - zgodziła się na montaż pod warunkiem, że rozstaw otworów będzie pasował. Niestety nie pasuje

Wikęd - nie zgodził się na tę klamkę (mimo, że sam montuje czytniki Idencom).

Czekam na odpowiedź firmy Vikking która wg swojego hasła rzeczy niemożliwe realizuje "na jutro". :wiggle:

Pan z Hoppe jeszcze w mojej sprawie działa (gdyż interesują mnie drzwi stalowe). Ze swojej strony polecił producenta Węgrzyn, gdyż mają klamkę i pochwyt w Hoppe w swojej ofercie (http://www.wegrzyn.biz/katalogi/drzwi_wegrzyn_katalog_2017_web.pdf strona 52) Niestety to drzwi drewniane. Cena klamki jest na poziomie samego czytnika u innych producentów.

Dotarłem jeszcze do oferty sklepu winkhaus, klamkę mogą na zamówienie sprowadzić z Niemiec, kompatybilną z ich elektrozamkiem EV. Muszę tylko sam dotrzeć do producenta drzwi stalowych który ma ich elektrozamki - Może ktoś zna?

P.S. patent.x - dlaczego są pewniejsze? trudniejsze do sforsowania? Myślę że tak samo łatwo jest odciąć czytnik z klamki jak wyrwać go ze ściany…

Piszesz o klamce Assa Abloy z kodem, że nie chcą się zgodzić na montaż? No nie jest to standardowe wyjście i do tego robi dość dużą dziurę w skrzydle.

Tu niby jest standardowy otwór:

A ja spotkałem się jeszcze z czymś większym (na oko fi 50):

Musisz popytać czy są dwie wersje tej klamki czy jak. Ja tego nie mam w ofercie więc nie podpowiem.