milsa666 12.11.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Cześć Mam gorący okres, bo muszę zdecydować się na grubość/jakość/sposób ocieplenia poddasza. Zastanawiam się nad rozwiązaniem ocieplenia stropu poddasza użytkowego. Sytuację mam taką jak na rysunku poniżej z moją propozycją Szczyt ściany działowej jest poniżej dolnej krawędzi jętek/kleszczy o jakieś 20-25cm (rożne wysokości jętek) . W związku z tym, żeby było jeszcze miejsce na stelaż płyt GK przykręcony do ściany działowej, to grubość wełny od płyty GK do dołu jętek wynosi najczęściej 25cm (i 30cm). Mam dostęp do wełny lambda=0,039 o grubościach 10cm i 15cm. Z tego "zbuduję" wełnę 25cm. Dodatkowo pomiędzy jętki chce włożyć jeszcze 5, 10 albo 15cm kolejnej warstwy ponieważ do dołu jętek mam przymocowane rury od rekuperacji, które chcę trochę osłonić. Moje pytania są takie: 1. Czy jest możliwe, że warstwa 10+15+10(lub 5 lub 15) będzie niekorzystnie wpływać na najniżej położoną - inaczej mówiąc czy dolna warstwa nie zacznie się z czasem, pod wpływem ciężaru warstw nad nią, ugniatać/ubijać tracąc własności termiczne 2. Jeżeli nie jest wskazana tak gruba warstwa leżąca, to czy nie pomogłoby tutaj sznurowanie ostatniej od góry warstwy sznurkami przymocowanymi do dołu jętek. Ale czy w tym momencie nie ma obawy, że zrobi się przerwa w izolacji. Tj. dwie dolne warstwy lekko osiądą z czasem, a najwyższa warstwa będzie opierać się na sznurkach i powstanie przerwa. 3. Czy wełna o lepszej lamda (0,035) i za razem większej gęstości ma mniejsze tendencje do ewentualnego ubijania. Tego nie wiem bo z drugiej strony jest też cięższa. 4. No i pytanie trochę z poprzedniego postu czy przy izolacji o grubości 38cm jest w jakikolwiek sposób odczuwalna różnica pomiędzy lambda =0,039 a lambda=0,035. Uff... trochę dużo pytań, ale liczę na waszą odpowiedź. pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2017 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Moja propozycja jest następująca: Ad.1. Bardzo miękkie i lekkie produkty z wełny mogą się zgniatać pod wpływem kolejnych górnych warstw ocieplenia. Można na samym dole zastosować większą gęstość wełny, a od góry układać lżejsze produkty. Ad.2. Wełnę między belkami można ułożyć na lekki wcisk i dodatkowo na skratowaniu ze sznurka. Przerwa powietrzna między warstwami ocieplenia będzie wpływać na dodatkowe straty ciepła gdy będzie w niech ruch powietrza. Trzeba zadbać aby te powietrze było nieruchome, nie były przepływu. Ad.3. Pewnie, że wełna o większej gęstości ma więcej włókien, które są bardziej "splatane/zaburzone". Są to też wyrobu, które mają lepsze parametry cieplne. Ad.4. Wartość współczynnika przenikania U przy ociepleniu 350 mm = 150 + 100 + 100 mm z różnymi współczynnikami przewodzenia ciepła w załączeniu. Jak widać U = 0, 113 W/m2K przy wełnie o lambdzie 0,039 W/mK, a zastosowanie lepszych materiałów np. TOPROCK SUPER 0,035 W/mK poprawi wartość U = 0,102 W/m2K czyli o 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts