Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi powiatowej

Recommended Posts

Jestem na etapie załatwiania pozwolenia na zajęcie pasa drogowego w celu budowy zjazdu z drogi powiatowej. Projekt zjazdu oraz projekt organizacji ruchu zostały już zaakceptowane. Mam wątpliwości związane z następującą kwestią. Chciałbym w pierwszym etapie wybudować tylko tymczasowy zjazd (podbudowa, przepust, zasypanie i zagęszczenie) zamiast docelowego (z polbrukiem). Czy w przypadku wydania pozytywnej decyzji o zajęciu pasa mogę wybudować tylko tymczasowy zjazd a następnie w ciągu 3 lat wystąpić o ponowne zajęcie pasa i pokrycie zjazdu polbrukiem? Czy jeżeli nie dokonam odbioru zjazdu od razu to naliczona zostanie jakaś kara ?

• 2 weeks później...

Decyzja jest wydawana na podstawie przedłożonych dokumentów, czyli w tym przypadku zjazdu docelowego.

Decyzja na lokalizację zjazdu ma termin ważności (+/- 2 lata, szczegóły w decyzji)

Przykład:

Uzgodnienie zjazdu do maj 2017r.

Jeżeli np. urząd wyda zgodę na zjazd tymczasowy (i zostanie on wybudowany) - powiedzmy maj 2018

, to zjazd docelowy musi zostać wybudowany do maja 2019 roku ( 2 lata od daty ważności decyzji).

Może też zdarzyć się tak, że urząd zakwestionuje złożone dokumenty jako niezgodne ze zgłoszeniem i trzeba będzie wykonać dodatkowy projekt

Podsumowując,

wszystko zależy od Urzędu a dokładniej konkretnego urzędnika.

Pozdrawiam

:spam:

Edytowane przez Greengaz