Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata parkingowa przylegająca do granicy działki sąsiada

crategus

Recommended Posts

Szanowni,

Prośba o pomoc - szukam i szukam właściwej interpretacji - i nie mogę znaleźć. Nawet mój architekt ma problem z interpretacją obecnie obowiązujących przepisów w tym zakresie.

Chodzi o wiatę sąsiadki, która postawiła ją z jednej strony jako przedłużenie bryły swojego domu a z drugiej - licując ją rynną z granicą działki pomiędzy naszymi domami.

Przede wszystkim nie chcę robić jakiś kwasów, ani wchodzić w spór z sąsiadką - mimo, iż ze mną sprawy nie konsultowała stawiając mnie przed faktem dokonanym. Chciałbym poznać jak to wygląda od strony prawa. Wiata mi się nie podoba, co więcej, wydaje mi się, że:

- będzie zacieniać moje rośliny i działkę (uczciwie - latem nie aż tak w znaczny sposób ale jednak - granica działki przebiega w niewielkim odchyleniu od prostej wsch-zach, dom sąsiadki jest od Pd);

- rynna nie zabezpieczy w czasie odwilży od ryzyka zniszczenia roślin po mojej stronie przez zsuwający się śnieg (pewnie wystarczy zamontować elementy oporowe dla śniegu).

Niestety niespecjalnie ładnie toto wygląda z tarasu czy z okien naszej kuchni - patrzymy wprost na dach z blachy trapezowej. Działki nie są duże (650-700m2), domy stoją jeden obok drugiego - dla sąsiadki to strona 'robocza' - dla mnie wchodzi w część 'wypoczynkową'.

Jeśli sąsiadka miała prawo ją postawić to po prostu pozostanę sobie ze swoim niezadowoleniem bez dalszych uwag i tyle. Jeśli tak nie jest - chciałbym ją uświadomić i znaleźć kompromis - bo jeśli wiata powstała przy uchybieniu w stos. do przepisów to się na nią nie zgadzam. Nie chcę zgłaszać do żadnego nadzoru budowlanego czy czegoś takiego - tylko dojść do porozumienia/rozwiązania.

Przyznała, że budowy wiaty nigdzie nie zgłaszała, ani w formie projektu ani zgłoszenia. Informowała się w urzędzie gdzie otrzymała informację, że ich (UM) taka wiata nie interesuje. Wiem, że do 50m2 można budować sobie takie wiaty dowolnie. Dowolnie można je też sytuować. Miejscowy plan zagospodarowania nie mówi nic na temat szczególnych przepisów co do tego typu obiektów. Jedynie o wys. budynku i dachu dwuspadowym. Jednak powstają czy nie powinno być projektu/zgłoszenia z uwagi na to, że:

- wiata jest z przeznaczeniem do parkowanie, a to kwalifikuje ją jako być odsunięta od granicy działki o wskazaną odległość;

- do wiaty potencjalnie zacieniającej działkę sąsiada stosuję się przepisy szczególne - powinna zostać uzyskana zgoda sąsiada.

Np pod tym linkiem jest kilka wiadomości na ten temat:

http://ladnydom.pl/budowa/7,106603,19239473,wiata-a-nowe-prawo-budowlane-pozwolenie-na-budowe-czy-budowa.html

- odległość wydzielonych miejsc postojowych od granicy działki (w tym i wiaty z zadaszonym miejscem postojowym): 3m;

- postawiona wiata nie może 'zabierać' słońca sąsiadowi;

- ALE: postawiona wiata bez ścian nie wymaga zachowania jakichkolwiek odległości (to po co jest rozróżnienie otwartej wiaty z wiatą ze ścianami)...

Bardzo proszę o wsparcie w temacie - ale tylko względem faktycznych przepisów, ich interpretacji i wskazania, czy wiata ot tak mogła sobie powstać czy nie.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

DSC_1452.jpg

DSC_1459.jpg

DSC_1460.jpg

A czy byłby w stanie ktoś wskazać odpowiednie (aktualne) paragrafy w prawie budowlanym?

Co w momencie, gdy taka wiata (o przeznaczeniu ewidentnie parkingowym) już powstała i dzień w dzień stoi pod nią samochód? :)

I co z tym zacienianiem działki sąsiada? Tzn gdyby sąsiad wybudował sobie zadaszenie dla drewna, w formie wąskiej na 1m wiaty, powiedzmy o wysokości 2-3m, przyklejone do płotu, na długości - hm, tak by było poniżej 25m2 w sumie... to znaczy, że by mógł, mimo, iż stanowiłoby to dość szpetny, zacieniający działkę mur???

O wspomnianych 3 m od granicy mówi par. 19 warunków technicznych.

Nachylanie połaci w kierunku granicy, gdy dach do niej dochodzi, można uznać za naruszenie par. 29.

"Dokonywanie zmiany naturalnego spływu wód opadowych w celu kierowania ich na teren sąsiedniej nieruchomości jest zabronione."

• 3 months później...

Ustawa Prawo Budowlane

" Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ....

2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki; "

a z Art. 30. 1. wynika, że wiata jw nie wymaga zgłoszenia.

jednym słowem, można powiedzieć, że wiata o parametrach powierzchni zabudowy wg Art. 29. 1.2c) jest dla Urzędu obiektem niewidocznym z możliwością ( tym samym ) realizacji w granicy działki.

Ustawa Prawo Budowlane

2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki; "

jednym słowem, można powiedzieć, że wiata o parametrach powierzchni zabudowy wg Art. 29. 1.2c) jest dla Urzędu obiektem niewidocznym z możliwością ( tym samym ) realizacji w granicy działki.

A jak to się ma do § 19 rozporządzenia?

2. Stanowiska postojowe, w tym również zadaszone, oraz otwarte garaże wielopoziomowe należy sytuować na

działce budowlanej w odległości od granicy tej działki nie mniejszej niż:

1) dla samochodów osobowych:

a) 3 m – w przypadku parkingu do 10 stanowisk postojowych włącznie,

(...)

Czy wiata garażowa nie jest właśnie zadaszonym stanowiskiem postojowym, o którym mówi rozporządzenie?

agb

wiata, to wiata, stanowisko postojowe to stanowisko postojowe ( z odległościami od granicy działki zgodnie z Rozporządzeniem § 19

perm

nigdzie nie pisze ! - i bardzo dobrze. Pod wiatą może być ( przykładowo ) stanowisko postojowe ( 3m od gr. działki ), taras ( 1,5m od gr.działki ), itd

Chodzi mi o to, że jeżeli wiata nie służy parkowaniu samochodów, to jest tak jak mówi Łukasz. Ale jeżeli ma służyć parkowaniu pod nią samochodów to IMO w kontekście § 19 rozporządzenia już nie wystarcza, że dla UM jest niewidoczna. A przypadku pytania autora mamy sytuację właśnie z parkowanie pod wiatą.

Jeśli nawet ma rynnę, to przy dużych opadach istnieje ryzyko, że będzie Cię zalewać. Sam zwróciłeś uwagę na śnieg. No i trzymanie samochodów tam jest mocno kontrowersyjne, bo spaliny z nich idą wprost na Twój taras- myślę, że warto to z sąsiadką przedyskutować. Na pewno powinieneś jej przedstawić argumenty na dokuczliwość jej budowli w pierwszej kolejności, szpetota to, niestety, kwestia gustu...

Ustawa Prawo Budowlane

Dziękuję serdecznie

stanowisko postojowe odnosi się do samochodów ( "samochodów osobowych" lub "samochodów innych niż samochody osobowe" ) nie do przyczep, ciągników, itp. … bez znaczenia, czy jest pod wiatą, poza wiatą.

No to super, czyli z tego co tu piszecie to spokojnie i legalnie mogę sobie postawic wiate na przyczepe ktora dojde do granicy :)