Fornal89 14.11.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Witam, Mam domek 112m^2 z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy, pełne deskowanie, membrana i dachówka. Mury z Solbetu + 15 fasada termoorganika gold. Ekipa od poddasza wczoraj zaczęła prace. Było uzgodnione przed robotą, że układamy tak: 15+10 na skosy i sufit na poddaszu użytkowym i do tego 15 między krokwie na szczyty. Wczoraj po pracy przyjechałem jak kończyli dniówkę, wszystko fajnie bo w 1 dzień położyli wełne na całym domu, jednak coś im się pomyliło i ułożyli tak: 15 na sufit na poddaszu użytkowym i do tego 15+10 na skosy zarówno na mieszkalnym jak i na strychu. Teraz pytanko do szanownego forum. Czy jest to gorzej, lepiej czy bez znaczenia z wcześniej założoną wersją?Jak teraz połączą 15+10 mieszkalnego z 15 sufitu żeby miało to ręce i nogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 14.11.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Grubość waty poniżej 35-40cm jest obciążona zbyt wysokim współczynnikiem ufności (inna sprawa o jakiej wacie mowa). Co do układu grubości to wiąże się bezpośrednio z wielkością (kubaturą) stryszku. Jeżeli niewielki to OK. Jeżeli stosunkowo duży to zdecydowanie lepsza jest główna izolacja bezpośrednio nad pomieszczeniami użytkowymi. WAŻNE: Czy pomiędzy deskowaniem a watą pozostawiono, w pełni funkcjonalną, szczelinę wentylacyjną? I wreszcie pytanie podstawowe... Wata?!? WHY?!? Pozdrav SM Edytowane 14 Listopada 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornal89 14.11.2017 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Grubość waty poniżej 35-40cm jest obciążona zbyt wysokim współczynnikiem ufności. fajne stwierdzenie Strych ma kubaturę około 63m^3, także jakiś bardzo mały to on nie jest. Podłoga ma wymiar około 8.5x6m Tak myślałem, że na zdrowy rozum, lepiej jest dać grubiej sufit, żeby ciepło które ma być na poddaszu faktycznie tam zostawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 14.11.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 fajne stwierdzenie Strych ma kubaturę około 63m^3, także jakiś bardzo mały to on nie jest. Podłoga ma wymiar około 8.5x6m Tak myślałem, że na zdrowy rozum, lepiej jest dać grubiej sufit, żeby ciepło które ma być na poddaszu faktycznie tam zostawało... Pod stropik jętkowy co najmniej drugie 15cm. Końcowe pytanie pozostaje aktualne ( WHY?!?) Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornal89 14.11.2017 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ogólnie na projekcie domu było takie rozwiązanie, że ocieplony były tylko skosy mieszkalne + sufit na 25 cm, a na strychu nic Sam już nie wiem co o tym myśleć. Te 25 cm na samej górze na pewno pomoże w izolacji zimna z zewnątrz. 15 cm w suficie jętkowym to może faktycznie mało by było przy wersji takiej jak w projekcie, czyli cały strych goły... Ktoś w ogóle miał takie wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts