mateuszkt 14.11.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 witam, tematyka ogrzewania domu i kominków jest dla mnie nowa - całe życie mieszkałem w mieszkaniach, niedawno kupiłem dom (ok. 4-letni). Nadszedł pierwszy sezon grzewczy Mam kominek z wkładem Austroflamm. Doprowadzenie powietrza z wewnątrz i z zewnątrz. Bez płaszcza wodnego. Rozprowadzenie ciepła po poddaszu turbiną powietrzną. Palę kilkuletnim drewnem (trochę mi go jeszcze zostało). Raczej krótko - ok. 2 godziny za jednym razem, nie chodzi o ciepło, raczej o przyjemność. Mój problem polega na tym, że ogień przygasa przy zamkniętych drzwiach od kominka. Żeby paliło się ładnie, drzwi muszą być lekko rozszczelnione. Mam wrażenie, że dźwignia regulacji dopływu niewiele zmienia. Otwarcie dopływu z zewnątrz też nie ma za bardzo wpływu na intensywność palenia. Obie regulacje są sprawne - wizualnie sprawdziłem, że klapka od dopływu z zewnątrz działa. Dźwignia we wkładzie kominkowym powoduje lekki ruch takich małych klapek na dole wkładu. Moim zdaniem do komory spalania dostaje się za mało powietrza. Problem w tym, że nie wiem dlaczego. Doświadczeni kominkowicze - pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 14.11.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 To może być kwestia doświadczenia w paleniu. Ja na początku miałem podobny problem jak Ty, pomimo doprowadzenia zalecanej ilości powietrza z zewnątrz. Ale pomogło przejście na tzw. rozpalanie od góry. Wtedy okazało się, że drzwiczki wymagają otwierania tylko po to aby dołożyć drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkt 14.11.2017 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dziękuję, spróbuję! Twój pomysł traktuję jako bardzo dobrą wiadomość - brak doświadczenia w moim przypadku jest oczywisty, a jego zdobywanie jest darmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 14.11.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Wrzuć w google lub YouTube "rozpalanie od góry", znajdziesz sporo artykułów i filmów. To naprawdę działa Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.11.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkt 15.11.2017 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 wczoraj wieczorem pierwszy raz spróbowałem rozpalania od góry. Jest połowiczny sukces. Paliło się przy zamkniętych drzwiczkach. Dużo mniejsze zużycie drewna - spalanie wolniejsze. W porównaniu do wcześniejszego palenia niestety było dużo więcej dymu. Szyba kominka całkiem czarna. Może kwestia użytego drewna? W każdym razie - dzięki za wskazówki. Czuję, że jestem na dobrej drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Akurat ten sposob powinien dac czystą szybe, szczególnie, jeśli drewno jest sezonowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.11.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Coś jest nie tak. Spróbuj dopytać kto to sprzedał, kto montował...To najlepsze źródło ewentualnej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 15.11.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Od kiedy zaczęliśmy UMIEJĘTNIE palić od góry, nawet nie trzeba czyścić szyby kominka Także nie zrażaj się, próbuj aż załapiesz jakie ułożenie drewna daje najlepszy rezultat. Nie dawaj za dużo podpałki, za to umieść ją w odpowiednim miejscu. Uda się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.11.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jeśli przy zamkniętych drzwiach i otwartych przepustnicach dym krąży we wkładzie kominka to moim zdaniem za mały przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Panowie, samo podpalanie od góry nie rozwiązuje wszelkich problemów ... To tylko fragment większej całości , gdyby samo podpalanie miało takie znaczenie to nadal produkowano by wkłady o najprymitywniejszej konstrukcji.... i spełniały one najostrzejsze normy czystości spalin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.11.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 a czym tak naprawdę różnią sie te dobre wkłady od tych słabych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.11.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Konstrukcją wewnętrzną , wpływa to na jakość spalania czyli czystość spalin i ekonomię zamiany drewna na ciepło Edytowane 18 Listopada 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkt 19.11.2017 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 mam wrażenie (biorąc poprawkę na to, że jestem laikiem), że przepływ powietrza jest za mały - tak jak napisał Darek. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.11.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 W takim razie musisz przenalizować czy: 1) średnica rury doprowadzającej powietrze jest odpowiednia 2) czy ta rura "idzie" z dołu do góry? Przystaw zapaloną zapałkę i zobacz czy widać przepływ powietrza. U mnie lekko czuć chłodne powietrze gdy wkładam rękę do zimnego kominka. P.S. Sorry za potoczne słownictwo. Specjaliści od kominków na pewno opiszą to fachowym językiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 29.11.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 tematyka ogrzewania domu i kominków jest dla mnie nowa - całe życie mieszkałem w mieszkaniach, niedawno kupiłem dom (ok. 4-letni). Nadszedł pierwszy sezon grzewczy Mam kominek z wkładem Austroflamm. Doprowadzenie powietrza z wewnątrz i z zewnątrz. Bez płaszcza wodnego. Rozprowadzenie ciepła po poddaszu turbiną powietrzną. Palę kilkuletnim drewnem (trochę mi go jeszcze zostało). Raczej krótko - ok. 2 godziny za jednym razem, nie chodzi o ciepło, raczej o przyjemność. Witaj w klubie Podobnie jak Ty, kupiliśmy w 2016r kilkuletni domek, kominek bez płaszcza, z rozprowadzeniem ciepła, palenie okazjonalne. Mój problem polega na tym, że ogień przygasa przy zamkniętych drzwiach od kominka. Żeby paliło się ładnie, drzwi muszą być lekko rozszczelnione. Mam wrażenie, że dźwignia regulacji dopływu niewiele zmienia. Otwarcie dopływu z zewnątrz też nie ma za bardzo wpływu na intensywność palenia. Obie regulacje są sprawne - wizualnie sprawdziłem, że klapka od dopływu z zewnątrz działa. Dźwignia we wkładzie kominkowym powoduje lekki ruch takich małych klapek na dole wkładu. Moim zdaniem do komory spalania dostaje się za mało powietrza. Problem w tym, że nie wiem dlaczego. Doświadczeni kominkowicze - pomożecie? Z przygasaniem ognia po zamknięciu drzwiczek mamy podobny problem, z tym że u nas chyba nie działa ani górny szyber, ani dolna regulacja dopływu powietrza. Może spróbuj popalić trochę dłużej niż zwykle, bo u nas wszystko wraca do normy gdy komin się dobrze nagrzeje i wtedy "cug" się poprawia i drewno się pali przy zamkniętych drzwiczkach. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts