Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gara? z kratk? ?ciekow? czy bez

witkacy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jeszcze się nie zdecydowałem - mam do wyboru albo kratkę (ewentualnie dwie) albo też zrobić spadek w podłodze (?) garażu, tak aby błoto, woda spływały na zewnątrz (brama ma być segmentowa otwierana do góry). jest jeszcze trzecie rozwiązanie - zamontować sobie centralny odkurzac i specjalną końcówką ściągać błoto i śnieg z podwozi - trochę jednak to pracochłonne - szczególnie po powrocie z pracy do domu. niezmienne pozostaje jedno - coś trzeba zrobić aby nie trzymać wody w garażu :lol:

• 2 months później...
Czy ma ktoś namiary na porządne kratki ściekowe do garażu z wyciąganym koszem? Brud, piasek, itd wlatuje sobie do takiego kosza, woda przapływa dalej i wystarczy od czasu do czasu wyjąć ten kosz wyrzucić "osad" i nic się nie zatyka. Podobno sa takie kratki (o większych rozmiarach) ale ja spotkałem tylko takie małe, do których wejdzie może garśc piasku i tyle. Sprawa dosyć pilna :wink:

Tak, odwodnienie liniowe równolegle do linii bramy.

Pozdrawiam

Dokładnie!!! Ja nie zrobiłem i już żałuję :(. Mam kratkę na środku garażu, ale podłączoną do szamba :-?. Będę musiał pamiętać o częstym zalewaniu kratki wodą, bo inaczej smród mi o tym przypomni :wink: :lol:

Proponuję zrobić jednak odwodnienie liniowe albo wzdłuż bramy, albo wzdłuż garażu.

witam.

u mnie się wyjaśniło wiele rzeczy - tzn. na etapie robienia kanalizy pod chudziak przekonano mnie do kratki wzdłuż całej bramy garażowej. garaż będzie wyprofilowany z lekkim spadkiem do wyjazdu a przed bramą będzie kratka wdłużna np. taka jak na parkingach w supermarketach. jedyny problem jaki teraz mam to czy tę rurę od kratki (mam ją wyprowadzoną na zewnątrz) podłączać do szamba czy też zostawić w ziemi ewentualnie zrobić coś na kształt odprowadzania wody deszczowej do ziemi.

btw - skoro jeszcze ziemia nie jest zamarźnięta to chcę w przyszłym tygodniu zrobić odprowadzenie wody deszczowej w ziemię. wiem, że potrzebne są kręgi betonowe, rury karbowane z dziurami, keramzyt ?? może macie jakieś doświadczenia i uwagi na co powinienem zwrócić szczególną uwagę, czego nie stosować itp. np. czy rury w ziemi mam zostawić otwarte (mam 7 rur spustowych więc będzie niezłe rycie ziemi) czy też prowadzić wszystkie rury do jednego miejsca.

z góry dziękuję: lagerfeld

odwodnienie liniowe przed garażem swoją drogą, a kratka ściekowa w garażu musi być, zobaczysz ile wody w zimie w postaci śniegu i lodu wjeżdża razem z samochodem do garażu

Ja mam odwodnienie liniowe tuż przy bramie, ale od wewnętrznej strony - posadzka ma spadek w kierunku bramy, garaż ogrzewany i nieco powyżej otoczenia - nie w piwnicy. Powinno wystarczyć. To co spłynie z samochodu trafi do kratki, a z zewątrz i tak nic nie dopłynie.

Jeśli ktoś ma w garaż piwnicy, musi chyba mieć odwodnienie przed garażem i kratkę w środku - może dwa równoległe odwodnienia wewnątrz i na zewnątrz, aby woda nie zbierała się przy bramie.

ja mam odwodnioenie liniowe wzdłuż całego garażu ale nie podłaczyłem go do niczego. W dnie kratki co 5 cm wywierciłem dziury tak, że woda wsiąka w grunt. Tej wody nie ma na tyle dużo aby opłacało sie robić odpływ na zenątrz lub do szamba, nie jest tez tego tyle aby zawilgocalo grunt. Przynajmniej taką mam nadzieję, bo jeszcze nie stawiam tam auta :p

Jedyny problem jaki teraz mam to czy tę rurę od kratki (mam ją wyprowadzoną na zewnątrz) podłączać do szamba czy też zostawić w ziemi ewentualnie zrobić coś na kształt odprowadzania wody deszczowej do ziemi.

Do kanalizacji raczej nie, bo jak zabezpieczysz to podłączenie, aby przez kratkę nie przedostawały się zapachy z szamba :roll:.

Proponuję studnię chłonną (dół z keramzytem).

Jedyny problem jaki teraz mam to czy tę rurę od kratki (mam ją wyprowadzoną na zewnątrz) podłączać do szamba czy też zostawić w ziemi ewentualnie zrobić coś na kształt odprowadzania wody deszczowej do ziemi.

Do kanalizacji raczej nie, bo jak zabezpieczysz to podłączenie, aby przez kratkę nie przedostawały się zapachy z szamba :roll:.

Proponuję studnię chłonną (dół z keramzytem).

No ale jeśli ktoś zastosuje "fabryczną" kratkę kanalizacyjną to chyba nie będzie się musiał zmagać z przykrymi zapachami, co? :o

Przecież te kratki mają syfom. Malutki bo malutki, ale jest.

Co sądzicie?