Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z budową własnego domu. Jestem osobą techniczną ale przepisy w tym temacie są mi dosyć obce.

Przez biuro nieruchomości została mi zaproponowana działka o nietypowym kształcie. W mojej głowie zaczęły się wizję braku pozwoleń, które trzeba otrzymać aby rozpocząć realizację projektu.

1) Jakie są wymogi prawne co do położenia budynku względem sąsiednich działek i drogi dojazdowej do posesji. Jeżeli to nie problem to proszę o odesłanie do odpowiedniej lektury. Załączam zrzut ekranu prezentujący wspomnianą działkę oraz ewentualnie interesujące mnie położenie budynku. Czy 'wsunięcie' budynku w głąb działki równolegle do sąsiednich działek, lecz pod kątem do drogi dojazdowej będą akceptowalne?

2) Cena to około 100zł/m2 w odległości 15km od stolicy Dolnegośląska, wraz z uwzględnieniem przyłączy wody, prądu oraz kanalizacji. Będę wdzięczny za każdą opinię, ewentualne wady i zalety, które nie przychodzą mi do głowy.

Pozdrawiam.

budynek.jpg

działka.jpg

Tak jak wyżej - sprawy położenia domu na działce regulują zapisy w MPZP i tzw linie zabudowy nieprzekraczalne, oraz przepisy o odległościach od granic (4m i 3m). Potrzebujesz mapę do celów projektowych (ta niestety kosztuje) albo wypis i wyrys z MPZP. Jeśli nie ma MPZP to wystąpić o warunki zabudowy i tam będzie opisane i wyrysowane. To czy dom w głąb działki to już najprawdopodobniej będzie Twoje ustalenie, przepisy ustalają minimalne odległości.

Hej,

dzięki za odpowiedzi.

Biuro przesłało dokument, który również znalazłem na wrosip.pl:

https://serwis.wrosip.pl/zoom/katy_wroclawskie/uchwaly/SAD-8.pdf

Z jego części chyba ta powinna mnie interesować:

6) nieprzekraczalnych liniach zabudowy - należy przez to rozumieć linie, które nie mogą być przekroczone przez żadną ścianę zabudowy, przy czym zabudowa nie musi być usytuowana na tych liniach, okapy, gzymsy, balkony, galerie, werandy, wykusze, zadaszenia wejściowe, tarasy lub schody zewnętrzne mogą przekroczyć te linie o nie więcej niż 1,0 m; nieprzekraczalne linie zabudowy nie dotyczą urządzeń, obiektów i sieci infrastruktury technicznej, ogrodzeń i małej architektury;

7) obowiązujących liniach zabudowy - należy przez to rozumieć linie, na których musi być usytuowane min. 80% długości frontowej ściany zabudowy, okapy, gzymsy, balkony, werandy, wykusze, zadaszenia wejściowe, tarasy lub schody zewnętrzne mogą przekroczyć te linie o nie więcej niż 1,0 m; obowiązujące linie zabudowy nie dotyczą urządzeń, obiektów i sieci infrastruktury technicznej, ogrodzeń i małej architektury;

Nie ukrywam, że nie jest to dla mnie "lekka" lektura. Na co dzień nie mam do czynienia z takimi pismami i boję się, że mógłbym coś źle zrozumieć. Czy w urzędach odpowiadają na takie pytania od ręki?

Dziwi mnie tylko to, że załączona mapa przedstawia działki przed podziałem. Nie wiem jak odnieść się do tej, którą mógłbym być potencjalnie zainteresowany.

Co do gazu to chyba nie jest mi do szczęścia potrzebny. Istnieje wiele alternatyw.

Pozdrawiam!

Edytowane przez KMarciniak