Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny MiM.

Recommended Posts

Ja też brałem w lokalnej hurtowni, na pewno dostaniesz dobrą cenę, a te w markecie odpuść. Szkoda przepłacać.

Co do tych pomarańczowych mocnych to są od średnicy 110 w górę więc ciężko oblecieć cały parter. bo wewnątrz i w styro na chudziaku raczej podejścia 75 i 50 więc tylko szare CI zostają.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat ocieplania sciany fundamentowej od wewnatrz chodził za mną bardzo długo... Logika podpowiadała ze nie ma to najmniejszego sensu ale u kilka osob (ktore stawiam sobie za wzor podczas budowy) takie rozwiazania widziałem i zacząlem sie nad tym zastanawiac. Ostatecznie poczytałem troche eksperymentow na ten temat (polskich i zagranicznych) i jestem przekonany ze nie bede stsosowal ocieplania wewnetrznego.

tutaj foto z jednego z eksperymentow:

68d7181c7b53e21emed.png

W zwiazku z tym powstała kolejna zagwozdka: te 5 cm styropianu pelniloby fajnie role dylatacji chudziaka a teraz nie bardzo wiem czym to dylatowac? podklejac tylko pasek na grubosc chudziaka (okolo 15cm) styropianu? czy sa jakies specjalne tasmy? jakie rozwiazania polecacie?

Kamil slusznie, ja nawet to widzialem I tez sie obawiamale chyba stanie na, tym ze tylko zasypie I zageszcze przed zima (pogoda dorzuci tez troche zageszczania od, siebie) a na wiosne kanaliza I chudziak sciany I strop... w sumie to sie zastanawiamnad folia pod chudziakiem. Tez nie wszyscy daja... czy jest sens? A pomijajac dywagacje to nie rozumiem jak dylatacja mialaby pomoc w tamtej sytuacji. Woda I tak by sienie dostala I raczej nie odparowala tylko tez zamarzla? Dobrze rozumuje czy cos pominalem? Jesli tak to prosze o wytlumaczenie.

Ps fajnynick21 jak narazie polecam budowe z calego serca. Jak zakoncze etap przed zima to podziele sie dokladnie swoimi przemysleniami ale poki co uznaje ze warto I to bardzo. I nie ma sie czego bac!

Kamil slusznie, ja nawet to widzialem I tez sie obawiamale chyba stanie na, tym ze tylko zasypie I zageszcze przed zima (pogoda dorzuci tez troche zageszczania od, siebie) a na wiosne kanaliza I chudziak sciany I strop... w sumie to sie zastanawiamnad folia pod chudziakiem. Tez nie wszyscy daja... czy jest sens? A pomijajac dywagacje to nie rozumiem jak dylatacja mialaby pomoc w tamtej sytuacji. Woda I tak by sienie dostala I raczej nie odparowala tylko tez zamarzla? Dobrze rozumuje czy cos pominalem? Jesli tak to prosze o wytlumaczenie.

Ps fajnynick21 jak narazie polecam budowe z calego serca. Jak zakoncze etap przed zima to podziele sie dokladnie swoimi przemysleniami ale poki co uznaje ze warto I to bardzo. I nie ma sie czego bac!

Dzieki caly czas trzymam kciuki i sledze temat. Pracuje w biurze do 16 codziennie na razie jestem na etapie zakupu dzialki. Opowiadam kolegom z pracy ze planuje sie zabrac za stawianie domu i mowia ze jestem szalony. Mam jakies doswiadczenia budowlane -

kiedys sobie dorabialem na budowie oraz pomagalem rodzicom przy budowie domu. Chcialbym budowac sam pomoc zony ewentualnie ojca z innego miasta na kluczowe etapy robot typu zalewanie fundamentow itp. Rozumiem ze pracujesz rowniez w tygodniu i na budowie jestes popoludniami ?