_vviktor_ 28.06.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Powoli ale konsekwentnie do przodu. Dobra robota. Trzymam kciuki od samego początku, bo i grunt i metoda działania podobna to tego co ja mam/chciałbym naśladować. Dobrze widzę, że tam w gruncie jeszcze szalunek ławy zostawiłeś?Nie szkoda tych desek? Pewnie jeszcze się by przydały na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 28.06.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Desek szkoda ale to jest bardziej skomplikowane bo dzieki nik mam gdzie montowac linke murarksa pod narozniki zwlaszcza te w srodku domu ktorych mam sporo a ktorych teraz nie muruje zeby mi sie wygodniej wszedzie z taczka zaprawy podjezdzalo... bede je demontoeal jak juz bede pewny ze sie nie przydadza.... a co nich Ostanie to sie okaze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 29.06.2018 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Dzis: 39W sumie: 561 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 30.06.2018 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Dzis: 87 W sumie: 648 (dzieki obecnosci Teścia ) Edytowane 30 Czerwca 2018 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 30.06.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Dzis: 87 W sumie: 648 (dzieki obecnosci Teścia ) idziesz jak burza ile masz tych bloczków do wymurowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 30.06.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Duzo niestety. Wg projektu ze sketchupa 1451, ale zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 01.07.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Rude te bloczki Ja się z Chilli nie zgodzę. Cięgnie się to i ciągnie. Może za dużo paliwa budowlanego? Trzeba było robić PF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 01.07.2018 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Wiadomo, jak burza to nie idzie ale tez z tym ciagnieciem bym nie przesadzal. U mnie w przyspieszeniu prac przeszkadza moj wlasny wymog dokladnosci I to ze jednak 99peocent czasuna budowie jestem sam. Gdybym sie nie pier@$#== z dokladnoaciami poziomu kazdej warstwyco do mm to pewnie poszlobyszybciej... ale niemam powodu sie spieszyc. Do zimy daleko a wydaje mi sie ze po wymurowaniu tego samo oklejenie xps I zasypanie bedzie duzo szybsze do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 02.07.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 micbarpia miałem i mam nadal to samo... Powiem Ci, ze to z czasem delikatnie mija. Teraz budując bloczki niwelator rozkładałbym na dwóch ostatnich warstwach bo 1-2 cm sobie nadrobisz, a naprawdę ciężko jest na oko zepsuć, aż tyle... I buduj do sznurka cały czas, mnie poziomnica trochę zgubiła miałem malutki banan (2-3mm). Jednak stara szkoła, że narożniki + sznurek potwierdza się. Ja chciałem każdy bloczek indywidualnie osadzać na poziomnice i sobie trochę nawaliłem to Przyszedł XPS + folia nic nie widać heh No, ale ja wiem, że miałem równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 03.07.2018 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 No niestety wiem ze to nie jest normalne ale tak mam... mozliwe ze w trakcie kolejnych prac zmieni sie to ale poki co staram sie az za bardzo. Na Kazdej warstwie poza pierwsza i druga na ktorej gubilem 15mm odchylenia ktore powstaly podczas wylewania lawy ( gdzie musialo podniesc deske pewnie) mam rowno z dokladnoscia do 2-3 mm a na ostatniej chce juz do 1mm. Niestety znam tez temat bloczków BANANOWYCH. Nie wszystkie takie byly. sporo bylo prostych do tego stopnia ze jak ostatnio trafilem na partie bananow to juz myslalem ze cos nie tak z poziomica i sie wykrzywila... okazalo sie ze jednak poziomica jest prosta a bloczki wszystkie (okolo 15 kolejnych sztuk) byly tak samo krzywe...Najgorzej ze taki bloczek strasznie utrudnia wypoziomowanie ale na to juz nic nie poradze... Co do zaprawy to u mnie jest tylko piasek woda i cement bez zadnych plastyfikatorow i wapna. Postawilem (za namowa rodziny i kierbuda) na wytrzymalosc kosztem urabialnosci i plastycznosci ale po przyzwyczajeniu sie juz nie zauwazam tego problemu... dzisiaj 38 bloczkoww sumie 686 bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 03.07.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Plastyfikatory to z tego co wiem poprawiają wytrzymałość. mniej wody w betonie to większa wytrzymałość na ściskanie. Sam kiedyś w to nie wierzyłem ale przy zalewaniu nadproży przy temperaturze +5 dodałem jakiś zimowy syf na którym było napisane napisane -15 i po 3 h można było zdjąć szalunek. Co do poprawienia plastyczności zaprawy to wapna na pewno nie zastąpi ale nie spotkałem się żeby ktoś jeszcze wapno lasowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.07.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jak już mistrz dokładności i estetyki Kamil mówi że nie trzeba aż tak... to wiedz że coś się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 03.07.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Rude te bloczki Ja się z Chilli nie zgodzę. Cięgnie się to i ciągnie. Może za dużo paliwa budowlanego? Trzeba było robić PF oj tam, jeszcze z tydzień temu micbarpia kładł po 20–30 bloczków dziennie, teraz to się rozkręcił ja tam mu kibicuję – pamiętam, jak mój mąż przychodził zryty po tych bloczkach.. @micbarpia, aż tak to chyba nie musisz równać, zajedziesz się znajdź złoty środek a już prawie na półmetku jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 03.07.2018 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jak już mistrz dokładności i estetyki Kamil mówi że nie trzeba aż tak... to wiedz że coś się dzieje nie wiem jak zrobic zeby gif tu działał, da sie? czy tylko po kliknieciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 04.07.2018 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Haha dobre Ja każdą warstwę bloczków kładłem na niwelator odchyłka max 1 mm... Często kładąc bloczek narożny jak za mocno wpadł (2-3 mm) to go zrywałem i ściągałem zaprawę i na nowo. Ojciec patrzył na mnie jak na nie wiem kogo, ale nic nie mówił... Po prostu człowiek z czasem dochodzi po rozum do głowy... Teraz wiem, że to była głupota bo nawet jakby mi uciekło 1 cm (co naprawdę jest ciężkie do wykonania - bo nie wiem kim trzeba być, aby tego gołym okiem nie zauważyć) to na pierwszej warstwie pustaków bym sobie to wyrównał Pamietam jak pojechałem do hurtowni po drut zbrojeniowy, delikatnie pordzewiały mieli i nie kupiłem. Pojechałem 30 km dalej, aby mieć ładny (który teraz i tak zardzewiał i mi to nie przedskadza heh) Mówię, że takiego nie chcę. Teraz to się z tego śmieje... Jak patrzę po innych budowach jak firmy robią to moja powinna Nobla dostać Przyjdzie styropian, elewacja, tynki i nikt nie zauważy różnicy. No ale my robimy dla siebie, wiec nie musimy kłaść 5 cm tynku Podsumowując idź do przodu dbaj o estetykę, ale pamiętaj, że 2-3 mm tolerancji w budowie świata nie zniszczą, a Tobie zaoszczędzą nerwów i przyspieszą prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 04.07.2018 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 ile warstw kładziesz bloczków? Mam wrażenie, że nisko jesteś w odniesieniu do tych budynków w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 04.07.2018 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 6 warstw, na zdjeciach moze sie tak wydawac ale wysokosc ustawilem sobie w odniesieniu do wysokosci drogi I wlasnie budynkow wiec za nisko nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 04.07.2018 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dzis: 46 bloczkowW sumie 732 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 04.07.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dzis: 46 bloczkow W sumie 732 Hej mcibarpia nie stresuj się tą dokładnością, wyrówna się z perspektywy czasu posłuchaj kolegów jak wyżej. Nie baw się, ja się bawiłem tak ze styro pod PF i dziś wiem że można bylo to zrobić o połowe szybciej. A miałem Daniela za rogiem który mi mówił żeby się nie bawić. Niby go posłuchałem a i tak robiłem po swojemu - dziś żałuje . Oszczędzaj siły na dalsze etapy bo ciągnąca się budowa przygnębia - po sobie to wiem. Co do tych przyspieszaczy wiązania, dobre to a mimo tego mi w cale nie za dużych mrozach ku zdziwieniu ten plastyfikator zamarzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 04.07.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 czy plastyfikator czasem nie przyspiesza wiazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts