Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny MiM.

Recommended Posts

Ostatnio staram sie pisac po calym tygodniu pracy (czyli w sb lub nd) ale ze ma padac w weekend to juz nie planuje nic robic wiec...

To byl fajny tydzien. Upaly nieco lzejsze, troche wiatru i jakos dawalo rade przy tych 30stopniach pracowac bez wiekszego problemu.

Tak jak wspominalem celem bylo dokonczenie murowania.

39c674fcd6be214bmed.jpg

W srodku tygodnia moja mama zadzwonila ze chetnie wpadnie i pomoze mi pomalowac sciany Izoplastem (bo trzeba wykorzystac ostatnie dni upalow zeby nie malowac potem mokrych scian)... Przy caly dzien w spokojnym tempie pracy wymalowalismy razem okolo 95mb warstwa gruntujaca (z delikatna domieszka wody , nie 50/50 jak zalecaja)... Myslalem ze bedzie to latwiejsza praca bo niby tylko malowanie .... troche sie umeczylismy ale jest:)

e5121aff407afd17med.jpg

teraz na to jeszcze w nast tygodniu poleca 2 warstwy izoplastu BW

Dzisiaj dokonczylem murowanie. Lacznie 1453 bloczki. I powiem Wam. FAJNIE ZE JUZ KONIEC, choc nie powiem ze to bylo jakies strasze. Jedyne co to strasznie dlugo sie to ciagnelo ale tak to bywa, ja od poczatku nastawialem sie na prace bez przesady tylko spokojna i systematyczna.

Ciekawie wypada porownanie tego co w rzeczywistosci z moimi zalozeniami ze SKETCHUPA. Wstepnie w projekcie mialem 7 warstw bloczka w domu i 5 w garazu ale razem z KIERBUDEM doszlismy do wniosku ze lepiej bedzie wymurowac wszedzie 6 warstw i zostawic wjazd w garazu na 5 warstw i tak tez zrobilem... w Sketchupie pokazalo mi ze wymurje 1459 bloczkow..

66dd34e0f02058b4med.jpg

wymurowalem w sumie 1453... margines bledu do zniesienia. roznica tych 6 bloczkow to pewnie kwestia roznej ilosci zaprawy. Teraz jeszcze zostalo wywiercenie dziury na kanalize 160 (co nie jest latwe wiercac bez otwornicy tylko otwory po kolko, moze bede musial sprobowac innego sposobu)...

06292e6ac4ea5f0fmed.jpg

a243bc9c935518demed.jpg

Dzis jeszcze na kilka godzin przed deszczem pomalowalem 25mb sciany izoplastem BW zeby sprawdzic jak to kryje... i jest ZAJEBISTE... nawet sie zastanawiam czy jest sens potem dawac jeszcze druga warstwe tego bo i tak juz jest tak grubo i szczelnie ze nie widze sensu... jeeszcze do przemyslenia

no to by bylo na tyle...

a3b760efe7b70646med.jpg

d0e4c1316a02c5f1med.jpg

34112899396d68cdmed.jpg

f96a2ee490840209med.jpg

5e1798f0f5f1714fmed.jpg

efe7cf997b37c7b9med.jpg

3c7d44f71ce81b57med.jpg

01639d8c75f48286med.jpg

PS WARTO DOPLACAC 100zl do tego SYNTHOSA za 500zl/m3 czy brac ten briotherm po 390.... nikt nie odpowiada wiec rozumiem ze nikt z BRIOTHERMEM nie mial doczynienia?

Edytowane przez micbarpia

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś drogi ten Synthos. Dzwoniłeś do fightera? Jakiś czas temu miał dużo lepszą cenę.

P.S Gdzie kupiłeś IZOPLASTa BW? Bo nawet przedstawiciel nie wiedział gdzie to kupić w mazowieckim.

ja ostatnio brałem synthos za 415zł/m^3 za 5cm z frezem, izoplast BW można kupić tutaj W dzisiejszych czasach nie opłaca się już jeździć i suzkać po składach.... zamawiaj w necie i po sprawie. Ja już sięo tym przekonałem nie raz tracąc duuużo czasu.

ja ostatnio brałem synthos za 415zł/m^3 za 5cm z frezem, izoplast BW można kupić tutaj W dzisiejszych czasach nie opłaca się już jeździć i suzkać po składach.... zamawiaj w necie i po sprawie. Ja już sięo tym przekonałem nie raz tracąc duuużo czasu.

Wiem, tylko tam za każde wiadro sobie liczą osobno za wysyłkę. Muszę przedzwonić, bo to nie jest normalne :p

Pomalowalem dzis caly fundament warstwa iziplastu bw I powiem wam ze mam rozkminke.. poszlo mi 5 wiaderek 10l I zostaly jeszcze 4. Byl plan malowania 2giej warstwy tego bw ale chyba odpuszcze, nie z oszczednosci, nie z lenistwa tylko nie widze zadnego sensu.. juz po warstwie gruntu izoplastem rw rozciencionym delikatnie woda na drugi dzien wygladalo to bardzo szczelnie. Teraz po warstwie bw jest poprostu tak konkretne ze nie wiem co mialaby dac kolejna warstwa... wyglada na to ze mam na sprzedaz 4 wiaderka izoplastu ( 1rw I 3 bw ), jak ktos z okolic warszawy potrzebuje a jak nie to w pt oddaje do sklepu w pabianicach:) chyba ze ktos mi dobrze uzasadni kolejne malowanie... tylko nie tak jak pan z 'markietingu' ktory chcial mi wlepic 20 wiaderek kleju wkl... on chyba myslal ze bede plywal w tym fundamenie po morzach I oceanach:)

Dzis kilka kwestii organizacyjnych bylo do zrobienia... oddac palety do certusa I pojechac po xps.

Na szybko wypozyczylem przyczepke (kryta) I poszlo. Palety zmiescily sie bez problemu ( 23 szt), z xps bylo gorzej bo musialem rozpakowac 2 paczki zeby powciskac pojedyncze plyty w wolne przestrzenie ale dalo rade. Jestem mega zadowolony ze sklepu no I z ceny (nie moglem uwierzyc jak patrzylem na paragon) kupilem 5,4m3 synthos prime s 10 za 1844zl.. do tego jakies pianki pistolet I folia kubelkowa... wyszlo ponad 2k czyli duuuuzo mniej niz sie spodziewalem, czekam na pomocnego tescia I moze w ten albo kolejny weekend okleimy a potem zasypiemy. Chcialem dzis kupic czesci do masxyny do ciecia styro ale w kilku marketach bud nie mieli drutu oporowego... no nic jest troche czasu to bede szukal dalej I konstruowal, zdjec nie ma nowych bo nic sie nie zmienia , trzeba triche ogarnac plac, porzadki zrobic trawnik skosic itd, ogolnie nuda no I czekam na mlotowiettarke graphita ( poki co narzefzia tej firmy b.dobrze mi sluza a mam wkretareczke, duza I mala katowke, I multitoola), w sklepie online obiecywali ze w 24h bede mial zamowiony sprzet w domu , zamiwilem w nd a ma byc w pt...nie wiem jak oni to licza... ('mediafachowiec') taki numer mi wycial chociaz cena dobra...

Taka sytuacja: zostalo mi do zalania (o czym troche zapomnialem) starter po schody oraz slup w salonie przy schodach.

Tam na srodku gdzie prety...

70626a31e56d11b8med.jpg

Ogolnie wymary tego malutkie wiec nawet 1m3 betonu z tego nie wyjdzie... raczej betoniarka mi nie przywiezie takiej ilosci... co zrobic??m samemu na budowie dobrego betonu nie ukrece... pod schody to pol biedy ale pod ten slup przydaloby sie cos mocniejszego... pomocy!

Edytowane przez micbarpia

nawet 1m3 betonu z tego nie wyjdzie... raczej betoniarka mi nie przywiezie takiej ilosci... co zrobic??m samemu na budowie dobrego betonu nie ukrece... pod schody to pol biedy ale pod ten slup przydaloby sie cos mocniejszego... pomocy!

My przywieźliśmy sami jakiś 1m3 na przyczepce ;) przywieźliby nam nawet ten metr ale chyba 400za transport wymyślili..

Potem ja ładowałam w wiadra a mąż ładował w słup.

Szybka akcja była bo skwar był niemiłosierny i beton szybko wiązał;)

Albo gotową mieszankę jak pisze ufbufkruf