micbarpia 23.12.2017 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Tak to jest jak chciałoby się robić a nie można... wczoraj w nocy stwierdziłem że wymuruje wirtualnie i przekonam się ile pójdzie bloczków: stworzyłem bloczek 24-12-38 i dodałem z każdej strony 1cm zaprawy zakładając żeby uzyskać 2cm w rzeczywistości: wynik : 1719 bloczków (Sketchup pod względem liczenia jest fajny:) pytanie jak potem wylać chudziaka w pomieszczeniu gospodarczym żeby uzyskać poziom ten co w garażu na jego połowie, czy tam nie powinno być ścian? czy sam szalunek później załatwi sprawę? Edytowane 23 Grudnia 2017 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 23.12.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Czy to wcięcie w bryle budynku jest potrzebne? Sprawi ci w przyszłości wiele problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.12.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Pewnie wejście. Dla mnie lepsze to niż doklejane daszki... A i z tym szacowaniem pustaków w SketchUpie: ostatecznie sprzedałem jakieś 400 pustaków, które mi zostały i pewnie ze 100 działówek. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 23.12.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Kac per mozesz rozwinac? Zdaje sobie sprawe ze samo wymurowanie latwiejsze byloby przy prostej scianie ale potem wydaje mi sie ze juz same plusy. Zawsze troche od wiatru drzwi osloni oraz jak ggdh zauwazyl ma to byc forma naturalna dachu. Ogolnie mialem tez na wzgledzie estetyke... bardziej mi sie to podoba niz prosta sciana choc to oczywiscie gusta a o nich sie nie dyskutuje... o czyms nie pomyslalem? Jakie klopoty? Ggdh... pewnie masz racje, margines bledu jest ale juz samo ukladanie tego w SU dalo troche wyovrazenia I miejscach problematycznych wiec moim zdanuem warto:) Wesolych Swiat WSZYSTKIM RAZ JESZCZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 24.12.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli to wejście to nie mam nic do powiedzenia. Mam tak samo Ale sąsiad mój ma takie wcięcie w ścianie chyba kotłowni i ani to nie wygląda, przy robieniu elewacji mieli dużo roboty przy tym. Ostatnio sprawdzałem kamerą termo i to jeden wielki kaloryfer na ścianie. A tak na marginesie polecam wszystkim badanie kamera termo. Super sprawa człowiekowi otwierają się oczy ile ciepła ucieka z domu. Tak to wygląda u mnie: Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Kac-Per Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 28.12.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, pytanie mam a nawet 2, może i głupie ale lepiej zapytać niż nie spać po nocach... 1. Czy pod porotherm 25 powinienem murować z bloczków szerokości 25? Widzę, że standard to 24 szerokości i mimo, że ten 1cm wydaje się nie być problemem to wolę się upewnić. 2. Czy jeśli to możliwe to ściany garażu murować krzyżowo (czy jak to tam się nazywa profesjonalnie ale chodzi mi o ich przewiązywanie) ze ścianą domu czy dokleić do ściany domu? pozdrawiam Michał Edytowane 28 Grudnia 2017 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 28.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Nie jestem specjalistą a sprawdzałeś czy są szersze bloczki ? Mi z kolei przychodzi jeszcze podejrzewam głupszy pomysł bo tak ibloczek to jest 38 cm długi może go tak okręcić ? ale na długości nadłożysz sporo bloczków Generalnie chyba lepiej dać stabilną podstawę pod tego porotherma. Co do 2 pytania - przewiązywanie ścian jak najbardziej - ja tak przewiązywałem a układ dom-garaż mamy podobnie. Stabilniej będzie mniej kłopotów. Nie wpływa to też na jakość pracy co najwyżej na konieczność murowania i domu i dachu w tym samym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.12.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ściany przewiązać. Bloczki fundamentowe mają 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 28.12.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Są bloczki 25 szerokie ale są droższe i jakoś trudniej je znaleźć, muszę zapytać na składzie obok mnie czy maja czy trzeba zamawiać jakoś specjalnie bo niby to tylko po 0,5 cm z każdej strony ale jakoś tak dziwnie mi się wydaje. Z okręcaniem mało ekonomicznie by to wyszło ale pomysł ciekawy;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 28.12.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Zobacz sobie filmik instruktażowy ytonga, 36cm muruja na normalnych bloczkach fundamentowych. Nawet jeśli będzie wystawać 1cm to nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 28.12.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Może delikatnie inne pytanie ale zobacz jakie tu różnice dopuszczają:https://www.solbet.pl/porady-eksperta/fundamenty,konstrukcja,advice,101,4,32.php?p=13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 28.12.2017 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, temat szerokości bloczka rozwiązany;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 02.01.2018 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Witam w nowym roku!. 1. Chce przymierzyć się do kosztów materiałów na stan 0 dlatego poniżej zamieszczam listę rzeczy których koszt muszę oszacować. Proszę jeśli to możliwe o podpowiedzi czego jeszcze nie wziąłem pod uwagę lub źle waszym zdaniem oszacowałem. 2. Jakiś dobry kalkulator zużycia zaprawy murarskiej oraz jej składników ktoś zna poleca? mam 105 mb fundamentu wysokiego na 1m i chciałem policzyć ile będzie mnie kosztowała zaprawa do tego ale wśród mnóstwa kalkulatorów nie znalazłem tego potrzebnego... a może źle do tego podchodzę? proszę o porady... ------ [table=width: 500][tr] [td] nazwa[/td] [td] ilosc[/td] [td]$/szt[/td] [td]$/calosc[/td][/tr][tr] [td]chudy beton na podsypke (w m3) [/td] [td]7 [/td] [td] 215 [/td] [td]1505 [/td][/tr][tr] [td]drewno na szalunek ławy (w m3)[/td] [td]0,66 [/td] [td]660 [/td] [td]435,6 [/td][/tr][tr] [td]wytyczenie budynku geodeta [/td] [td]1 [/td] [td] 600 [/td] [td] 600 [/td][/tr][tr] [td]koparka [/td] [td]1 [/td] [td] 1000 [/td] [td]1000 [/td][/tr][tr] [td]stal (do uzupełnienia) [/td] [td].. [/td] [td].. [/td] [td].. [/td][/tr][tr] [td]beton b25 (w m3) [/td] [td] 26 [/td] [td] 258 [/td] [td] 6708 [/td][/tr][tr] [td]papa termozgrzewalna /mb [/td] [td] 104 [/td] [td] 5 [/td] [td] 520 [/td][/tr][tr] [td]zaprawa [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]bloczki fundamentowe [/td] [td] 1619 [/td] [td] 3,19 [/td] [td] 5164,61 [/td][/tr][tr] [td]bednarka [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]chudziak poziomu 0 [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]rury kanalizacja [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]mazidło [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td] pospółka [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]XPS [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]folia kubełkowa [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][/table] Edytowane 2 Stycznia 2018 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.01.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) 1) Na wymurowanie ścian nośnych i działowych (fundament miałem zrobiony wcześniej) poszło mi około 1350kg cementu i pewnie z 12m3 piasku do zaprawy. Jakoś musisz to sobie odnieść do swojego fundamentu i ilości bloczków. 2) Pospółka - musisz czymś ten fundament zasypać. Policz z grubsza objętość (~2.5x i wyjdzie Ci w tonach). 3) Mazidło do izolacji pionowej przeciwwilgociowej, również od środka. 4) Ocieplenie fundamentu (10cm - jak sam XPS to nic bardzo z tym nie trzeba robić, jak EPS to na to siatka i klej jak na elewację). Klej na pianę. 5) Folia kubełkowa To tak na szybko... Poza tym to zaznajom się z "twórczością" i fachem na tym kanale - wiele osób zaczęło robić jak on i wszystkim to... wychodzi Jak budować dom? Edytowane 2 Stycznia 2018 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 02.01.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) ....słusznie, uzupełniam. [table=width: 500][tr] [td] nazwa[/td] [td] ilosc[/td] [td]$/szt[/td] [td]$/calosc[/td][/tr][tr] [td]chudy beton na podsypke (w m3) [/td] [td]7 [/td] [td] 215 [/td] [td]1505 [/td][/tr][tr] [td]drewno na szalunek ławy (w m3)[/td] [td]0,66 [/td] [td]660 [/td] [td]435,6 [/td][/tr][tr] [td]wytyczenie budynku geodeta [/td] [td]1 [/td] [td] 600 [/td] [td] 600 [/td][/tr][tr] [td]koparka [/td] [td]1 [/td] [td] 1000 [/td] [td]1000 [/td][/tr][tr] [td]stal (do uzupełnienia) [/td] [td].. [/td] [td].. [/td] [td].. [/td][/tr][tr] [td]beton b25 (w m3) [/td] [td] 26 [/td] [td] 258 [/td] [td] 6708 [/td][/tr][tr] [td]papa termozgrzewalna /mb [/td] [td] 104 [/td] [td] 5 [/td] [td] 520 [/td][/tr][tr] [td]zaprawa [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]bloczki fundamentowe [/td] [td] 1619 [/td] [td] 3,19 [/td] [td] 5164,61 [/td][/tr][tr] [td]bednarka [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]chudziak poziomu 0 [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]rury kanalizacja [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]mazidło [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td] pospółka [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]XPS (w mb) [/td] [td] 62 [/td] [td] 51 [/td] [td]3162 [/td][/tr][tr] [td]jakis EPS 5 od srodka? [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][tr] [td]folia kubełkowa [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td] [td] ... [/td][/tr][/table] liczył ktoś ile schodzi mazidła średnio ( bo wiem , że różne produkty różnie) na m2? Edytowane 2 Stycznia 2018 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.01.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Nie wiem, z której strony Warszawy jesteś, ale IMO beton B25 drogi. Poniżej 200zł netto/m3 bez pompy można zejść z tego co mój wykonawca mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 02.01.2018 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 powiem tak: na razie zadzwoniłem do najbliższych betoniarni składów itd. ceny są pierwsze z brzegu ponieważ chce to wstępnie oszacować... jak już będzie etap zamawiania to będę walczył o każdy grosz, na dziś podałem ceny (brutto) jakie dostałem przez telefon... zresztą kto wie jak ceny skoczą za 3 miesiące .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.01.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Jak jesteś w "zasięgu" Budokruszu to zadzwoń do nich w sprawie betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 02.01.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Zerknij tu http://www.domza150tysiecy.pl/kosztorys.html wycena jest na 36mb fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 02.01.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) No tak, przecież oglądam go non stop a nie pomyślałem o jego kosztorysie:) dzięki Edytowane 2 Stycznia 2018 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts