Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny MiM.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj u nas 18! Stopni a zadna koparka I tak nie chce prztjechac bo ziemia zmarznieta... co za pech... ocztwiscie nie wierzylem wiec krece swidrem otwor zeby sobie zamontowac kawalek rury pcv jako studzienke rewizyjna z zamiarem wykrecenia na 1m gleboko... a tu po 25cm skala... hm ale pech krece obok... to samo...jednak mieli racje... piach na tej glebokosci twardy jak beton... a co najgorsze maja wrocic mrozy jeszcze za tydzien wiec chyba przed swietami wykopu nie bedzie. Tu pytanie: jest sens krecic zbrojenie I trzymac je na zewnatrz? Czy ewentualna rdza nie bedzie przeszkadzac? Czym innym zajac sie w miedzyczasie?

Na 25cm skała? Nie igraj z kolegą co ma zawsze rację

Na 25cm skała? Nie igraj z kolegą co ma zawsze rację

No cóż, nie moża wykluczyć, że to właśnie te kilka dni :) hehe

a zbrojenie będę kręcił bo co tu robić innego... myślałem wczesniej, że kupie gotowe strzemiona ale może to jest właśnie okazja żeby pomarnować trochę czasu na robienie ich własnoręcznie ;P

• 3 weeks później...

Gratuluję rozpoczęcia budowy.

A co do rdzy na zbrojeniu to prawda leży pośrodku. "Świeży" pręt jest nieco tłusty co zmniejsza przyczepność, natomiast grubsza warstwa rdzy powoduje to samo. Przy betonowaniu elementów strategicznych (duże budowy gdzie jest więcej kierowników, inspektorów i laboratoriów niż robotników) tą rdzę się usuwa. Takie pręty co poleżą miesiąc pod chmurką są optymalne.

Pozdrawiam

Bartek

Wczoraj powstały: ławy drutowe oraz geodecie przyszli wyznaczyć na nich osie... okazuje się ze muszę wybrać jeszcze ręcznie od 10 do 20 cm w okolicy ław żeby zabić deski sposobem Łukasza budowlańca... nie chce mi się strasznie ale czuje że dla komfortu murowania bloczków w dokładnym poziomie i osi będzie warto.

Dzisiaj od 7 kopałem ręcznie wykop pod kabel elektryczny od skrzynki do blaszaka ( niecałe 40m) powiem tak: dawno się tak nie narobiłem, plecy nie bolą ale czuję jakby mi ktoś do krzyża przykleił 150kg żółwia a łapy zaczynają właśnie boleć coraz bardziej... wnioski: dużo ketonalu trzeba będzie kupić zgodnie z tym o czym mówili inni zanim zacząłem budowę a to przecież sam początek...

jedyny plus - trochę opalenizny ale też wiadomo ze w postaci budowlanej czyli czubek nosa (wystający spod okularów i czapki) oraz dłonie ( bo reszta przykryta)... Kabel YKY 5x6 umieściłem dodatkowo w peszlach średnicy 20 mm długości 2m na łączenie kielichowe(18szt),

090047071dfdf0f3med.jpg

Co do zdjęć to już rozumiem czemu ich nie ma jak jest dużo roboty i mało czasu. Generalnie albo łapy zajęte żeby wyjmować telefon albo telefon służył jako radio albo leżał gdzieś daleko... coś tam cyknąłem ale wrzucę przy okazji...

Pręty zamówię dopiero jak cały szalunek pod wykop ław będzie gotowy... i szybko skręcę i wrzucę w ziemie i beton.... mam jakieś takie obawy co by zbrojenie nie dostało nóżek jak za długo na powietrzu poleży...

ps. pomijając narzekanie... BUDOWANIE JEST ZAJE**** !!!

Edytowane przez micbarpia

• 2 weeks później...

No to trochę zaległości:

Najpierw przeniosłem poziom ław o 40cm w dół:

f7c109d50c5a60c7med.jpg

Następnie zgodnie z planem chciałem zaszalować ławy sposobem Łukasza budowlańca....

e74c6e2fca0a5fd3med.jpg

Niestety okazało się, że albo jestem dużo bardziej słaby niż mi się zdawało albo glina na mojej działce jest w ilościach zbyt wielkich i zbyt twarda, żeby męczyć się z wykopem samemu... pomyślałem, że szkoda pleców i następnego dnia pojawił się sprzęt:

2625d51c71fcb1d4med.jpg

552bac15c7b77bcamed.jpg

Wymyśliłem sobie, że skoro chcę górę ław szalować to nie mogę kopać łyżka 60cm (ławy mają mieć 60cm) tylko węższą żeby było jeszcze troche gruntu na którym położę deski. Koparkowy spisał się całkiem poprawnie, w kilku miejscach minął się z moimi wytycznymi ale i tak nie mam do niego pretensji. Na moje oko był PRO. Tak więc kładę sobie deski w grunt do poziomu, mocuję na wkręty i po zaszalowaniu całości będę ręcznie wybierał resztę gliny i piachu.

Odkryłem jeszcze coś ciekawego (może dla innych to było oczywiste ale dla mnie do tej pory nie): MOKRA glina jest łatwa do wykopania w przeciwieństwie do tej wysuszonej... dlatego kiedy popadało trochę w nocy następnego dnia obrabianie brzegów w glinie było duuuuuużo łatwiejsze niż w dni kiedy słońce non stop świeciło. Taka nauka na przyszłość.

Dzień 1 szalowania: GARAŻ

ecdf16a8d39e0cffmed.jpg

17a7b4ba045f7635med.jpg

ad4ff006ce2fe356med.jpg

Dzień 2 szalowania: OBRYS DOMU

6d11e117b0144de3med.jpg

80eba282ccbc7c91med.jpg

25d662c7771df199med.jpg

Dzień 3 szalowania: TOALETA I POMIESZCZENIE GOSPODARCZE

b6f2ce90178f13dfmed.jpg

Jeszcze ze 3 dni i będę wypełniał dno suchym b10 a potem zbrojenie i b25, szczerze nie mogę się doczekać tego etapu i wyjścia z ziemi. Wiem, że tempo mam ślimacze ale robię to sam i ogólnie nie robię tego na wyścig za to staram się w miarę dokładnie.

3 metry??? czym to wbijałes? :D

Dzien 6: skończony szalunek ale jeszcze mnie czeka bardzo nieprzyjemna rzecz: wyrównanie boków które zostały wewnątrz szalunku a są twarde jak kamień, może jak popada w następnym tygodniu to będzie łatwiej bo dzisiaj przez 3 godziny ledwo wyrównałem 15 mb

09752c4dba715a1cmed.jpg

9cd0bdb6738bbb57med.jpg

2bde814e324da6f4med.jpg

c3ebc3c0f1f78ba1med.jpg

jeszce pytanko mam:

do cięcia prętów zbrojeniowych polecacie szlifierkę kątową z dużą czy małą tarczą? a może są inne sposoby bo czeka mnie zakup sprzętu i chciałbym sprawdzone sposoby. Będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam