zibuch 15.11.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Kiedyś widziałem film "Polska Kuwejtem Europy", jednym uchem wleciało, drugim wyleciało. Potem widziałem wywiad o zmianie ustawy "Prawo geologiczne i górnicze" nie zrozumiałem. Teraz widzę, że to się układa w jedną całość. SZOK. Czemu dopiero teraz to do mnie dotarło? Przecież codziennie czytam wiadomości. https://www.youtube.com/watch?v=XpNG8jry2-A&t=229s Obejrzyjcie sobie wieczorem (film ma ponad godzinę) zamiast "M jak Mydlenie oczu". Zobaczcie o jakich kwotach tam jest mowa, setki bilonów złotych Każdy powinien o tym wiedzieć! Ale media o tym milczą, bo w radio od rana najważniejsze co? Robert Lewandowski zmienił kolor włosów. Odpalam onet, też Robert Lewandowski ..... Nosz kur..... Aha, żeby nie było, wyjaśniam od razu, to nie jest post polityczny, przeciwko jakieś partii czy coś. To jest post za tym aby o tym mówić bo tylko masą możemy zadbać o Nasz wspólny interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 16.11.2017 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Wczoraj wieczorem poszukałem dalej: Eksperci mówią o tym od dawna. https://www.youtube.com/watch?v=aJEni4-JimY - 5 tysięcy wyświetleń a powinno być 5 milionów i raban na całą Polskę. - Witold Gadowski mówi o tym od min 3.20 Wiem, że to forum budujących i każdy zajęty ale tu chodzi o przyszłość naszych dzieci. Dziwię się jak sam mogłem do tej pory nic o tym nie słyszeć. A jednak. Dlatego proszę Was obejrzyjcie to. LUDZIE, OBUDŹMY SIĘ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.11.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Badania nad tym są prowadzone od dawna nawet u nas ale natrafili na problem bo przy drugim odwiercie złamało się wiertło i badania utknęły wiadomo to kosztuje a chętnych na finansowanie nie ma , pewnie jak by okazało się to opłacalne na 100% to ktoś na tym łapę położy bo wyjść przed szereg to nie taka prosta sprawa jak mogłoby się wydawać , w ZAK też miał być zgazowany węgiel i sprzedawany jako paliwo bezdymne , szumne zapowiedzi biznesplan zrobiony tylko trzepać kasę a dwa lata minęły i cisza błoga nastała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.11.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Oj tam, bez sensacji, od lat 50 ub wieku było prowadzone wydobycie ta metodą w kilku krajach. Opracowań powstało już sporo, nie ma tu żadnej sensacji. Jest natomiast zagrożenie dla środowiska, możliwe skażenie wód gruntowych; spękania górotworu spowodowane wysoką temperaturą procesu mogące powodować zapadliska lub niekontrolowane ujścia gazu zagrażające wybuchem, pożarem i skażeniem powietrza; itp. itd... Już widzę ludzi mieszkających na terenach górniczych na których będą chcieli zastosować technologię na szeroką skalę np. w nieczynnych kopaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.11.2017 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Oj tam, bez sensacji, od lat 50 ub wieku było prowadzone wydobycie ta metodą w kilku krajach. Opracowań powstało już sporo, nie ma tu żadnej sensacji. Jest natomiast zagrożenie dla środowiska, możliwe skażenie wód gruntowych; spękania górotworu spowodowane wysoką temperaturą procesu mogące powodować zapadliska lub niekontrolowane ujścia gazu zagrażające wybuchem, pożarem i skażeniem powietrza; itp. itd... Już widzę ludzi mieszkających na terenach górniczych na których będą chcieli zastosować technologię na szeroką skalę np. w nieczynnych kopaniach. Widziałeś film jak wyglądają tereny w Kanadzie po wydobyciu gazu łupkowego? Na pewno przejmują się tym firmy co wydobywały. Wiesz co mówi nowe prawo geologiczne o właścicielu pod którego domem są złoża na które firma dostanie koncesję? Odpowiedz mi na pytanie, Polska sprzedaje przynoszące "ogromne straty" kopalnie a Australijczycy i Niemcy natychmiast je kupują. Ktoś tu na pewno jest idiotą. Kto? Aaaa. pewnie Australijczycy nie wiedzą o spękaniach górotworu. No tak. To pewnie masz rację. Jeśli to będą takie pieniądze to mieszkańca można by przenieść w dowolne miejsce płacąc mu 10krotność wartości jego nieruchomości. Jakby to robiła firma na zlecenie Państwa. A słyszałeś jak ludzie protestowali ponad rok, żeby Chevron nie wszedł im na pola? Czy najpierw przyszli i pytali: Przepraszam, czy wyraża Pan zgodę, żebyśmy u Pana zrobili odwierty? Sprzedałbyś mi swój samochód za 50 tyś, żebym za rok odsprzedał Twojej żonie za 150tyś? Właśnie jest głośna repolonizacja banku PEKAO. Ale którego przeciętnego Kowalskiego interesuje, że odkupujemy kilka razy drożej coś co niedawno sprzedaliśmy, przecież to nie moje pieniądze. Już każdy zapomniał jak w nocnym głosowaniu próbowano sprywatyzować lasy państwowe.... Zadałem ty kilka pytań, każdy zaraz sobie wygoogluje i odezwą się, że to przecież znany temat. Zrobiłem ankietę wśród moich znajomych, większość ludzi po studiach, każdy uważa się za światłego. NIKT nie słyszał o podziemnym gazowaniu węgla, NIKT nie słyszał o tych dwóch Panach co trąbią o największym przekręcie wszechczasów, NIKT nie wiedział jak zmienili prawo górniczo geologiczne, każdy powiedział, że topnieją lodowce Antarktydy, kiedy w rzeczywistości jest tam najwięcej lodu od początku prowadzenia pomiarów ! Niby taki banał ale dlaczego 99% Polaków ma w tej sprawie nieprawdziwe informację? A może dlatego, żeby tym milionom wmówić, że przez węgiel mamy efekt cieplarniany? To dlaczego cały świat zwiększa wydobycie i powstają tysiace nowych elektrowni węglowych? Aha i na koniec. Nawet jeśli informacje w filmie są przesadzone, kwoty zawyżone, technologie niedopracowane i ryzyko dla ludzi to i tak nie powinno się wydarzyć to co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 17.11.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Gwoli ścisłości Kanada wydobywy łupki metodą odkrywkową i dopiero wyciska z tego ropę , więc to całkowicie co innego i nie wprowadzaj w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) kto na kogo robi zamach ? http://poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36001,19325775,kopalnia-odkrywkowa-pod-poznaniem-zniknie-czempin-zagrozone.html?disableRedirects=true pod Poznaniem oficjalnie nie pytano o kopalnię odkrywkową (nie chodził nikt po domach z informacją) ,rozeszło się poczta pantoflową ,że trzeba głosować by nas nie rozkopano około 100km długości !"Pomysł budowy kopalni upadł po protestach i analizach naukowców jeszcze w PRL-u. Dlatego zakwalifikowanie podpoznańskich złóż w 2015 roku jako strategicznych i o najwyższym priorytecie wywołało szok. Zwłaszcza że o publikacji "Białej księgi" nikt nie informował ani samorządowców, ani Aquanetu. A jak się okazuje, ws. zapisów w "Białej księdze" trwają właśnie konsultacje społeczne. Tylko do 15 grudnia na adres [email protected] można wysyłać swoje uwagi dotyczące inwestycji. " Edytowane 17 Listopada 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 06.12.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Gwoli ścisłości Kanada wydobywy łupki metodą odkrywkową i dopiero wyciska z tego ropę , więc to całkowicie co innego i nie wprowadzaj w błąd Przeprasza, mój błąd, dawno temu oglądałem, chodziło oczywiście o piaski roponośne. Kompletna dewastacja środowiska na obszarze wielkości niewielkiego kraju. Chodziło o to, że nikt nikogo nie pytał o zdanie. Nie wiem natomiast dlaczego się przyczepiłeś do informacji podawanej przy okazji zamiast pisać o meritum? Tu macie potwierdzenie tego, że jeszcze przed likwidacją kopalni na dole byli inwestorzy z niemiec ! Sam koniec filmu z komisji, nawet nie próbują tego ukrywać. https://www.youtube.com/watch?v=f7CdeWCTVFI Naprawdę Was wszystkich to nie obchodzi? Macie dzieci? Jeśli tak to popatrzcie dziś na nie i odpowiedzcie sobie na pytanie czy chcecie, żeby ciężko pracowały a pieniądze szły za granicę. Albo po co, przecież dostajemy 500+ . Lepiej idźmy do biedronki i zastanawiajmy się na co to wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.12.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Ale ja ci w żaden sposób nie dopinam , wiem że skurczybyki mają chrapkę na nasz węgiel a kundle z POprzedniego rządu na tacy im to podawali tylko zabrakło czasu na dokończenie :lol2: dzieła zniszczenia czytaj sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 01.08.2018 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Muszę podbić bo społeczeństwo musi o tym wiedzieć. Dziś rano odpalam onet (tfu) a tu pochwalny artykuł jak to super jest w polskim górnictwie bo Polska Grupa Górnicza ma większy zysk niż rok temu. Myślałem, że mnie krew zaleje.Ale szukając materiałów, żeby tam wrzucić znalazłem nowy ciekawy filmik, obejrzyjcie.https://www.youtube.com/watch?v=AzMOnU64Wc8Przecież tu nic innego nie przychodzi do głowy jak tylko brać taczki i wywozić tych szmaciarzy Aha, bo pewnie nie wiecie, Polska kupiła w 2017r. 13,3mln ton węgla. Przecież my mamy 85% europejskich zasobów węgla! Rozsyłajcie te linki, ludzie muszą mieć świadomość co się dzieje, bo jak będzie tak jak mówi mój kolega z pracy "co ja mogę z tym zrobić?" to będą z nami robili co chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 01.08.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 krupiński zbankrutował , bo nie opłacał się a dziwnym trafem nie eksploatowano pokładów węgla koksującego najwyższej jakości i cenie. Ponoć brakowało na inwestycje aby je udostępnić wydobyciu. A teraz lepsiejści bo z zagranicy kupią za grosze. Albo jak było z koncesjami na nowe pokłady rud miedzi. KGHM szukał szczęścia z a oceanem a Po z donkiem zapomniało o polskich interesach i koncesje kupiła firma z z zagranicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Macie najlepszy dowód na to, że nie liczy się dobro kraju, samostanowienie, pozycja polityczna a tylko kasa!Ludzie dostali po 500 i jeszcze po 300 i się cieszą. Masa ludzi!I ta masa (ciemna jak....) DECYDUJE kto im ma dawać!W efekcie rabowane jest wspólne dobro na tysiąc sposobów, stale i ciągle.Ekipa, która to robi znaczenia nie ma.Dziś ci jutro inni...Da im się ochłap i...Ci którzy mają naprawdę DUŻE pieniądze swój cel osiągną! zibuchCi, którzy o tym wiedzą i problem znają, rozumieją - to mała mniejszość.Nie przebiją się przez motłoch przykruchciany.Motłochu nie interesują te technologie...Łatwiej zrozumieć 500zł niż jakieś "zgazowanie podziemne".500 to 500 a co będą mieli z tego zgazowania?Zgazowanie w konstytucje wpiszą?Bo te 500 to chcieli! I kilka słów do psełdowykształconych psełdointeligentów ...W naszym kraju mamy bardzo wiele złóż położonych bardzo głęboko.Są to jedne z najtrudniejszych pokładów świata.DLATEGO nasze technologie wydobycia, które sprawdzają się w tych warunkach są WIODĄCE w górnictwie.Pokłady płytkie, łatwe, dawno już są wyczerpane.Sporo w tym udziału zaborców i okupantów...Pokłady tak głębokie, ze NAWET METAN Z NICH SIĘ NIE WYDOSTAŁ PRZEZ MILIONY LAT wybieramy teraz, choć faktycznie - opłacalność fedrowania duża nie jest.DAŁOBY SIĘ to zmienić zmieniając technologię pozyskiwania z nich energii w sposób bezpieczny - poprzez zgazowanie podziemne.Ale...Co z ludźmi, których z tamtąd trzeba by usunąć?ILE zarobili by na nas sprzedawcy gazu? (nic lub niewiele?) To gówno jest tak śliskie i cuchnące, że żaden polityk się do niego nawet nie zbliży!Bo?Bo kasa w złym przypadku tylko 4 lata a jak coś pójdzie nie tak - to posiedzieliby bardzo dłuuugo. Lepiej to już nie będzie (choć by się dało).Lepiej - to już było! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 23.08.2018 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) DAŁOBY SIĘ to zmienić zmieniając technologię pozyskiwania z nich energii w sposób bezpieczny - poprzez zgazowanie podziemne. Ale... Co z ludźmi, których z tamtąd trzeba by usunąć? ILE zarobili by na nas sprzedawcy gazu? (nic lub niewiele?) To gówno jest tak śliskie i cuchnące, że żaden polityk się do niego nawet nie zbliży! Bo? Bo kasa w złym przypadku tylko 4 lata a jak coś pójdzie nie tak - to posiedzieliby bardzo dłuuugo. Lepiej to już nie będzie (choć by się dało). Lepiej - to już było! Adam M. O ile z wcześniejszą częścią się zgadzam to z tym nie. Przyczyna jest tylko jedna - politycy się sprzedali i mają w dupie naród. Ludzie na miłość boską obudźcie się! Mógłbym pisać długo ale podam 3 przykłady: 1. PIS obiecało przed wyborami, że cała kasa jaką PO chciało przeznaczyć na likwidację kopalń pójdzie na modernizację i co? G....o zamykają kopalnie. 2. Krupiński potrzebuje inwestycji ok 500 milionów. Ale kasy nie ma ..... Kasy nie ma ale na dotacje do wiatraków dali 16 000 milionów. Widzicie to? Aha bo pewnie ne wiecie. 1MWh z wiatraka kosztuje ponad 400zł a z węglowych jakieś 160zł (i niech nikt się NIE WAŻY pisać że to czysta energia dopóki nie wyjaśni wcześniej równoważenia braku mocy jak nie wieje wiatr i nie poda kosztów utylizacji). 3. Żeby dać Wam do myślenia jak piorą nam mózgi - czy opalanie jest szkodliwe? Kogo nie spytam to odpowiada, że tak. To poczytajcie sobie trochę o tym. Jak organizm tworzy wit. D, jakie są poziomy zalecane a jakie masz po powrocie z wakacji w ciepłych krajach i zróbcie rozpoznanie wśród wszystkich znajomych kto dostał czerniaka. Ja zrobiłem ani jeden co pracuje na słońcu i mnóstwo ludzi siedzących za biurkiem, długo siedzących. Nie mamy polskich mediów więc nawet nie wiemy co się dzieje w kraju. CZYTAJCIE NIEZALEŻNE MEDIA, OGLĄDAJCIE YOUTUBERÓW to się Wam włosy zjeżą na głowie co te gnidy z góry robią. I żeby nie było, nie atakuję PIS tylko wszystkie poprzednie rządy. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 17.10.2018 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 @zibuch tu masz lak lobby górnicze walczy: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Solidarnosc-Program-Czyste-Powietrze-eliminuje-wegiel-4151284.html Wiesz jakie normy ME wprowadziło dla węgla w tym roku? Niestety cena wytworzenia energii z węgla też rośnie i niedługo będzie porównywalna do wiatraków. No i jeszcze, żeby było jasne. Nie mam nic przeciwko węglowi, tylko niech będzie spalany w elektrowniach, a nie w domach w kiepskiej jakości piecach,przez ludzi którzy nie potrafią go "prawidłowo spalać". Nie wiem jak się odnieść do pierwszej części bo niby polemizujesz ze mną a tam dokładnie to co ja piszę. Potrafisz w jakiś sposób umotywować to co piszesz o cenie energii z wiatru w stosunku do ceny z węgla. Bo wg mnie to herezja. Przecież teraz jest ponad 2x wyższa mimo, ze sprowadzamy węgiel a przecież mamy go mnóstwo pod nogami. Chyba nawet nie obejrzałeś filmu, który wstawiłem. Wnioskując po tym jaki jest odzew w temacie zaczynam rozumieć, dlaczego ci na górze mogą sobie robić co chcą. Ważne jest, żeby mieć na piwko i meczyk wieczorem obejrzeć. Smacznego życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts