pgl 15.11.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Jestem tutaj nowy i dopiero rozpocząłem budowę domu. Aktualnie stoją fundamenty zmodyfikowanego Eryka II lustro, na wiosnę ciąg dalszy. Mimo, że domu jeszcze nie ma, to już zastanawiam się mocno nad odpowiednim (funkcjonalnym i estetycznym) zagospodarowaniem całej działki (1000m2 szerokość 37m x głębokość 27m). Sam mam powiedzmy "dusze artystyczną' i lubię projektowac i kombinować w tematach wystroju wnetrz, doboru elewacji i zagospodarowania ogrodu, ale szukam jakiś nowych inspiracji i ciekawych pomysłów, które juz sie u kogoś sprawdziły. Może ktoś z forumowiczów ma cos ciekawego do powiedzenia w temacie mojego przyszłego ogrodu i zechce podzielić się wiedzą i sugestiami. W załączeniu przedstawiam rzut z góry przedstawiający umiejscowienie domu, dodatkowego garażu/wiaty na dwa auta i podjazdu. Do tego jeszcze scren z mojego projektu w Sketchup dla lepszego rozeznania w terenie. Na tyle domu będzie zadaszony taras, ale szukam jeszcze miejsca na murowany grill, ewentualnie palenisko, które może służyć za miejsce na ognisko i/lub miejsce do grillowania. Fajnie, gdyby udało się znaleźć gdzieś odpowiednie miejsce na hamak, składany basen dla dzieci i delikatne elementy ogrodowej architektury, ale bez zbytniego zagracania (żadnych skalniaczków, rabatek itd.). Preferuję nowoczesne ogrody, małe iglaki, przystrzyżone drzewka na wąskim pniu, Juki, długie trawy ozdobne itd. Dekoracje w stylu skandynawskim z drewna, żwiru, betonu architektonicznego, płukanych, białych kamieni itd. Zadaszony taras na tyle domu wykonany będzie z desek kompozytowych, więc tym materiałem można jeszcze gdzieś nawiązać. Wstępnie jako miejsce na murowany grill wybrałem narożnik na tyle działki przy garażu/wiacie, ale n ie jestem pewien, czy to dobre miejsce. Za tylnym ogrodzeniem mam w bardzo bliskiej odległości trzy duże okna sąsiadów, więc chciałbym postawić tam możliwie wysokie gabiony, ewentualnie drewniany płot lub jakiś rodzaj muru (otynkowany lub z cegły/kamienia) z nadbudówką z drewna dla jak najlepszego osłonięcia się od sąsiada. Gabion/mur będzie podświetlany z ziemi i ewentualnie chce posadzić przy nim jakieś krzaczki/Tuje itp. Od lewej strony działki jest zwykła siatka, ale sąsiad na moją stronę ma tylko jedno okno, więc tam wystarczy prawdopodobnie żywopłot/Tuje/inne rośliny, które z czasem osłonią moje podwórko.Cenie swoją prywatność, więc chciałbym osłonic swoja działkę w miarę możliwości od ciekawskich sąsiadów, ale oczywiście bez przesady:) Front działki będzie ogrodzony białym, otynkowanym murem o wysokości ok. 1,2-1,5m, furtka i bramy będą miały stalową konstrukcję i obłożenie z drewnianych desek. Jeśli chodzi o kierunki świata, a tym samym nasłonecznienie, to lewy górny narożnik domu, to zachód, a lewy dolny narożnik to południe, więc generalnie lewa strona domu będzie doświetlona słońcem przez cały dzień i celowo tak dobrany był projekt domu i położenie działki. Prawa strona posesji ma być zacieniona (północ i wschód), bo tam będzie kostka, miejsce na auta, z tamtej tez strony będzie sypialnia, łazienka, garaże i pomieszczenia gospodarcze. W głowie mam kilka różnych opcji na zagospodarowanie, ale liczę na jakieć ciekawe pomysły z Państwa strony. pozdrawiam Piotrek Edytowane 15 Listopada 2017 przez pgl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts