yaro137 15.11.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Taras mam betonowy wylany jakieś 18cm pod poziomem okien bo nie wiadomo na tamten czas było co na to pójdzie. Wygląda to na tą chwilę jak niżej. Koncepcja jest taka, że na obecną płytę pójdzie grunt i wylewka ze spadkiem. Na to ma iść jakaś hydroizolacja. Nie jestem jeszcze pewien co tu dać bo będzie ze 40m2 tego tarasu. Na hydroizolację pójdą płyty betonowe 60x25 układane na woreczkach z geowłókniny z zaprawą cementową. Czyli taki taras wentylowany. Kierownik ma mi sprowadzić kogoś, kto takie rzeczy wykonuje. Pozostaje kwestia co zrobić z tymi oknami. To jest tzw ciepły montaż. To białe między styropianem a ramą to membrana paroprzepuszczalna. Trzeba to by jednak jakoś lepiej docieplić i zabezpieczyć przed wodą spływającą po oknach. Nie wiem czy wywalać ten styropian i np zastąpić styrodurem. Pod tym styropianem jest tyle samo fundamentowego. Z czego tam zrobić hydroizolację?... Kierownik proponuje blachę. Nie wiem czy to dobry pomysł. Wody pewnie i nie puści, ale będzie chyba wyziębiać. Co zrobić ze ścianami bo cokół z płyt będzie raczej słabo wyglądać. Na ścianę właściwie można by wpuścić blachę i wywinąć na taras. Co poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.11.2017 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Ten szary styropian jednak wywalę i zastąpię XPSem. Nie jestem jednak pewien czy dać tu cienką płytę 3cm tylko przy ramie okna czy na całej szerokości tak jak ten szary. Jeśli tylko cienka płyta to wtedy nadlewka betonowa wejdzie mi na styropian fundamentowy ale to chyba w niczym nie przeszkadza, bo nie będzie to nadal stałe połączenie nadlewki z budynkiem. A i jeszcze myślę, żeby już po nadlewce na całej długości tarasu przykleić folie EPDM Illbrucka pod ramami okien i wzdłuż ścian żeby nie trzeba było robić cokołu z płyt. Edytowane 21 Listopada 2017 przez yaro137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.11.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 u mnie jest to zrobione tak jak na zdjęciu. jest to izolacja tarasu nad garażem folią PVC, na to podobnie jak u Ciebie pójda jakieś płyty tarasowe na dystansach. do okna przyklejona jest ta folia za pomocą specjalnej taśmy uszczelniającej. natomiast wyjscie na taras na gruncie zaizolowane jest nieco inaczej - do ramy okna przygrzana na około 1cm jest membrana EPDM Resitrix wypuszczona na ocieplenie fundamentu oraz nieco szerzej na ściany poza obręb okna. Na membranę poszło ocieplenie styropianem. Nie mam zdjęć samej membrany ale miejsce to po ociepleniu wyglada tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.11.2017 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Czyli to co pisałem z EPDM powinno się sprawdzić. Czy poza obrębem ramy okiennej też będziesz dawał jakąś taśmę, czy standardowo cokół z płyt tarasowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 21.11.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Izolacja wodna była zrobiona przed ociepleniem, EPDM jest wyklejony jakieś 20cm poza szerokość ramy i to jest zakryte styropianem. Na tarasie nad garażem natomiast jest na 30cm na scianę wyklejona folia pvc jako ciągłośc izolacji tarasu (widać to na 1 zdjęciu) i na to poszło ocieplenie (bez kołkowania). Nic już nie będę wywijał na scianę, u Ciebie widzę, że nie zrobili izolacji prze dociepleniem, więc chyba trzeba kombinować z wywijaniem folii na ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts