bartm71 15.11.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Witam mam pytanie do użytkowników kinetica czy wam też skrapla się woda na obudowie (w moim przypadku frontowej) od strony czerpni , nie przy króćcu bo ten jest dobrze ocieplony lecz na frontowej obudowie w górnej części. Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Nie. Tzn może przy -15 tak, szczególnie, że reku jest w pralnio-suszarni, w której okresowo bywa sporo pary wodnej w powietrzu, ale w obecnych temperaturach nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.11.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam mam pytanie do użytkowników kinetica czy wam też skrapla się woda na obudowie (w moim przypadku frontowej) od strony czerpni , nie przy króćcu bo ten jest dobrze ocieplony lecz na frontowej obudowie w górnej części. Z góry dzięki za odp. Niedawno u siebie zaobserwowałem rosę na klapce od filtra od strony czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartm71 17.11.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Dokładnie klapka filtra jak również obudowa w stronę środka. Poradziłem sobie z tym tak że ociepliłem klapkę od wewnątrz taką gąbką samoprzylepną jak jest wykonane uszczelnienie między wymiennikiem a obudową , oraz dodatkowo doszczelniłem przestrzeń między wymiennikiem a obudową żeby powietrze nie leciało na "lewo" ( nie mówię tu o obejściu letnim). zobaczymy jak się zrobi zimniej na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 20.11.2017 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Mam pytanie odnośnie Kinetica. czy jesteście z niego zadowoleni ? Jaką sprawność udaje się uzyskać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.11.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Ja jestem zadowolony, prosta centrala, bez bajerów w przyzwoitej cenie. Na tą chwilę odzysk mam ok 86%. Czujniki temperatury na króccach reku na niegrzewanym strychu, temperatura ok 3,5stCzerpnia ok 2stNawiew 15,6Wywiew 17,7Wyrzutnia 9,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 21.11.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ostatnio rozmawiałem z bratem, który ma centralę za ok 10 tys zł. który zapytał mnie czy w przyszłości kupie sobie droższy rekuperator. Odpowiedziałem mu po co, skoro ten jest dobry i ma dobrą cenę. Gdybym miał kupować puki co kupiłbym taki sam reku. Zobaczymy jak posłuży przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartm71 22.11.2017 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ja na razie mam go krótko, ale ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 24.11.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 czy można wyłączyć Kinetic 250 z poziomu sterownika? jakiś service code?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 29.11.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 jeszcze jedno pytanie odnośnie Kinetica... czy to normalne zachowanie że już przy -5 zamarzł mi wymiennik i centrala rozpoczęła tryb rozmrażania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Na wymienniku RS160 szron zaczyna tworzyc się juz przy -2C bodajże.Przy czym to nie jest tak, ze "zamarzl" bo bys mial 5C na nawiewie. Po prostu właczyla się funkcja ochrony przed zamarznięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 29.11.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 hektor80, fotohobby - zauważyliście może u siebie roszenie na obudowie wymiennika? U mnie zauważyłem rosę na obudowie (panelu przednim) mniej więcej w okolicach filtra, od strony czerpni i to przy temp zewnętrznej +2. Same króćcie i kanały do czerpni i wyrzutni są suche - porządnie ogacone;) Ciekawe co będzie przy -15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 29.11.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 hektor80, fotohobby - zauważyliście może u siebie roszenie na obudowie wymiennika? U mnie zauważyłem rosę na obudowie (panelu przednim) mniej więcej w okolicach filtra, od strony czerpni i to przy temp zewnętrznej +2. Same króćcie i kanały do czerpni i wyrzutni są suche - porządnie ogacone;) Ciekawe co będzie przy -15? Ponieważ mam reku na strychu, nie zaglądam tam często. Ale dzisiaj wieczorem to zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Na strychu obudowa sie nie rosi (rorumiem, że strych nieogrzewany) za to wymiennik szybcirj zamarza U mnie rosi sie tylko klapka filtra nawiewnego, tak przy -5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 29.11.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Na strychu obudowa sie nie rosi (rorumiem, że strych nieogrzewany) za to wymiennik szybcirj zamarza U mnie rosi sie tylko klapka filtra nawiewnego, tak przy -5C strych nieogrzewany i nieocieplony. Reku obudowane 12cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 29.11.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 hektor80, fotohobby - zauważyliście może u siebie roszenie na obudowie wymiennika? U mnie zauważyłem rosę na obudowie (panelu przednim) mniej więcej w okolicach filtra, od strony czerpni i to przy temp zewnętrznej +2. Same króćcie i kanały do czerpni i wyrzutni są suche - porządnie ogacone;) Ciekawe co będzie przy -15? U mnie nie rosi się obudowa, za to kanał idący od króćca do wyrzutni mam mokry. Z tego co zauważyłem jeśli reku chodzi na niskim biegu woda ciurkiem kapie z odprowadzenia skroplin, ale jak jest na więcej jak 50% drobinki wody są wyrzucane króccem do wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 29.11.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 hektor80, fotohobby - zauważyliście może u siebie roszenie na obudowie wymiennika? U mnie zauważyłem rosę na obudowie (panelu przednim) mniej więcej w okolicach filtra, od strony czerpni i to przy temp zewnętrznej +2. Same króćcie i kanały do czerpni i wyrzutni są suche - porządnie ogacone;) Ciekawe co będzie przy -15? U mnie rosa jest na klapce od nawiewu przy niskich temperaturach. reku znajduje się w pomieszczeniu gospodarczym. U siebie całą instalację zrobiłem sam w dwa popołudnia. Koszt materiałów ok 2500 zł + 3850 zł rekuperator. Robiłem w systemie PE-FLEX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 29.11.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 jaką temp. u was nawiewa? Nie mam zbyt dużo informacji ale w domu utrzymuje ok 18,5 stopnia, na zew. ok 5 stopni, nawiew mam ok 15,5 stopnia. Kanały w warstwie styro 36cm, do skrzynek kanały elastyczne są w zabudowie ze styro 12cm + obsypane granulatem styropianowym, jednostka również obudowana styro 12cm. Całość znajduje się na nieogrzewanym, nieocieplonym strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 29.11.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 jaką temp. u was nawiewa? Nie mam zbyt dużo informacji ale w domu utrzymuje ok 18,5 stopnia, na zew. ok 5 stopni, nawiew mam ok 15,5 stopnia. Kanały w warstwie styro 36cm, do skrzynek kanały elastyczne są w zabudowie ze styro 12cm + obsypane granulatem styropianowym, jednostka również obudowana styro 12cm. Całość znajduje się na nieogrzewanym, nieocieplonym strychu. jak sprawdzić jaka temp jest na nawiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Termometrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts