fotohobby 18.01.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Nie wiem, co oznacza, ale jesli obroty masz takie same, to nasz wentylację zrównoważoną, z lekką przewagą nawiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Nie wiem, co oznacza, ale jesli obroty masz takie same, to nasz wentylację zrównoważoną, z lekką przewagą nawiewu Ok. Napisałem jeszcze do LinDab który jest podobno jedynym dystrybutorem na Polskę rekuepratorów Kinetic w sprawie reklamacji jaką wysłałem do hurtowni Dom-Went , zobaczymy co odpowiedzą ... Najgorsze jest że sądzę że jest jakaś mała nieszczelność która powoduje mieszanie się powietrza i 'zalewane" wodą wymiennika w takim miejscu z którego zbyt słabo schodzi woda (bo nie powinno jej tam być) i zapewne dlatego siada sprawność a sam rekuperaotr jest nieszczelny (krople wody na klapce wywiewu powietrza na zewnatrz i to samo dotyczy klapki od nawiewu z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 18.01.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ok. Napisałem jeszcze do LinDab który jest podobno jedynym dystrybutorem na Polskę rekuepratorów Kinetic w sprawie reklamacji jaką wysłałem do hurtowni Dom-Went , zobaczymy co odpowiedzą ... Najgorsze jest że sądzę że jest jakaś mała nieszczelność która powoduje mieszanie się powietrza i 'zalewane" wodą wymiennika w takim miejscu z którego zbyt słabo schodzi woda (bo nie powinno jej tam być) i zapewne dlatego siada sprawność a sam rekuperaotr jest nieszczelny (krople wody na klapce wywiewu powietrza na zewnatrz i to samo dotyczy klapki od nawiewu z zewnatrz. U mnie też rekuperator poci się na klapce nawiewu a chyba tak nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.01.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 aż sprawdzę jeszcze raz u siebie.. wydaje mi się że obudowa jest sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ciekawy jestem jaki będzie efekt , bo szczerze mówiąc od kilku dni jestem "niewolnikiem" rekuperatora . ......heh moja walka trwała 2 lata..... Jaką masz wilgotność w domu ......przypuszczam, że wysoką skoro reku niesprawne, może to dodatkowo potęgować efekt "zalewania" wymiennika. .......może, zrób większą dysproporcję między nawiewem, a wywiewem taką 10% i przegoń go dłużej na wyższych obrotach żeby ją zbić.....i zmniejszyć efekt dużej kondensacji......może..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) aż sprawdzę jeszcze raz u siebie.. wydaje mi się że obudowa jest sucha Bo nie mieszkasz i nie masz 45% wilgotności przy 21C Edytowane 18 Stycznia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.01.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Bo nie mieszkasz i nie masz 45% wilgotności przy 21C możliwe. teraz mam 23% przy 18.5 C. ale z drugiej strony, reku jest na strychu. wilgotność ostatnio tam wynosiła 80%.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Tak, przy 5C , to co sie tam ma skraplać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.01.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 U mnie też rekuperator poci się na klapce nawiewu a chyba tak nie powinno być. U mnie pocił się, ale to była wina nie skręconej drugiej warstwy foli aluminowej na przewodzie elastycznym. Po nakręceniu ten efekt zniknął, czy było -8 czy dziś. Dziś już przewierciłem się przez strop do kotłowni, czekam na rury i urlop więc będę na dniach znosił do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.01.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witajcie.Ponieważ od wiosny ruszam z budową domku dla siebie, to teraz, mając czas czytam i myślę, póki mam mało na głowie.Jako że jestem budowlańcem, pewne sprawy nie są mi obce, ale WM którą mam zamiar sam instalować, jest dla mnie nowością. Na początek chciałbym zapytać użytkowników - jaki rekuperator kupilibyście teraz - z odzyskiem wilgoci czy bez? Z tego co widzę w opisach fabrycznych, te z odzyskiem wilgoci mają ciut mniejszy odzysk ciepła ale nie potrzebują odprowadzenia skroplin i temat zalewania wymiennika nie istnieje, przynajmniej w teorii sprzedających. Ma ktoś może taki i może się podzielić wrażeniami z użytkowania?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Szukasz w watku o Kineticu posiadaczy rekuperatorow z odzyskiem ciepła* ? Ja mam aktualnie 44% wilgotności - dom od rana stal pusty. Zaraz będą wszyscy, żona zacznie coś gotować, to jeszcze podskoczy.Po co mi odzysk wilgoci ? EDIT:ma być:"wilgoci", a nie "ciepła" Edytowane 18 Stycznia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.01.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Szukasz w watku o Kineticu posiadaczy rekuperatorow z odzyskiem ciepła ? Ja mam aktualnie 44% wilgotności - dom od rana stal pusty. Zaraz będą wszyscy, żona zacznie coś gotować, to jeszcze podskoczy. Po co mi odzysk wilgoci ? Cóż, wiem że papier wszystko przyjmie, ale jakoś tak myślę, że każdy rekuperator ma odzysk ciepła. Wielokrotnie w różnych wątkach przewija się temat wilgotności na poziomie ok 30% i mniejszej, więc pytam użytkowników, nie sprzedawców, czy by coś innego kupili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Cóż, wiem że papier wszystko przyjmie, ale jakoś tak myślę, że każdy rekuperator ma odzysk ciepła. Wielokrotnie w różnych wątkach przewija się temat wilgotności na poziomie ok 30% i mniejszej, więc pytam użytkowników, nie sprzedawców, czy by coś innego kupili. Miało być oczywiście "wilgoci", a nie "ciepła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RychuRychu1 18.01.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Kaszpir, problem dużej ilości wody w wymienniku -Recair RS160, jest też taki że ma on bardzo wąskie kanaliki, które słabo odprowadzają wodę. Przy małym (zimowym) przepływie powietrza skropliny zalegają w nim w sporej ilości, przytykając go i pogarszając sprawność. Szybciej też się szroni bo ma dużo wody.Ja mam inną centralę ale też z RS160 i sytuacja jest podobna jeśli chodzi o sprawność z wodą w wymienniku.Poradziłem sobie w ten sposób, że do złącza na płytce gdzie można podpiąć np. włącznik oświetlenia, podpiąłem przekaźnik czasowy MTR17-TXY-U240-116 i ustawiłem cykliczne przewietrzanie co godzinę na 1 minutę. Taki automat do wydmuchiwania skroplin. Dzięki temu odzysk jest lepszy, różnica nawiew-wywiew jest ok. 2 stopnie przy 0 na zewn (mierzone w kroćcach). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Kaszpir, problem dużej ilości wody w wymienniku -Recair RS160, jest też taki że ma on bardzo wąskie kanaliki, które słabo odprowadzają wodę. Przy małym (zimowym) przepływie powietrza skropliny zalegają w nim w sporej ilości, przytykając go i pogarszając sprawność. Szybciej też się szroni bo ma dużo wody. Ja mam inną centralę ale też z RS160 i sytuacja jest podobna jeśli chodzi o sprawność z wodą w wymienniku. Poradziłem sobie w ten sposób, że do złącza na płytce gdzie można podpiąć np. włącznik oświetlenia, podpiąłem przekaźnik czasowy MTR17-TXY-U240-116 i ustawiłem cykliczne przewietrzanie co godzinę na 1 minutę. Taki automat do wydmuchiwania skroplin. Dzięki temu odzysk jest lepszy, różnica nawiew-wywiew jest ok. 2 stopnie przy 0 na zewn (mierzone w kroćcach). Pozdrawiam. Ja ustawiłem w menu takie 3 przedmuchy po 4 minuty co 8 godzin (na 100%) , bo na dany dzień można ustawić tylko 3 takie programy. Po przedmuchu temepratura odzysku wzrasta o 1-2 stopnie. Tyle że to tylko taki "półśrodek". Ciągle jest coś nie tak bo różnica temperatur pomiędzy wywiewem a nawiewem do pomieszczeń jest od 5 do 8 stopni a powinna być różnica dużo niższa. Dodatkowo widzę że krócce nawiewu/wywiewu z zewnątrz są mokre. W starej wersji Kinetica były suche. Jak dla mnie powietrze z wejścia miesza się z powietrzem z wyjścia i nastepuje kondesacja pary wodnej i stąd te skropliny ... Mam doświadczenie z "starym Kinetickiem" i tam nie widziałem skraplania , pocenia , świstu ... Dla mnie rekuperator jest nieszczelny i dostaje się "lewe" powietrze i stąd bierze się ta woda . Jak dla mnie powietrze z wejścia miesza się z powietrzem z wyjścia i następuje kondensacja ... Na razie się "ratuje" tymi przedmuchami , ale to nie jest normalne .. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 19.01.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Napisałem o moim problemie dotyczącym wkraplania się rosy na klapce od "czerpnia/wyrzutnia" do dystrybutora. Otrzymałem taką odpowiedz: "Otóż wykroplenie na zewnętrznej stronie klapki od filtra pojawia się gdyż zimnie (minusowe) powietrze z jednej strony chłodzi klapkę a w samym czasie klapka mająca kontakt z ciepłym wilgotnym powietrzem w pomieszczeniu powoduje kondensację pary wodnej na zimnej klapce. Proponowałbym dodatkowe do izolowanie klapki za pomocą podklejenia jej matą kauczukową – powinno wyeliminować problem. Jeżeli mogę prosić o zdjęcie roszącej się klapki to byłbym wdzięczny – wyśle je do producenta." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 To przeciez mest normalne - to jest miejsce, w ktorym zimne powietrze wpada przed wymiennik, a jedyną nieizolowaną czescia obudowy jest w tym miejscu klapka .Podklej ją sobie kawalkiem pianki, gabki, to zjawisko zniknie. Pytanie tylko - w czym to przeszkadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.01.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 To przeciez mest normalne - to jest miejsce, w ktorym zimne powietrze wpada przed wymiennik, a jedyną nieizolowaną czescia obudowy jest w tym miejscu klapka . Podklej ją sobie kawalkiem pianki, gabki, to zjawisko zniknie. Pytanie tylko - w czym to przeszkadza ? ja mam klapkę izolowaną tzn podklejoną właśnie pianką...fabrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 ja mam klapkę izolowaną tzn podklejoną właśnie pianką...fabrycznie Niech zgadne... caly 1mm grubosci ? W porywach do 1,5mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.01.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Niech zgadne... caly 1mm grubosci ? W porywach do 1,5mm ? tak, ale pisałeś że jest jedyną nieizolowaną częścią obudowy więc zrozumiałem że w ogóle tam nie masz nic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts