Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, co oznacza, ale jesli obroty masz takie same, to nasz wentylację zrównoważoną, z lekką przewagą nawiewu

Ok.

Napisałem jeszcze do LinDab który jest podobno jedynym dystrybutorem na Polskę rekuepratorów Kinetic w sprawie reklamacji jaką wysłałem do hurtowni Dom-Went , zobaczymy co odpowiedzą ...

Najgorsze jest że sądzę że jest jakaś mała nieszczelność która powoduje mieszanie się powietrza i 'zalewane" wodą wymiennika w takim miejscu z którego zbyt słabo schodzi woda (bo nie powinno jej tam być) i zapewne dlatego siada sprawność a sam rekuperaotr jest nieszczelny (krople wody na klapce wywiewu powietrza na zewnatrz i to samo dotyczy klapki od nawiewu z zewnatrz.

Ok.

Napisałem jeszcze do LinDab który jest podobno jedynym dystrybutorem na Polskę rekuepratorów Kinetic w sprawie reklamacji jaką wysłałem do hurtowni Dom-Went , zobaczymy co odpowiedzą ...

Najgorsze jest że sądzę że jest jakaś mała nieszczelność która powoduje mieszanie się powietrza i 'zalewane" wodą wymiennika w takim miejscu z którego zbyt słabo schodzi woda (bo nie powinno jej tam być) i zapewne dlatego siada sprawność a sam rekuperaotr jest nieszczelny (krople wody na klapce wywiewu powietrza na zewnatrz i to samo dotyczy klapki od nawiewu z zewnatrz.

U mnie też rekuperator poci się na klapce nawiewu a chyba tak nie powinno być.

Ciekawy jestem jaki będzie efekt , bo szczerze mówiąc od kilku dni jestem "niewolnikiem" rekuperatora :(

.

......heh moja walka trwała 2 lata.....

Jaką masz wilgotność w domu ......przypuszczam, że wysoką skoro reku niesprawne, może to dodatkowo potęgować efekt "zalewania" wymiennika.

.......może, zrób większą dysproporcję między nawiewem, a wywiewem taką 10% i przegoń go dłużej na wyższych obrotach żeby ją zbić.....i zmniejszyć efekt dużej kondensacji......może.....

U mnie też rekuperator poci się na klapce nawiewu a chyba tak nie powinno być.

U mnie pocił się, ale to była wina nie skręconej drugiej warstwy foli aluminowej na przewodzie elastycznym. Po nakręceniu ten efekt zniknął, czy było -8 czy dziś.

Dziś już przewierciłem się przez strop do kotłowni, czekam na rury i urlop więc będę na dniach znosił do kotłowni.

Witajcie.

Ponieważ od wiosny ruszam z budową domku dla siebie, to teraz, mając czas czytam i myślę, póki mam mało na głowie.

Jako że jestem budowlańcem, pewne sprawy nie są mi obce, ale WM którą mam zamiar sam instalować, jest dla mnie nowością. Na początek chciałbym zapytać użytkowników - jaki rekuperator kupilibyście teraz - z odzyskiem wilgoci czy bez? Z tego co widzę w opisach fabrycznych, te z odzyskiem wilgoci mają ciut mniejszy odzysk ciepła ale nie potrzebują odprowadzenia skroplin i temat zalewania wymiennika nie istnieje, przynajmniej w teorii sprzedających. Ma ktoś może taki i może się podzielić wrażeniami z użytkowania?

Pozdrawiam.

Szukasz w watku o Kineticu posiadaczy rekuperatorow z odzyskiem ciepła* ?

Ja mam aktualnie 44% wilgotności - dom od rana stal pusty. Zaraz będą wszyscy, żona zacznie coś gotować, to jeszcze podskoczy.

Po co mi odzysk wilgoci ?

EDIT:

ma być:

"wilgoci", a nie "ciepła"

Edytowane przez fotohobby

Szukasz w watku o Kineticu posiadaczy rekuperatorow z odzyskiem ciepła ?

Ja mam aktualnie 44% wilgotności - dom od rana stal pusty. Zaraz będą wszyscy, żona zacznie coś gotować, to jeszcze podskoczy.

Po co mi odzysk wilgoci ?

Cóż, wiem że papier wszystko przyjmie, ale jakoś tak myślę, że każdy rekuperator ma odzysk ciepła.

Wielokrotnie w różnych wątkach przewija się temat wilgotności na poziomie ok 30% i mniejszej, więc pytam użytkowników, nie sprzedawców, czy by coś innego kupili.

Cóż, wiem że papier wszystko przyjmie, ale jakoś tak myślę, że każdy rekuperator ma odzysk ciepła.

Wielokrotnie w różnych wątkach przewija się temat wilgotności na poziomie ok 30% i mniejszej, więc pytam użytkowników, nie sprzedawców, czy by coś innego kupili.

Miało być oczywiście "wilgoci", a nie "ciepła" :)

Kaszpir, problem dużej ilości wody w wymienniku -Recair RS160, jest też taki że ma on bardzo wąskie kanaliki, które słabo odprowadzają wodę. Przy małym (zimowym) przepływie powietrza skropliny zalegają w nim w sporej ilości, przytykając go i pogarszając sprawność. Szybciej też się szroni bo ma dużo wody.

Ja mam inną centralę ale też z RS160 i sytuacja jest podobna jeśli chodzi o sprawność z wodą w wymienniku.

Poradziłem sobie w ten sposób, że do złącza na płytce gdzie można podpiąć np. włącznik oświetlenia, podpiąłem przekaźnik czasowy MTR17-TXY-U240-116 i ustawiłem cykliczne przewietrzanie co godzinę na 1 minutę. Taki automat do wydmuchiwania skroplin. Dzięki temu odzysk jest lepszy, różnica nawiew-wywiew jest ok. 2 stopnie przy 0 na zewn (mierzone w kroćcach). Pozdrawiam.

Kaszpir, problem dużej ilości wody w wymienniku -Recair RS160, jest też taki że ma on bardzo wąskie kanaliki, które słabo odprowadzają wodę. Przy małym (zimowym) przepływie powietrza skropliny zalegają w nim w sporej ilości, przytykając go i pogarszając sprawność. Szybciej też się szroni bo ma dużo wody.

Ja mam inną centralę ale też z RS160 i sytuacja jest podobna jeśli chodzi o sprawność z wodą w wymienniku.

Poradziłem sobie w ten sposób, że do złącza na płytce gdzie można podpiąć np. włącznik oświetlenia, podpiąłem przekaźnik czasowy MTR17-TXY-U240-116 i ustawiłem cykliczne przewietrzanie co godzinę na 1 minutę. Taki automat do wydmuchiwania skroplin. Dzięki temu odzysk jest lepszy, różnica nawiew-wywiew jest ok. 2 stopnie przy 0 na zewn (mierzone w kroćcach). Pozdrawiam.

Ja ustawiłem w menu takie 3 przedmuchy po 4 minuty co 8 godzin (na 100%) , bo na dany dzień można ustawić tylko 3 takie programy.

Po przedmuchu temepratura odzysku wzrasta o 1-2 stopnie.

Tyle że to tylko taki "półśrodek".

Ciągle jest coś nie tak bo różnica temperatur pomiędzy wywiewem a nawiewem do pomieszczeń jest od 5 do 8 stopni a powinna być różnica dużo niższa.

Dodatkowo widzę że krócce nawiewu/wywiewu z zewnątrz są mokre. W starej wersji Kinetica były suche.

Jak dla mnie powietrze z wejścia miesza się z powietrzem z wyjścia i nastepuje kondesacja pary wodnej i stąd te skropliny ...

Mam doświadczenie z "starym Kinetickiem" i tam nie widziałem skraplania , pocenia , świstu ...

Dla mnie rekuperator jest nieszczelny i dostaje się "lewe" powietrze i stąd bierze się ta woda .

Jak dla mnie powietrze z wejścia miesza się z powietrzem z wyjścia i następuje kondensacja ...

Na razie się "ratuje" tymi przedmuchami , ale to nie jest normalne ..

Edytowane przez kaszpir007

Napisałem o moim problemie dotyczącym wkraplania się rosy na klapce od "czerpnia/wyrzutnia" do dystrybutora. Otrzymałem taką odpowiedz:

"Otóż wykroplenie na zewnętrznej stronie klapki od filtra pojawia się gdyż zimnie (minusowe) powietrze z jednej strony chłodzi klapkę a w samym czasie klapka mająca kontakt z ciepłym wilgotnym powietrzem w pomieszczeniu powoduje kondensację pary wodnej na zimnej klapce. Proponowałbym dodatkowe do izolowanie klapki za pomocą podklejenia jej matą kauczukową – powinno wyeliminować problem. Jeżeli mogę prosić o zdjęcie roszącej się klapki to byłbym wdzięczny – wyśle je do producenta."

To przeciez mest normalne - to jest miejsce, w ktorym zimne powietrze wpada przed wymiennik, a jedyną nieizolowaną czescia obudowy jest w tym miejscu klapka .

Podklej ją sobie kawalkiem pianki, gabki, to zjawisko zniknie. Pytanie tylko - w czym to przeszkadza ?

To przeciez mest normalne - to jest miejsce, w ktorym zimne powietrze wpada przed wymiennik, a jedyną nieizolowaną czescia obudowy jest w tym miejscu klapka .

Podklej ją sobie kawalkiem pianki, gabki, to zjawisko zniknie. Pytanie tylko - w czym to przeszkadza ?

ja mam klapkę izolowaną tzn podklejoną właśnie pianką...fabrycznie