Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

Czy ktoś z Was wie czy da się skalbibrować czujnik temperatury, ponieważ u mnie pokazuje o 4 stopnie wiekszą niż jest faktycznie na dworze. Dzisiaj było - 9 a tryb antyzamarzeniowy się nie włączył. Tempperatura na anonmstacie 16,5 stopnia.

Innym razem było na dworze -6 i widziałem, że tryb antyzamarzeniowy się właczył.

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak dlugi masz odcinek czerpni ? Bo moze tam powietrze łapie 4C ?

U mnie odcinek do czerpni 1m a wczoraj miałem -14 na zewnątrz a czujnik w rekuperatorze pokazywał -2 stopnie ...

Oczywiście tryb antymrożeniowy nie działał ..

Teraz -7 na zewnątrz , czujnik pokazuje +2 stopnie.

Nie wiem jak u innych ale wygląda że te czujniki to jakaś tragedia i zero dokładności ...

Jak ma prawidłowo działać rekuperator (Bypass letni , system antymrożeniowy jak odczytywane temperatury są bzdurne ? Przecież wtedy te systemy włączą sie za szybko lub stanowczo za późno i co z tego że jest świetny wymiennik jak elektronika spowoduje że zamarznie :(

Dzisiaj było -7. Czujnik w rekuperatorze pokazywał 0 ale tryb antyzamarzeniowy działał prawidłowo więc sam nie wiem jak jest z tym czujnikiem

W instrukcji napisane ...

Jesli temp spadnie poniżej 0 do -5 stopni to włącza się system antyzamrożeniowy ..

Jak spadnie poniżej -5 stopni to wtedy wentylator nawiewny się wyłącza a działa jedynie wywiewny ...

Czyli centrala źle działa u Ciebie bo dla elektroniki jest ciągle powyżej -5 więc może sobie wentylaotr działać i zamrażać wymiennik ...

Widać że nie ma żadnej kontroli jakości przy montażu i po montażu tych central , bo centrala z niesprawnymi czujnikami , które źle odczytują nie powinny nigdy trafić do klienta.

Edytowane przez kaszpir007

W instrukcji napisane ...

Jesli temp spadnie poniżej 0 do -5 stopni to włącza się system antyzamrożeniowy ..

Jak spadnie poniżej -5 stopni to wtedy wentylator nawiewny się wyłącza a działa jedynie wywiewny ...

Czyli centrala źle działa u Ciebie bo dla elektroniki jest ciągle powyżej -5 więc może sobie wentylaotr działać i zamrażać wymiennik ...

Nieprawda, mialem -9 na odczycie z reku i wentylator dzialal.

Tak dzialaly Kinetice ze starym softem. Nowe maja inny algorytm przexiwzamrozeniowy (rzadziej wyłączają nawiew)

U mnie temp, z czerpni jest 1-2C wieksza, ale kanał czerpni ma z 6m i o tyle powoetrze moze sie podgrzać.

Nieprawda, mialem -9 na odczycie z reku i wentylator dzialal.

Tak dzialaly Kinetice ze starym softem. Nowe maja inny algorytm przexiwzamrozeniowy (rzadziej wyłączają nawiew)

W instrukcji od rekuperatora jest tak napisane ...

Więc czyżby producent kłamał ?

Poza tym powiedz mi jak bez nagrzewanicy ma przy dużych mrozach działać sprawnie system antymrożeniowy ?

Są pewne granice gdzie przez regfulację nawiew/wywiew da się ograniczyć lub zlikwodować zamrażania ale cudów nie ma ...

Ja dostałem info od Lindab:

Dzień dobry,

rekuperator nie zawsze będzie miał sprawność równą 90%. Sprawność ta zależy

od wielu czynników, m.in. od parametrów otoczenia, wykonanej instalacji oraz

warunków otoczenia.

Na sprawność wymiennika wpływ ma nie tylko temperatura powietrza

zewnętrznego oraz wyciąganego.

Duży wpływ na sprawność ma także wilgotność powietrza świeżego oraz

wyciągowego. W przypadku wymiennika przeciwprądowego razem z powietrzem

wentylacyjnym usuwana jest także wilgoć, która skrapla się i odprowadzana

jest do kanalizacji.

Pozdrawiam / Best regards,

Piotr Wudarczyk

Specjalista ds. central wentylacyjnych

Szczerze na ten moment wykluczam awarie wymiennika - odzysk jest nie taki jak powinien ale jest i zwiększa się /zmniejsza w zależności od zmiennych. Sprawdzę w wolny dzień cała instalacje czy gdzieś nie zasysa powietrza, docieple czerpni i wyrzutnie. Poczekam jak zbadają Twój reku kaszpir , ale na 99 procent nie zamierzam im go odsyłać - budowa tego reku jest jak budowa cepa , poprawie fabrykę. Uszczelnie rekuperator i obudowę jak się da. Zwróciłem właśnie uwagę na te temperatury bo pokazuje mi 4 stopnie a mam -3 np. Nie wiem czy czasem producent nie zawyża temperatury by reku dłużej pracował w naszej temperaturze. Trzeba chyba napisać do producenta czy to standard czy nie. Styropian pewnie klejony więc ciężko będzie wymienić na podobny czujnik i sprawdzić działanie...

Nie rozumiem też systemu baypass o którym pisze fotohobby. W centrali widzę tylko jedna kurtynę a nie kilka jak on to opisuje. Kurtyna (otworz-zamknij) znajduje się przed wywiewem powietrza z domu i u mnie jest otwarta , obejście letnie wyłączone. W przypadku zamknięcia jej przez sbp test ( zamyka się na 3 minuty później znów otwiera) momentalnie nawiew na anemostacie skacze na plus o 3 stopnie.

Nie rozumiem też systemu baypass o którym pisze fotohobby. W centrali widzę tylko jedna kurtynę a nie kilka jak on to opisuje. Kurtyna (otworz-zamknij) znajduje się przed wywiewem powietrza z domu i u mnie jest otwarta , obejście letnie wyłączone. W przypadku zamknięcia jej przez sbp test ( zamyka się na 3 minuty później znów otwiera) momentalnie nawiew na anemostacie skacze na plus o 3 stopnie.

Awarii nie masz , ale masz też źle działające czujniki ..

Kupiłem na Allegro jakieś tanie elektroniczne termometry z czujnikiem na kabli i są dość dokładne.

Zastanawiam się więc czemu w Kinectach są tak fatalne zamontowane czujniki które nie nadają się do niczego a na pewno nie do tego aby za pomocą odczytu z nich działa elektrronika.

Ja wymuszę na fabryce aby wymienili mi czujniki i aby pokazywały rzeczywistą prawdziwą temepraturę , bo od tej temeperatury zależy poprawne działanie elektroniki a od niej działanie i sprawność wymiennika.

Jak będzie nadmuchiwane za zimne powietrze to po prostu wymiennik zamarznie i wtedy sprawność bardzo kiepska.

Ja na razie będzie wyłączał rekuperaotr , bo nawiew do pomieszczeń powietrza 5-8 stopni to zwykła katorga ...

Teraz wiem czemu mi bylo zimno w domu mimo że mam ponad 22 stopnie w domu ..

Osobiście bym sam nic nie poprawiał bo z automatu stracisz gwarancję i jakiekolwiek prawa.

Ciesz się że masz nawiew +12 stopni . Ja na tym mam +5 doi +7 stopni ...

Ale uważam że z Twoim też jest coś nie tak to tutaj wiele posiadaczy ma sporo lepszy odzysk ..

Ja jestem już zdesperowany i albo niech naprawią mi rekuperator tak aby działał jak powinien (wysoka sprawność) a nie cieknął jak stary kran albo niech go zabierają w cholerę i oddają kasę i znajdę coś innego.

Jak trzeba będzie to dopłacę trochę , ale wolę mieć już spokój niż się ciągle wkurzać i siedzieć w kotłowni ..

Edytowane przez kaszpir007

W instrukcji od rekuperatora jest tak napisane ...

Więc czyżby producent kłamał ?

Poza tym powiedz mi jak bez nagrzewanicy ma przy dużych mrozach działać sprawnie system antymrożeniowy ?

Są pewne granice gdzie przez regfulację nawiew/wywiew da się ograniczyć lub zlikwodować zamrażania ale cudów nie ma ...

Nie klamal, tylko nie zaktualizowal instrukcji.

Wklejalem lknka do godzinnej obserwacji Kinetica przy -12C . Czytales ?

W ciagu tej godziny wentylatory dzialaly przez 40 minut. Na 17%, na 24%, ale dzialaly. Wywiew 30%, na anemostatach 16-17C

Taki jest w tej chwili algorytm odmrazania.

Edytowane przez fotohobby

...

Oczywiscie wyciagnąles wymiennik ?

Nie klamal, tylko nie zaktualizowal instrukcji.

Wklejalem lknka do godzinnej obserwacji Kinetica. Czytales ?

W ciagu tej godziny wentylatory dzialaly przez 40 minut. Na 17%, na 24%, ale dzialaly. Wywiew 30%

Taki jest w tej chwili algorytm odmrazania.

Wiesz dla mnie to co jest napisane jest wiążące ..

Jak źle odczytywane są dane z czujników to tak samo źle działa elektronika bo nie ma cudów. Albo za szybko się właczy albo za późno sie właczy system antyzamrożeniowy.

Ale z drugiej strony po to jest fabryka i serwis.

Ja nie mam dużych wymagań. Chce aby mój rekuperator nie ciekł jak stary kran a sprawność była zbliżona do tej co deklaruje prroducent.

I chyba tyle albo aż tyle , bo z tego co czytam wielu ma wyniki zbliżone do tego co obiecuje producent ...

A u mnie centrala w pomieszczeniu ogrzewanym (+22 stopnie) , z wilgotnoscią około 20-30% , rury idą w stropie bardzo dobrze zaizolowanym , więc nie widzę żadnego powodu aby źle to działało ..

Nie chce mi się "doktoryzować" czemu nie działa tak jak powinno. Dla mnie to efekt źle działających czujników , niezbyt dobrze sklejonej obudowy i co za tym idzie szczelności , bo ten rekueprator ma naprawdę prostą budowę , ale nawet ta prosta budowa i konstrukcja może być schrzaniona ...

A jak widzę że niemalże każdy Kinetic ma źle skalibrowane czujniki albo kiepskiej jakości które mają olbrzymią niedokładność , to wątpie aby podczas produkcji ktoś kontrolował jakoś tych produktów ...

Oczywiście, na widoku kurtyna na wylocie powietrza na zewnatrz (zasłania wentylator prawej strony) tak jak pisze jest ona cały czas otwarta. Próbowałem wszystkich ustawień i tylko sbp test zamyka ja dosłownie na 2 minuty. W załączeniu foto jak to wygląda przez cały czas pracy reku. http://ifotos.pl/z/qnrrnaa

U mnie pokazuje w tech chwil 2C (na zewnatrz jest)0 i 18C (jest 21.5)

Działa w rybie przeciwzamrozeniowym z nawiewem zredukowanym do 24% (wywiew 30%)

Jak widac ten tryw włacza się czasem na krotko i przy dodatnich temperaraturach.

@kaszpir, a jaka dzialaly czujniki w starym reku ? Bo teraz masz zastepczy ?

Oczywiście, na widoku kurtyna na wylocie powietrza na zewnatrz (zasłania wentylator prawej strony) tak jak pisze jest ona cały czas otwarta. Próbowałem wszystkich ustawień i tylko sbp test zamyka ja dosłownie na 2 minuty. W załączeniu foto jak to wygląda przez cały czas pracy reku. http://ifotos.pl/z/qnrrnaa

Te dwie zawnetrzne, po jednej i drugiej stronie powinny byc zamkniete, bo to jest obejscie letnie.

U mnie pokazuje w tech chwil 2C (na zewnatrz jest)0 i 18C (jest 21.5)

@kaszpir, a jaka dzialaly czujniki w starym reku ? Bo teraz masz zastepczy ?

W starym reku ("stary to złe okreslone , bo był zupełnie nowy , z nowszym softem a ten co dostałem "nowy" jest używany , ze starszym softem) zdaje mi się że czujniki miały sporo mniejszy błąd odczytu. Tutaj jest sporo gorzej , tak jaka pisałem (-14 na zewnątrz a centrala myśli że -2)

Stary poszedł do fabryki do naprawy , sprawdzenia a ten jest zastępczy.

Na pewno nie chce tego co mi przywieźli , bo działa jeszcze gorzej od tamtego. Tam odzysk poniżej +10 stopni mi nie spadał , a tutaj miałem +5 stopni nawet.

Teraz mam -3 na zewnatrz , system antymrożeniowy nie działa , do pomieszczeń dawane jest 10,5 stopnia , do wyrzutni idzie +9,5 ...

Rekuperator wyłączyłem i chyba będę na razie "wietrzył" dom bo tak działający rekuperator ....

Czy ktoś z Was wie czy da się skalbibrować czujnik temperatury, ponieważ u mnie pokazuje o 4 stopnie wiekszą niż jest faktycznie na dworze. Dzisiaj było - 9 a tryb antyzamarzeniowy się nie włączył. Tempperatura na anonmstacie 16,5 stopnia.

Innym razem było na dworze -6 i widziałem, że tryb antyzamarzeniowy się właczył.

Miałem to samo w moim Airpacku. Zadzwoniłem do serwisu. Zrobili zdalny upgrade AirMobile i różnica temperatury między czerpnią a stacją pogodową wynosi ułamek stopnia.

Ja na razie będzie wyłączał rekuperaotr , bo nawiew do pomieszczeń powietrza 5-8 stopni to zwykła katorga ...

Teraz wiem czemu mi bylo zimno w domu mimo że mam ponad 22 stopnie w domu ..

..

Bez sensu wyłączanie rekuperatora.

Nawiew 5° jest znacznie lepszy od nawiewu -7° jaki byś miał przy wentylacji grawitacyjnej.

Być może stosujesz za duży nawiew? Ustaw centralę na minimalną wydajność. Np. 20-40m3/h i zobacz co się wtedy będzie działo.