Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

Co do problemow kol. Kaszpira, to ja rozwiazalbym je w inny sposob.

Zakładam, ze dostanie zwrot pieniedzy za swojego Kinetica, wiec kupilbym przez net kolejnego Kinetica ( w innej hurtowni).

Od kazdego zakupu dokonanego przez net mozna odstapic do 14 dni bez podania pprzyczyny..

Po co mi rekuperator gdzie serwis nie istnieje , po co mi rekuperator gdzie dystrybutorowi nie zależy na zadowoleniu klienta ?

Dostałem podobno w pełni sprawdzony , w pełni szczelny w pełni sprawny rekuperator który był testowany i sprawdzony przez dystrybutora (czy serwis).

Dodatkowo menuy pokazuje że był używany prawie 2 lata i starszy soft by to potwierdzał.

Ale ok. Gdyby było wszystko ok to temat byłby zamknięty i nawet bym "przebolał" że dostałem używkę ze starszym softem ..

Jeśli tak wygląda według serwisu w 100% sprawny i sprawdzony rekuperator i w 100% nowy to nie chce mi się mieć nic wspólnego z taką firmą.

Poza tym wątpie czy firma by się zgodziła na zwrot używanego ze śladami używania rekuperatora.

Co innego zwrot nieużywanego nie rozpakowanego urządzenia..

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do problemow kol. Kaszpira, to ja rozwiazalbym je w inny sposob.

Zakładam, ze dostanie zwrot pieniedzy za swojego Kinetica, wiec kupilbym przez net kolejnego Kinetica ( w innej hurtowni).

Od kazdego zakupu dokonanego przez net mozna odstapic do 14 dni bez podania pprzyczyny.

Poki mamy zimę mozna nowa jesnostke podpiac i przetestowac.

Generalnie wieksza szansa jest na to, ze bedzie to poprawnie dzialajacy egzemplarz, niz szrot, bo liczba zadowolonych uzytkownikow tego reku jest spora.

Jesli bylby OK, to juz by został, jesli nie, trudmo. Pakowanie i wysylka.

Jest jeszcze zima, trzeba to wykorzystać.

Poza zima oczywiscie z tego sposobu nie skorzystamy.

Ja tydzien temu tak kupilemTV - w RTV EURO AGD.

Sklep mam 600m od domu, wybrany model TV byl tam dostepny, ale ja kupilem przez www z dostawą do domu.

Gdyby mial nieakceptowalne wady w postaci bandingu, czy cloudingu to trafilby do pudelka i do sklepu.

Na szczescie nie bylo takiej potrzeby.

Hej piszesz tak bo u Ciebie działa ale jakbyś się pobujal z serwisem 2 MSC a urządzenie dalej nie działa to byś już na pewno nie chciał drugiego, a dwa owszem można zwrócić w ciągu 14 dni ale w nienaruszonym stanie a jak już wyjmiesz z pudła to jest ryzyko nawet przypadkowego mechanicznego uszkodzenia i zrobi się kłopot ze zwrotem

W dodatku uwazam, ze to za duzy reku w stosunku do domu, jaki ma kaszpir.

Najniższa wydajnosc - 40%. Za dużo.

Gdzieś wyczytałem że przy małym domu straty na wentylacji to około 50-80Pa. Patrząc na wykresy od Alnora to wydajnosci są podawane dla max ciśnenia. Jak bedzie nizsze ciśnienie to i wydajność będzie niższa.

Myślę że jak będzie za wysoka to sądzę że będzie jakiś sposob aby obniżyć "max wydajność" ..

Po co mi rekuperator gdzie serwis nie istnieje , po co mi rekuperator gdzie dystrybutorowi nie zależy na zadowoleniu klienta ?

Dostałem podobno w pełni sprawdzony , w pełni szczelny w pełni sprawny rekuperator który był testowany i sprawdzony przez dystrybutora (czy serwis).

Dodatkowo menuy pokazuje że był używany prawie 2 lata i starszy soft by to potwierdzał.

Ale ok. Gdyby było wszystko ok to temat byłby zamknięty i nawet bym "przebolał" że dostałem używkę ze starszym softem ..

Jeśli tak wygląda według serwisu w 100% sprawny i sprawdzony rekuperator i w 100% nowy to nie chce mi się mieć nic wspólnego z taką firmą.

Poza tym wątpie czy firma by się zgodziła na zwrot używanego ze śladami używania rekuperatora.

To na co czekasz z tym zwrotem kasy? Jest jakaś ciągła korespondencja pomiędzy Tobą a Limdab

Oparłem się na informacji zawartej w ofercie na Allegro, gdzie wyraźnie było napisane "krzyżowy".

A Ty upierdliwie dalej swoje...

Nawet zacyowac nie potrafisz.

Tam jak byk napisane jest "krzyżowy przeciwpradowy", co przy podanej sprawnosci 92 sugeruje, ze jest przeciwpradowy.

Dlaczego więc przyjąles, ze krzyżowy ?

Potwierdzenie tego w necie to 2min, bo nawet w tym watku jest to podane...

Ale Ty wolisz bezmyslnie pisac bzdury...

Gdzieś wyczytałem że przy małym domu straty na wentylacji to około 50-80Pa. Patrząc na wykresy od Alnora to wydajnosci są podawane dla max ciśnenia. Jak bedzie nizsze ciśnienie to i wydajność będzie niższa.

Myślę że jak będzie za wysoka to sądzę że będzie jakiś sposob aby obniżyć "max wydajność" ..

Aha, to przy Kineticu wystarcxalo Ci 30% z 250m3/h , a przy Alnorze 40% z 450m3/h ?.

Przy tech samych wartosciach strat cisnienia ...

Nie wiem w ogole co masz na mysli pisząc:

Jak bedzie nizsze ciśnienie to i wydajność będzie niższa.

Nizsze ciśnienie czego ?

Dllaczego w Alnorze min to 40% ? Otoz pewnie, zeby zachowac przyzwoitą sprawnosc zimą.

Bo duzy wymiennik i niski przeplyw = niska sprawnosc i lod.

Jak w ogole wyobrazasz sobie te "sposoby" na obnizenie przeplywu ?

Ale Ty prawa nie znasz ?

Czy oni musza sie zgadzać ?

Aha, to przy Kineticu wystarcxalo Ci 30% z 250m3/h , a przy Alnorze 40% z 450m3/h ?.

Przy tech samych wartosciach strat cisnienia ...

Dllaczego w Alnorze min to 40% ? Otoz pewnie, zeby zachowac przyzwoitą sprawnosc zimą.

Bo duzy wymiennik i niski przeplyw = niska sprawnosc i lod.

Jak w ogole wyobrazasz sobie te "sposoby" na obnizenie przeplywu ?

Wiesz u mnie ideałem byłby rekuperator trochę słabszy (300-350m3/h ale nic ciekawego nie mogę znaleźć co mało by króćce do góry i atrakcyjną cenę.

Czy mi 30% starczylo ? I tak i nie .. 30% to było takie extremalne minimum. Normalnie wolałem 50% czyli teoretycznie 125m3 ..

W starym rekuperaotrze (starym domu) miałem ustawione 40%.

Z fabryki dostałem taki wykresik dotyczący modelu 450 ..

450.jpg

A czemu duży wymiennik , mały przepływ = niska sprawność ?

Na wątku Thessli jeden człowiek ma AirPacka 400 (chyba) a jakoś obnizył jego sprawnosc do 200m3/h i pracuje na przepływie 60m/3 (a wymiennik w Thessli jest wielki) i ma odzysk ponad 90% zimą ..

Na chłopski rozum większy wymiennik wolniej zamarznie niz mały wymiennik bo jest ... większy ..

Obniżenie ewentualne obrotów ? Myślę że są sposoby ... Wystarczy obniżyć max napięcie zasilania wentylatorów i już spadnie prędkość.

Pamietam że nawet do PC były takie proste "regulatory" które obniżały napęcie ..

Ale sądzę też że mozna zrobić to programowo , bo przecież to się ustawia programowo ...

Sądzę że jakieś sposoby będą . Myślę że łątwiej obniżyć wydajność , niż ją zwiększyć ..

450.jpg

Obniżenie ewentualne obrotów ? Myślę że są sposoby ... Wystarczy obniżyć max napięcie zasilania wentylatorów i już spadnie prędkość.

Pamietam że nawet do PC były takie proste "regulatory" które obniżały napęcie ..

Ale sądzę też że mozna zrobić to programowo , bo przecież to się ustawia programowo ...

.

Kiedyś czytałem w instrukcji Alnora, można obniży wydajność na potencjometrach......natomiast większe wymienniki mogą mieć tendencję do szybszego zamarzania, ze względu na niższe ciśnienie wywiewu na poszczególnych komórkach (większa ich ilość), a tym samym mniejszą zdolność pozbywania się z nich wody.

Ktoś radził sobie z zamarzaniem dużego wymiennika przysłaniając jego trzecią część.

Chlpski rozum to lepiej wyłaczyć, kiedy mowimy o fizyce.

A kilka razy natknalem sie na posty uzytkownikow reku klasy ~450m3/h, ktorzy mieli problemy ze sprawnoscią i odprowadzeniem wody przy najmniejszych wydajnosciach. Cisnienie na wymienniku jest nizsze, przeplyw wolniejszy, woda zatyka kanaliki i sprawnosc leci, ostatnio zaobserwował to @stermaj.

Dziwnym wydaje mi sie kupowanie reku i ingerowanie w jego konstrukcje, zeby odnizyc jego wydajnosc.

A co, jesli bedzie zabezpieczony plombą ?

Poza tym, jakby mial dobrze pracowac przy 25%, to chyba producent by to zaimplementował.

Ja bym dla siebie takiego reku nie kupił. To juz wolalbym Brinka 300. Albo Thesle 300

(Tak w ogole, to zażądał tego, ktory ial poprawne wskazania czujnikow temp i go po prostu uszczelnił, tak, jak ltos w tym watku.. 50zl na uszczelki, 2h pracy i 2tyś w kieszeni)

Edytowane przez fotohobby

Nawet zacyowac nie potrafisz.

Tam jak byk napisane jest "krzyżowy przeciwpradowy", co przy podanej sprawnosci 92 sugeruje, ze jest przeciwpradowy.

Dlaczego więc przyjąles, ze krzyżowy ?

Potwierdzenie tego w necie to 2min, bo nawet w tym watku jest to podane...

Ale Ty wolisz bezmyslnie pisac bzdury...

Jeżeli ktoś pisze krzyżowy to znaczy że jest krzyżowy, a rzekoma przeciwprądowość może wynikać z tego że kierunki ruchu powietrza są przeciwne. Gdyby pisali fachowo to nie użyliby nazwy "krzyżowy przeciwprądowy" bo taki nie istnieje.

A sprawność jak już we wcześniejszych linkach ustaliłem jest wyssana z palca. Osiągnięcia sprawnościowe posiadaczy Kinetica opisane w tym wątku tylko to potwierdzają.

Na wszelki wypadek wpisałem "kinetic 250" w Google i wyszukałem obrazki.

https://www.google.pl/search?q=kinetic+250&safe=off&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOvL2ntsHZAhVB_KQKHS-mDnsQ_AUICigB&biw=1493&bih=760

w nadziei odszukania zdjęcia wnętrza. Niestety nie było go.

Wpisując "dospel luna"

https://www.google.pl/search?q=dospel+luna&safe=off&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwil6IDEtsHZAhVFjqQKHdi2DPoQ_AUICigB&biw=1493&bih=760

od razu mam wnętrze. Podobnie z innymi rekuperatorami.

Wszedłem na stronę producenta a tam też brak zdjęć wnętrza oraz brak informacji o producencie wymiennika.

Tak jakby coś ukrywali.

Na wątku Thessli jeden człowiek ma AirPacka 400 (chyba) a jakoś obnizył jego sprawnosc do 200m3/h i pracuje na przepływie 60m/3 (a wymiennik w Thessli jest wielki) i ma odzysk ponad 90% zimą ....

To ja. Ustawiłem 200m3 nominalne kalibrując, bo mam dopiero podpięte pięć peflexów 75 z planowanych 10-12 szt. Nie chce dmuchać szybciej niż 370 i nawet przy 300 się trudno kalibruje. Dlatego ustawiłem 200. Pusty dom mam na 10% czyli leci wtedy 20m3/h.

Ja bym dla siebie takiego reku nie kupił. To juz wolalbym Brinka 300. Albo Thesle 300

(Tak w ogole, to zażądał tego, ktory ial poprawne wskazania czujnikow temp i go po prostu uszczelnił, tak, jak ltos w tym watku.. 50zl na uszczelki, 2h pracy i 2tyś w kieszeni)

No i zażądałem zwrotu i nie miałem żadnej odpowiedzi i później po naciskach na hurtownie postanowiono oddać mi kasę.

Oczywiście wolałbym otrzymać z powrotem reku naprawiony.

Brink 300 to ponad 6000zł , za niedużo większą kwotę miałbym już Thessle 300.

Myślałem o Thessli i jest ona dla mnie za duża.

Już ten Alnor 450 jest za duży i będzie problem z dostępem do pompy ciepła i aby coś naprawic w pompie trzeba będzie demontować rekuepraotr.

A Thessla jeszcze większa od ALnora.

Powiedziano mi że optymalnie jest aby rekuperator większosc czasu działał na 30% czyli jak chce mieć 100-120m3 to wtedy powinien być minimum 300m3/h

Niestety Alnor 250 (220m3) tego nie spełnia i najbliższy jest Alnor 450 choć niestety lekko za mocny :(

Ale myślę że zaryzykuję i chyba wezmę model Alnora 250 , bo trochę jednak tego 450m3 się boję aby nie okazało się że jednak przy 40% będzie około 180m3 czy stanowczo dla mnie za dużo ...

Myślę że hałas w Kineticu 250 i Alnorze 250 czy 50% będzie zbliżony (chyba ;)

Jeżeli ktoś pisze krzyżowy to znaczy że jest krzyżowy, a rzekoma przeciwprądowość może wynikać z tego że kierunki ruchu powietrza są przeciwne. Gdyby pisali fachowo to nie użyliby nazwy "krzyżowy przeciwprądowy" bo taki nie istnieje.

A sprawność jak już we wcześniejszych linkach ustaliłem jest wyssana z palca. Osiągnięcia sprawnościowe posiadaczy Kinetica opisane w tym wątku tylko to potwierdzają.

.

Co ci potwierdzaja ?

Ty czytasz chyba tylko to, co ci wygodnie.

Jest -14C, mam 16,5 C na nawiewie, to jaki mam wymiennik ?

Krzyzowy ?

Naprawde, masz mistrza świata w brnieciu w niedorzecznosci.

A wystarczylo zapytac, żeby poszerzyc wiedze, a nie popisywac sie ignorancją...

Edytowane przez fotohobby