fotohobby 27.02.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Ciekawe, jak przy ZMIERZONYCH 80m3/h i trzech mieszkancech ilosc PPM moze przekraczac normy ? Idz wodę nastawiĆ , albo nawilzacz włącz. EOT Edytowane 27 Lutego 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.02.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ciekawe, jak przy ZMIERZONYCH 80m3/h i trzech mieszkancech ilosc PPM moze przekraczac normy ? Idz wodę nastawiĆ , albo nawilzacz włącz. EOT Ilość ppmCO2 jest skorelowana z wilgotnością. Masz większą wilgotność więc musisz mieć więcej CO2. Chyba że pranie suszysz albo gotujesz bez pokrywek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 27.02.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie jest możliwe ogrzanie takiej ilości powietrza jak podałem mniejszą ilością energii. To wynika z fizyki. Musiałeś coś pominąć. . Może właśnie stąd bierze się to zużycie w Tessli, prosty algorytm ma utrzymać dodatnią temperaturę na czerpni i tyle. Czytałem gdzieś o reku gdzie nagrzewnica sterowana jest temperaturą na wyrzutni. U mnie widziałem nagrzewnice działającą przy -3 na czerpni i niedziałającą przy -7, więc myślę że tam jest więcej zmiennych od których jej praca zależy. Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% i jak pisałem reku jest zbilansowane CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 27.02.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Może właśnie stąd bierze się to zużycie w Tessli, prosty algorytm ma utrzymać dodatnią temperaturę na czerpni i tyle. Czytałem gdzieś o reku gdzie nagrzewnica sterowana jest temperaturą na wyrzutni. U mnie widziałem nagrzewnice działającą przy -3 na czerpni i niedziałającą przy -7, więc myślę że tam jest więcej zmiennych od których jej praca zależy. Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% i jak pisałem reku jest zbilansowane CF. Zdradz jakie reku posiadasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.02.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Może właśnie stąd bierze się to zużycie w Tessli, prosty algorytm ma utrzymać dodatnią temperaturę na czerpni i tyle. Czytałem gdzieś o reku gdzie nagrzewnica sterowana jest temperaturą na wyrzutni. U mnie widziałem nagrzewnice działającą przy -3 na czerpni i niedziałającą przy -7, więc myślę że tam jest więcej zmiennych od których jej praca zależy. Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% i jak pisałem reku jest zbilansowane CF. Musiał to być wymiennik krzyżowy. Ma tak kiepską sprawność że mógł nie zamarznąć. To rozwiązanie archaiczne i dajmy sobie spokój. Co się dzieje ze skraplającą się na wymienniku parą wodną odprowadzaną z pomieszczeń jeżeli z czerpni idzie -7°C? Musi się skroplić i zamarznąć. Cudów nie ma. Żeby temu zapobiec trzeba doprowadzić dodatkową energię do wymiennika: poprzez podgrzewanie powietrza z czerpni lub poprzez zwiększenie przepływu ciepłego powietrza z wywiewu. Nie wiem jak jest w tym rekuperatorze, który opisujesz. Z tego co wynika z instrukcji mojego posiadanie CF nie wyklucza rozmrażania przez zwiększenie wywiewu. W AirPacku ten tryb nazywa się FPX2 i jest stosowany kiedy grzałce już zabraknie mocy. Czyli bardzo duży mróz i przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.02.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Znowu kulą w plot Beskidziak na reku z wymiennikiem przeciwprądowym, jak najbardziej. Jak mozesz pisac "wymiennik krzyzowy", skoro masz informację: Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.02.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jedno jest pocieszające z tego zamieszania. Tańszy rekuperator bez nagrzewnicy może działać dobrze lub lepiej od szeroko polecanego, prawie premium ,urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jedno jest pocieszające z tego zamieszania. Tańszy rekuperator bez nagrzewnicy może działać dobrze lub lepiej od szeroko polecanego, prawie premium ,urządzenia. Racja. Wpadłem na chwilę do wątku o Thessli... Niektórzy mają niezawesolo. I to za ponad dwa razy więcej $$$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Znowu kulą w plot Beskidziak na reku z wymiennikiem przeciwprądowym, jak najbardziej. Jak mozesz pisac "wymiennik krzyzowy", skoro masz informację: Nie wiem jaki ma rekuperator, bo o tym nigdzie nie napisał. Wymienniki krzyżowe spełniają logiczny warunek "sprawność cieplna poniżej 85%". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jedno jest pocieszające z tego zamieszania. Tańszy rekuperator bez nagrzewnicy może działać dobrze lub lepiej od szeroko polecanego, prawie premium ,urządzenia. Tylko pod warunkiem posiadania nisko sprawnego wymiennika lub nieszczelnego domu. W szczelnym nigdy nie rozmrozi sprawnego wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie wiem jaki ma rekuperator, bo o tym nigdzie nie napisał. Wymienniki krzyżowe spełniają logiczny warunek "sprawność cieplna poniżej 85%". Z logiką u ciebie krucho, bo Beskudziak wyraznie napisal, ze u niego sprawnosc NIE spadla ponizej 85%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Z logiką u ciebie krucho, bo Beskudziak wyraznie napisal, ze u niego sprawnosc NIE spadla ponizej 85%. Nie istnieją takie rekuperatory w których sprawność nigdy nie spada poniżej 85%. To musi być jedyny egzemplarz na świecie. Albo źle postawione znaki przestankowe lub źle złożone zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie istnieją takie rekuperatory w których sprawność nigdy nie spada poniżej 85%. To musi być jedyny egzemplarz na świecie. Albo źle postawione znaki przestankowe lub źle złożone zdanie. Albo po prostu jak zwykle tylko Ty nie wiesz, o co biega.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Pokaż mi rekuperator, w którym sprawność nigdy nie spada poniżej 85%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Ale nie ma takiej potrzebyJesli Beskidziak robil pomiary (zapewne zimą) i otrzymywal w tych warunkach zawsze powyzej 85%, to znaczy ze NIE MOZE miec wymiennika krzyzowego, bo NIGDY by takich nie otrzymal. Proste, tylko (jak zwykle) jakos nie dla ciebie... Latem pewnie nie robil pomiarow, miał wówczas nizszą sprawnosc, ale to niec nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 To jaki on ma wymiennik? Bo przeciwprądowe niestety mają taką cechę że ich sprawność spada poniżej 85%.Chciałbym zobaczyć ten rekuperator. To może być technologiczny przełom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 02.03.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że reku się wyłączył i wyświetla kod błędu 01(nie działa wentylator nawiewu)?Parę tygodni temu mi to wyskoczyło, odłączyłem od prądu i reku wstał, dzisiaj próbowałem kilka razy i echo - wentylator stoi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeterE46 04.03.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, A jak wygląda sprawa sterownika do Kinetica? Jest on na obudowie, czy jest możliwość przeniesienia go do korytarza badz dokupienia dodatkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 04.03.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, A jak wygląda sprawa sterownika do Kinetica? Jest on na obudowie, czy jest możliwość przeniesienia go do korytarza badz dokupienia dodatkowego? tak, jest mo.zliwość dokupienia dodatkowego np dla osób, ktore mają reku na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 05.03.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam, A jak wygląda sprawa sterownika do Kinetica? Jest on na obudowie, czy jest możliwość przeniesienia go do korytarza badz dokupienia dodatkowego? To jest tzw dubler. Koszt ok 380zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts