Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe, jak przy ZMIERZONYCH 80m3/h i trzech mieszkancech ilosc PPM moze przekraczac normy ? :lol:

Idz wodę nastawiĆ :), albo nawilzacz włącz.

EOT

Ilość ppmCO2 jest skorelowana z wilgotnością. Masz większą wilgotność więc musisz mieć więcej CO2.

Chyba że pranie suszysz albo gotujesz bez pokrywek.

Nie jest możliwe ogrzanie takiej ilości powietrza jak podałem mniejszą ilością energii. To wynika z fizyki. Musiałeś coś pominąć.

.

Może właśnie stąd bierze się to zużycie w Tessli, prosty algorytm ma utrzymać dodatnią temperaturę na czerpni i tyle.

Czytałem gdzieś o reku gdzie nagrzewnica sterowana jest temperaturą na wyrzutni.

U mnie widziałem nagrzewnice działającą przy -3 na czerpni i niedziałającą przy -7, więc myślę że tam jest więcej zmiennych od których jej praca zależy.

Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% i jak pisałem reku jest zbilansowane CF.

Może właśnie stąd bierze się to zużycie w Tessli, prosty algorytm ma utrzymać dodatnią temperaturę na czerpni i tyle.

Czytałem gdzieś o reku gdzie nagrzewnica sterowana jest temperaturą na wyrzutni.

U mnie widziałem nagrzewnice działającą przy -3 na czerpni i niedziałającą przy -7, więc myślę że tam jest więcej zmiennych od których jej praca zależy.

Nigdy też temperatura nie spadła poniżej 17,5 na nawiewie,a sprawność cieplna poniżej 85% i jak pisałem reku jest zbilansowane CF.

Zdradz jakie reku posiadasz...

Musiał to być wymiennik krzyżowy. Ma tak kiepską sprawność że mógł nie zamarznąć. To rozwiązanie archaiczne i dajmy sobie spokój.

Co się dzieje ze skraplającą się na wymienniku parą wodną odprowadzaną z pomieszczeń jeżeli z czerpni idzie -7°C? Musi się skroplić i zamarznąć. Cudów nie ma. Żeby temu zapobiec trzeba doprowadzić dodatkową energię do wymiennika: poprzez podgrzewanie powietrza z czerpni lub poprzez zwiększenie przepływu ciepłego powietrza z wywiewu.

Nie wiem jak jest w tym rekuperatorze, który opisujesz. Z tego co wynika z instrukcji mojego posiadanie CF nie wyklucza rozmrażania przez zwiększenie wywiewu. W AirPacku ten tryb nazywa się FPX2 i jest stosowany kiedy grzałce już zabraknie mocy. Czyli bardzo duży mróz i przepływ.

Znowu kulą w plot :)

Beskidziak na reku z wymiennikiem przeciwprądowym, jak najbardziej.

Jak mozesz pisac "wymiennik krzyzowy", skoro masz informację:

Nie wiem jaki ma rekuperator, bo o tym nigdzie nie napisał.

Wymienniki krzyżowe spełniają logiczny warunek "sprawność cieplna poniżej 85%".

Jedno jest pocieszające z tego zamieszania. Tańszy rekuperator bez nagrzewnicy może działać dobrze lub lepiej od szeroko polecanego, prawie premium ,urządzenia. :)

Tylko pod warunkiem posiadania nisko sprawnego wymiennika lub nieszczelnego domu. W szczelnym nigdy nie rozmrozi sprawnego wymiennika.

Z logiką u ciebie krucho, bo Beskudziak wyraznie napisal, ze u niego sprawnosc NIE spadla ponizej 85%.

Nie istnieją takie rekuperatory w których sprawność nigdy nie spada poniżej 85%.

To musi być jedyny egzemplarz na świecie. Albo źle postawione znaki przestankowe lub źle złożone zdanie.

Ale nie ma takiej potrzeby

Jesli Beskidziak robil pomiary (zapewne zimą) i otrzymywal w tych warunkach zawsze powyzej 85%, to znaczy ze NIE MOZE miec wymiennika krzyzowego, bo NIGDY by takich nie otrzymal.

Proste, tylko (jak zwykle) jakos nie dla ciebie...

Latem pewnie nie robil pomiarow, miał wówczas nizszą sprawnosc, ale to niec nie zmienia