witiaw 07.11.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 ....Valloxa .... JAkby jaka przecena gdzieś była, to kupię mimo że budowa domu jeszcze nie ruszyła co prawda wpis z lutego ale Jest promocja na sprzety powystawowe niestety w danii http://venti.dk/ventilation/ventilationskanaler/venti-outlet/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 20.11.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Potrzebuję Waszej pomocy : Otóż używam w domu rekuperator Kinetic B (z bypassem, bez czujnika wilgotności, ta wersja softu w której pomylone jest tłumaczenie "wł/wył") i od jakiegoś czasu chyba padł sterownik ponieważ cały czas włącza się w trybie osuszania. W ustawieniach mogę zmienić tryb osuszania na wyłączony ale prawie natychmiast przełącza się ponownie na tryb osuszania (na wyświetlaczu przestawiam na "off" i natychmiast przeskakuje na "on"). Oczywiście nie da się używać takiego rekuperatora , który cały czas pracuje na 100%. U siebie mam skonfigurowany ten rekuperator do pracy z zewnętrznym czujnikiem CO2 i na odpowiedni zacisk podaję sygnał sterowania (chyba 0-10v - chyba się to nazywa "control mode 2"). Przed awarią pozwalało to sterować nim płynnie w określonym zakresie ale teraz nie reaguje na nic poza sygnałem włączenia (po zwarciu określonych styków włącza się od razu na 100% i nie reaguje na sygnał sterujący). Nie zmienia się nic nawet po zmianie trybu sterowania na "zwykły" (control mode 1) - z zadanymi godzinami w jakich ma pracować z określoną wydajnością. Resetowanie do fabrycznych nie pomogło. Czy ktoś z Was ma pomysł jak to naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 31.10.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Cześć.Jest tu jakiś użytkownik centrali kinetic advance s? https://ventaxia.lindab-polska.pl/pl/produkty/centrale-rekuperacyjne-z-wymiennikiem-krzyzowym-przeciwpradowym/vent-axia-kinetic-advance/informacje-ogolne.htmlMożna go nabyć za nieco ponad 6000zł. W porównaniu do wersji 250 ma modulowaną nagrzewnicę 2kW oraz max wydajność 350.Dla zimnych Suwałk chyba lepiej kupić urządzenie z nagrzewnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 W tych pieniądzach kupisz też IZZi 300 ERV i zmieścisz się w zakładanym budżecie nawet dokupując do niego nagrzewnicę, której akurat ten model nie posiada.Oba urządzenia są tak samo głośne.Izy natomiast ma:- wymiennik odzyskujący wilgoć- wentylatory znanego producenta- lepsze filtry powietrza Oba te urządzenia miałem w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 01.11.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Interesowałem się centralą IZZI 300. Kupuje na dofinansowanie, a ta centrala niestety nie spełnia wymagań.Kinetic advance to niezbyt pewny sprzęt? Lepiej dołożyć do np wanasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Kinetic jest pewny.Jest głośny (to cecha każdej małej/kompaktowej centrali)Trzeba dać dobry tłumik.Poza tym, nie ma większych wad.Filtry F7 jakbyś chciał, to już tylko jako dodatkowa skrzynia filtracyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Ja mam Kinetica 250, bez tłumików i nie słychać nic przy 30, 50%, dopiero powyżej 70% wydajności w cichym domu (nocą) można usłyszeć szum z anemostatów.Centrala zamkniętą w szafce w pom. technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Ile masz mb kanału elastycznego pomiędzy centralą a skrzynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 6-8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 8 mb elastycznej rury nazywasz brakiem tłumików?Nawet najtańsza elastyczna rura, w takiej długości to całkiem przyzwoity tłumik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 W takim razie głośnośc nie jest jakimś problemem, skoro bezkosztowo można sobie z nią poradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 W takim razie głośnośc nie jest jakimś problemem, skoro bezkosztowo można sobie z nią poradzic. Pod warunkiem, że ma się miejsce. U mnie od reku (izzi) do skrzynek to ok 1,5m sonodeca. Oby nie za mało ...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 01.11.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 To chyba zdecyduje się na kinetic advance.Filtry wystarczą mi najsłabsze, bo u mnie brak smogu.Sama centrala kosztuje najtaniej jak znalazłem 6058zł. Za 450zł można dokupić moduł wifi. Warto mieć takie sterowanie? Centrala będzie w piwnicy, przez którą przechodzę kilka razy dziennie.Centrala ta z wyjściami na 125 poradzi sobie z 7x63 nawiew i 6x63 wywiew? Czy lepiej zrobić 6 do 6? Jakie w swoich centralach montowaliście rozdzielacze? Póki co nie potrafię znaleźć pasujących rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.11.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Pod warunkiem, że ma się miejsce. U mnie od reku (izzi) do skrzynek to ok 1,5m sonodeca. Oby nie za mało ...;/ Ja mam metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.11.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Ja mam metr I jakie wrażenia? Masz odczucie...że za mało czy jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 No wiesz, pandzik jeszcze nie mieszka, a jak pamiętam, w pustym domu, bez drzwi, bez szafki na reku dźwięk rozchodził się zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.11.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 https://cennik.peflex.pl/static//attachments/attachment_5b68510aae0471_28906071.pdfSądząc po tej tabelce, lepiej mieć dwa metry niż jeden a najlepiej trzy. Tylko qrka nie mam gdzie tego upchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.11.2019 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Nie mieszka i nie ma reku... Jak sie upre to moge zrobic jakąś petle nad reku. Ale udów nie zrobie bo skrzynki mam zaraz nad/za reku. Nie pomyslałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 30.09.2020 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Bawił się ktoś z podłączaniem rekuperatora do "inteligentnego domu"? W planach mam podłączenie reku pod kostkę wifi Shelly (12-24V) dokładnie taka:https://allegro.pl/oferta/shelly-1-v3-dopuszkowy-brama-wi-fi-no-dwupak-8029533160 która będzie uruchamiana czujnikiem wilgotności w toalecie. Oraz pod Sonoffa dzięki któremu będę mógł włączyć i wyłączyć reku (grille/ogniska). Jak z drugą opcją nie mam problemu, bo Sonoff będzie na kablu zasilającym, tak z drugą nie do końca wiem i wolę się poradzić Podpiąć go pod S/W1, czy SW4, czy P1?Ta kostka musi dawać ciągły prąd? czy wystarczy chwilowe (jak dzwonek)?Bistabilny czy monostabilny? Ktoś poradzi? Edytowane 30 Września 2020 przez daamiann88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.10.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Również muszę się w końcu zając dodatkowym sterowaniem tego reku. Oprócz możliwości zdalnego wyłączania urządzenia (kopciuchy) chciałbym również powiązać Kinetica z okapem bo jak go włączę straszne podciśnienie robi się w domu.Wyobrazam sobie to tak ze w momencie uruchomienia okapu, nawiew reku przełączał się na 100%. HA to ogarnie tyko kwestia jego integracji reku. Udało się komuś coś takiego ??I jeszcze jedno. Czy ktoś robił dodatkowa skrzynke filtracyjna (G5+G7) na filtrach kieszeniowych ? Czy nasz reku, mający jednak bardzo lichy spręż, to uciągnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts