Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

morelowy, mam rozwiązanie naszych problemów i jak to często bywa jest banalnie proste. Dzisiaj wysłałem jeszcze zdjęcia gdzie co mam podłączone i producent potwierdził, że kanały mam podpięte dobrze, czyli Ty również. Problem wynika z zamienionych pozycji montażu czujników. Czujnik, który jest w kanale, który wyciąga powietrze z domu (u Ciebie po lewej) powinien być podpięty do gniazda J5 na płytce a założę się, że jest do J4. Czujnik który jest na kanale czerpni musi być podpięty do J4.

Trzeba zdemontować osłonę, panel i wysunąć płytkę drukowaną. Potem tylko zamienić kabelki(są wystarczająco długie, nie trzeba wydłubywać czujników) złożyć, włączyć i po raz kolejny zostać bohaterem w swoim domu:wiggle:

Daj znać jak Ci poszło:)

Hej Nass, właśnie wróciłem z budowy i przeczytałem twojego posta. Chciałem CI powiedzieć że też już zamieniłem te czujniki miejscami. Jak sprawdziłem temperatury D02 i D03 to już było wiadomo że czujniki zamienione. Zasugerowałem się twoim wcześniejszym opisem z serwisu jak powinny być czujniki podpięte. 5 minut i po robocie. Teraz wszystko śmiga jak należy. Sprawdziłem temperatury i są teraz ok.

Włączył mi się nawet bez problemu tryb osuszania. Jestem zadowolony. Dziękuję za pomoc. Dobrze że to była tak banalna sprawa. Przy okazji dowiedzieliśmy się paru ciekawych rzeczy.

U mnie przy ustawieniu 30/30, jedna z tych wartośći, była o 50 (obrotów ?) większa od drugiej, ale nie chciało mi się sprawdzać, czy to nawiew, czy wywiew.

Sądzę, że w zależności od oporów (np związanych z przytkaniem jednego z filtrów) mogą wystąpić takie różnice.

Cieszyć się należy, że grono użytkowników Kinetica się powiększa, bo jak ja go kupowałem, to byłem chyba drugi z tym sprzętem na Forum.

Panowie, może wiecie gdzie obecnie można najtaniej dostać Kinetica ?

spróbuj tu http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B, tylko nie patrz na cenę i zadzwoń, spytaj o rabat, promocję, specjalną ofertę dla Ciebie;) Zresztą z takim pytaniem warto zadzwonić do kilku sklepów - często cena na stronie nie jest ceną transakcyjną

Ja pół roku temu kupiłem za 3500zł:)

Interesuja mnie dwa pierwsze parametry czy tam czasem wyswietlaja sie rzeczywiste obroty wentyli ?

Diagnotyka 00 to wentylator z drworu - obroty

Diagnostyka 01 wentylator z domu - obroty

U mnie diagnostyka pokazuje 8 stopni, gdzie na dworze jest 4. Tak sie zastanawiam co jest przyczyną zawyżenia, ponieważ kanał z dworu idzie przez nieocieplony strych a sam kanł jest ocieplony15 cm wełny więc wątpie, żeby mogło się nagrzać nie jest to złe, jeżeli pokazuje czujnik prawidłową temperaturę.

\Ja za kinetica dawałem cos ok 3800 też z instalshop.