maro_dr 18.12.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Daj znac jaka cene udalo Ci sie ugrac Po kilku telefonach, dzisiaj dopiero dostałem odpowiedz, 4000 brutto + koszt wysyłki 123PLN. "Ceny poszły w górę, i nie jest to zależne od nich tylko od dostawcy" Panowie wiem, że na Kinetic'u jest bezpośrednio sterowanie, a jaki dodatkowy sterownik do pomieszczenia polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Po kilku telefonach, dzisiaj dopiero dostałem odpowiedz, 4000 brutto + koszt wysyłki 123PLN. "Ceny poszły w górę, i nie jest to zależne od nich tylko od dostawcy" Panowie wiem, że na Kinetic'u jest bezpośrednio sterowanie, a jaki dodatkowy sterownik do pomieszczenia polecacie? ja mam Vent- Axia Dubler. Wygląda jak panel na centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 18.12.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ja również takowy dubler posiadam. Ma dokładnie takie same funkcje jak na panelu urządzenia. Minusem jest brak podświetlania. Kabel w zestawie, ale ja już miałem pociągnięty swój i schowany pod tynkiem. Montaż w puszce.Są też wersje bezprzewodowe. Jak reku gdzieś dalej to warto dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 18.12.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Panowie, jak wam aktualnie chodzi ten reku w ujemnych temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 18.12.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 byłem pół godziny temu na budowie to pokazywało mi tryb przeciwzamrożeniowy nawiew 25%, temp na zewnątrz -1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.12.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Panowie, jak wam aktualnie chodzi ten reku w ujemnych temperaturach? kilka dni temu, gdy było -5 to były momenty że zamarzł, tj wyłączył się całkowicie nawiew. W sobotę go dociepliłem i zobaczę co się będzie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 18.12.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ale myślisz że to coś da? Skoro mroźne powietrze czerpie z zewnątrz no to ile byś nie ocieplił to i tak wymiennik w końcu może przymarzać. Dlatego inni producenci stosują nagrzewnice wstępną. No chyba ze masz bardzo zimno na tym strychu że dochodzi do ujemnych temp. To fakt warto wtedy go trochę ocieplić. Ja swój mam w garażu to aż tak zimno nie jest. Daj znać jakie efekty uzyskasz. A czym ocieplasz wełną czy styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.12.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ale myślisz że to coś da? Skoro mroźne powietrze czerpie z zewnątrz no to ile byś nie ocieplił to i tak wymiennik w końcu może przymarzać. Dlatego inni producenci stosują nagrzewnice wstępną. No chyba ze masz bardzo zimno na tym strychu że dochodzi do ujemnych temp. To fakt warto wtedy go trochę ocieplić. Ja swój mam w garażu to aż tak zimno nie jest. Daj znać jakie efekty uzyskasz. A czym ocieplasz wełną czy styro. próba nie szczelba. strych mam nieocieplony. Początkowo zbudowałem ze styro 12cm domek dla reku ale to nie wiele pomogło. Było jak opisywałem. Teraz po prostu zasypałem cały reku granulatem styro Nie wiem czy coś to da. Poobserwuje i napiszę. To co na razie zaobserwowałem, to wzrosła temp. wywiewana z domu z 16 na 17 stopni. Jeszcze nie mieszkam, w domu utrzymuje jakieś 18,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Wielkich efektów to ocieplenie nie da, moze stopien dwa, pózniejsze zalaczrnie trybu p-zamrrożeniowego.Odmrazac tez bedzie sie dluzej, niz w cieplym pomieszczrniu. Niestety reku na strychu, to tyko tylko z nagrzewnicą/kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 18.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) No to na plus że trochę się temp podniosła. Minimalnie większy odzysk ciepła jest. Ja też jeszcze nie mieszkam i utrzymuje 18,5.Jak rozpoznać że wymiennik zamarzł? Edytowane 18 Grudnia 2017 przez morelowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.12.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Jak rozpoznać że wymiennik zamarzł? Jak wymiennik zamarza to nawiew się wyłącza. Wczoraj u mnie -2 i już załączył się tryb antyzamrożeniowy. Jaką temp. masz w garażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Jak rozpoznać że wymiennik zamarzł? 10-14 C na nawiewie. Ale raczej nie zamarza, bo sie ochrona włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 20.12.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Zaobserwowałem ciekawą sprawę w swoim reku. Nawiew 30%Wywiew 25% Temperaura powietrza z domu 20,5Temperatura powietrza do domu 19,9 W momecie wyciagniecia filtra f7 z czerpni temperatura nawiewu do domu spada w ciagu kilku minut o 2 stopnie C. Gdy wsadzę filtr z powrotem, różnice temperatur znowu wynoszą około 0,5-06 stopnia. Mam to rozumieć tak, że przez zwiększony przepływ powietrza spowodowany zmniejszeniem oporów więcej potwietrza zimnego zmniejsza sprawność reku. Zobacze jak zwiekszę nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A co w tym takiego dziwnego ? Fizyka.Zwiekszasz ilosc nawiewanego, zimnego powietrza, a ogrzewające je cieple powietrze pozostawiasz na stalym poziomie. Normalne, ze temp nawiewu spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.12.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Zaobserwowałem ciekawą sprawę w swoim reku. Nawiew 30% Wywiew 25% Temperaura powietrza z domu 20,5 Temperatura powietrza do domu 19,9 W momecie wyciagniecia filtra f7 z czerpni temperatura nawiewu do domu spada w ciagu kilku minut o 2 stopnie C. Gdy wsadzę filtr z powrotem, różnice temperatur znowu wynoszą około 0,5-06 stopnia. Mam to rozumieć tak, że przez zwiększony przepływ powietrza spowodowany zmniejszeniem oporów więcej potwietrza zimnego zmniejsza sprawność reku. Zobacze jak zwiekszę nawiew. Włączył się po prostu tryb antyzamrożeniowy... u mnie niestety nawiew zaczął już się całkowicie wyłączać. Mam nadzieje że jak już zamieszkam i temp. w domu podniosę do ok 21-22 stopni to zwiększy mi się temp. wywiewana i trochę przesunę moment całkowitego wyłączenia nawiewu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Włączył się po prostu tryb antyzamrożeniowy...... To nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.12.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 fakt, mój błąd, niedokładnie popatrzyłem na cyferki... jak wywiew będzie większy od nawiewu to wtedy oznacza ze włączył się tryb antyzamrożeniowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 20.12.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 ja mam Vent- Axia Dubler. Wygląda jak panel na centrali Zastanawiałem się, czy można podłączyć jakiś moduł, który pozwoli na sterowanie z androida..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.12.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Zastanawiałem się, czy można podłączyć jakiś moduł, który pozwoli na sterowanie z androida..? nie spotkałem się z takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 20.12.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Zastanawiałem się, czy można podłączyć jakiś moduł, który pozwoli na sterowanie z androida..? jest możliwe, ale musiałbyś sobie sam polutować i napisać oprogramowanie Włączył się po prostu tryb antyzamrożeniowy... U mnie rekuperator jest w pomieszczeniu gospodarczym, i jeszcze ani razu się ten tryb nie wyłączył. Z reszta najniższa temperaturę jaką zanotowałem to - 2 stopnie A co w tym takiego dziwnego ? Fizyka. Zwiekszasz ilosc nawiewanego, zimnego powietrza, a ogrzewające je cieple powietrze pozostawiasz na stalym poziomie. Normalne, ze temp nawiewu spada Teraz mam wywiew 30 i nawie 30 a różnica jest 0,3 stopnia pomiędzy nawiewem a wywiewem. Zamontuj u siebie czujniki to zaczniemy coś porównywać i analizować. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez meczesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts