hektor80 20.12.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 U mnie rekuperator jest w pomieszczeniu gospodarczym, i jeszcze ani razu się ten tryb nie wyłączył. Z reszta najniższa temperaturę jaką zanotowałem to - 2 stopnie i to jest ogromny plus zamontowania jednostki w pomieszczeniu gospodarczym... posłuchałem złych rad i umieściłem go na strychu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Teraz mam wywiew 30 i nawie 30 a różnica jest 0,3 stopnia pomiędzy nawiewem a wywiewem. Zamontuj u siebie czujniki to zaczniemy coś porównywać i analizować. Ale po co mi czujniki, ja zimą zagladam do szafki z reku raz na miesiac, jak wymieniam filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.12.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Ale po co mi czujniki, ja zimą zagladam do szafki z reku raz na miesiac, jak wymieniam filtry No właśnie fotohobby, czy dużym błędem będzie twoim zdaniem montaż Kinetica w łazience na poddaszu w szafce? Bo doszły mnie słuchy że nie jest to wskazane że względu na wilgoć:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Sprawdz w instrukcji dopuszczalny zakres wilgotnosci wzglednej. Z doswiadczeniaceiem, ze w łaxienkach z WM kondensacja wilgoci jest sprawa sytuacją sporadyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.12.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Oczywiście spraedzę Na chłopski rozum nie powinno być chyba problemu zważywszy że tam będzie najmocniejszy wywiew w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 04.01.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Panowie,Dzięki za wskazówki, sprzęt jest już osadzony na poddaszu, pozostała kwestia podłączenia. Jak wygląda podłączenie tak aby gwarancji nie stracić, robiliście to sami, czy wzywaliście kogoś uprawnionego? Podłączacie bezpośrednio złączkami do przewodu czy do gniazdka? Nie wiedziałem, że jest możliwość podłączenia "pod światło" w łazience, dzięki czemu reku wchodzi chwilowo na wyższe obroty, korzystaliście z tego? Teraz miałbym z tym trochę zabawy i zastanawiam się czy funkcja jest warta tej zabawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 04.01.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was ma zamontowany tą centralę w kuchni lub łazience?Jak wygląda kwestia hałasu? Słychać to ustroistwo przy najczęstszej prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.01.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Panowie, Dzięki za wskazówki, sprzęt jest już osadzony na poddaszu, pozostała kwestia podłączenia. Jak wygląda podłączenie tak aby gwarancji nie stracić, robiliście to sami, czy wzywaliście kogoś uprawnionego? Podłączacie bezpośrednio złączkami do przewodu czy do gniazdka? Nie wiedziałem, że jest możliwość podłączenia "pod światło" w łazience, dzięki czemu reku wchodzi chwilowo na wyższe obroty, korzystaliście z tego? Teraz miałbym z tym trochę zabawy i zastanawiam się czy funkcja jest warta tej zabawy. Pozdrawiam Nie ma autoryzowanego serwisu na te urządzenia. Zamontuj je zgodnie z DTR to nie stracisz gwarancji (jak pralka, czy zmywarka w domu) Ten rekuperator ma jeszcze lepszą funkcje niż podłączenie pod światło. Kup sobie czujnik wilgotności 0-10V i zamontuj na wywiewie. Będziesz miał podgląd na wyświetlaczu na wilgotność powietrza wyciąganego z domu. Z poziomu menu, możesz sobie ustawić próg wilgotności 60%-90% RH, powyżej którego centrala automatycznie wejdzie na wyższe obroty. I będzie pracować do czasu aż wilgotność na wyciągu spadnie. Rewelacyjnie takie rozwiązanie osusza łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 04.01.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Panowie, Dzięki za wskazówki, sprzęt jest już osadzony na poddaszu, pozostała kwestia podłączenia. Jak wygląda podłączenie tak aby gwarancji nie stracić, robiliście to sami, czy wzywaliście kogoś uprawnionego? Rozmawiałem z przedstawicielem w tej sprawie; musi to zrobić monter (autoryzowany?) lub w ostateczności elektryk z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.01.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was ma zamontowany tą centralę w kuchni lub łazience? Jak wygląda kwestia hałasu? Słychać to ustroistwo przy najczęstszej prędkości? Zabudowany w szafce, przy 30% słyszalny tylko przy idealnej ciszy w domu. Gdyby szafkę od środka wykleić wygłuszającą pianką można by jeszcze poprawić efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam ! Jak dla mnie niestety Kinectic się pogorszył i to sporo ... Miałem przez kilka lat starszą wersję Kinectica pod nazwą Sentinel Kinetic. Poprzednio tez miałem rekueprator w ogrzewanym pomieszczeniu (kotłownia) . Połączenia rurami termoflex . Na starym rekuperatorze nigdy nie miałem ani kropli wody na obudowie , nic się nie rosiło , nie zamarzało. W nowym widzę że koło klapki rosi się woda i słychać świst. Widać że nie jest całkowicie szczelny .. Z tyłu obudowy widzę krople wody .. W wymienniku mnóstwo wody. Sprawność też nie zachwyca. Wyszło mi poniżej 80% ... Ciekawy jestem czy nadal jest wymiennnik RecAir RS160 czy może coś innego ... W starym było logo RecAir , była naklejka RS160 , w katalogu było że odzysk go 93% a w nowym widziałem że do 90% ... W nowym nie widzę żadnej naklejki z napisem a jedynie naklejka z modelm (numerem) części zamiennej ... Zastanawiam się skąd bierze się ta woda jak wyjście wody jest sprawne , bo z wyjścia skroplin też spływają skropliny. Wygląda na niedbale i nieszczelnie wykonany montaż . Czy ktoś z Was miał/ma takie problemy ? Zapewne będę musiał lekko go doszczelnić , tylko gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 05.01.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Fajna opcja podłączenia tego pod czujnik wilgotności, możesz podpowiedzieć jaki model/firmę (może link) masz tego czujnika albo co mógłbyś na dziś polecić aby kieszeń nie ucierpiała. Jestem totalnym amatorem ale z tego co pamiętam, to faktycznie reku ma możliwość "wpięcia" czujnika wilgotności, wieczorem przyjże się temu. Nie ma autoryzowanego serwisu na te urządzenia. Zamontuj je zgodnie z DTR to nie stracisz gwarancji (jak pralka, czy zmywarka w domu) Ten rekuperator ma jeszcze lepszą funkcje niż podłączenie pod światło. Kup sobie czujnik wilgotności 0-10V i zamontuj na wywiewie. Będziesz miał podgląd na wyświetlaczu na wilgotność powietrza wyciąganego z domu. Z poziomu menu, możesz sobie ustawić próg wilgotności 60%-90% RH, powyżej którego centrala automatycznie wejdzie na wyższe obroty. I będzie pracować do czasu aż wilgotność na wyciągu spadnie. Rewelacyjnie takie rozwiązanie osusza łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 05.01.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jednak lepiej samo podłączanie oddać osobom uprawionym. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 05.01.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was miał/ma takie problemy ? Zapewne będę musiał lekko go doszczelnić , tylko gdzie U mnie jest na nieogrzewanym strychu więc to co piszesz jest u mnie poniżej 5st. Wody w wymienniku wylałem raz prawie prawie 300ml. Jak temperatury są wyższe jest już ok. Jak przyją mrozy będzie klops. Swojego będę przenosił do garażu jak będę miał czas na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 05.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 U mnie jest na nieogrzewanym strychu więc to co piszesz jest u mnie poniżej 5st. Wody w wymienniku wylałem raz prawie prawie 300ml. Jak temperatury są wyższe jest już ok. Jak przyją mrozy będzie klops. Swojego będę przenosił do garażu jak będę miał czas na zmiany. Jaką temp. masz w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 U mnie jest na nieogrzewanym strychu więc to co piszesz jest u mnie poniżej 5st. Wody w wymienniku wylałem raz prawie prawie 300ml. Jak temperatury są wyższe jest już ok. Jak przyją mrozy będzie klops. Swojego będę przenosił do garażu jak będę miał czas na zmiany. U mnie jest w kotłowni która jest tak samo ogrzewana jak reszta domu ... Stary Kinetic nie miał takich problemów i był duuużo lepiej spasowany (wykonany). Tutaj widać że nie ma już dokładności wykonania i zapewne trzeba będzie samemu poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.01.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Fajna opcja podłączenia tego pod czujnik wilgotności, możesz podpowiedzieć jaki model/firmę (może link) masz tego czujnika albo co mógłbyś na dziś polecić aby kieszeń nie ucierpiała. Jestem totalnym amatorem ale z tego co pamiętam, to faktycznie reku ma możliwość "wpięcia" czujnika wilgotności, wieczorem przyjże się temu. Ja mam takie: http://www.industrietechnik.it/en-GL/article/duct-humidity-transmitter/tuc1/3228/27118/27936/ Na PW wyślę namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 U mnie jest w kotłowni która jest tak samo ogrzewana jak reszta domu ... Stary Kinetic nie miał takich problemów i był duuużo lepiej spasowany (wykonany). Tutaj widać że nie ma już dokładności wykonania i zapewne trzeba będzie samemu poprawić To sporo od egzemplarza zależy. @Beskidziak kupił krotko po mnie i mial zupelnie inne wrazenia, niż ja - dlugo mu sie odmrazał, sprawnosc byla srednia, gorsza, niż u mnie Mial ponoc jakieś przedmuchy. Sprzedał, kupił Airpacka chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 06.01.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Jaką temp. masz w garażu? Dziś tano miałem 12st. Na zew. 3st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 06.01.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Witam, Praktycznie byłem zdecydowany na Kinetica 250, ale zastanawiam się jeszcze nad: https://went24.pl/pl/p/Rekuperator-ALNOR-HRU-MinistAIR-W-450/1383Cenowo Alnor wychodzi niewiele drożej.Czy ktoś z was zastanawial sie może też nad Alnorem ? pozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts