Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł grzeje całą dobę

MoHardcore

Recommended Posts

Cześć

Mam kocioł Vaillant atmomax VUW 200/2-5 i sterownik VRC410. Problem jest taki że kocioł nie grzeje w ustalonych godzinach. Kiedy mija godzina 16:00 na programatorze pojawia się znaczek księżyca zamiast słoneczka a kocioł dalej grzeje. Temperature obniżoną mam na 16 stopni ale nigdy nie spada tak nisko, a gdy rano się budzę to mamy "nachuchane" 21 stopni. W ciągu dnia temperatura nie przekracza 19 stopni tam gdzie programator ( 20 stopni pokazuje programator a termometr klasyczny 19) Tam gdzie podłogówka to koło 20-21 na klasycznym.

Mam ustawione tp. Załacz na 0. Na kotle jest 35-37 stopni. Krzywa grzewcza na 0.35-0.40.

Mamy narazie dwa pomieszczenia z podlogowka a reszta z grzejnikami. Programator jest tam gdzie grzejnik. Góra domu jest niezamieszkana i tam jedna krokiew jest nie ocieplona i troche zawiewa. Lrzy takivh temperaturach jak teraz jest tam 16-17 stopni bez grzejników ( tak więc na dole w holu i kuchni jest 18-19 stopni bez ogrzewania ).

W miesiąc ostatni poszło około 90 metrów gazu na gotowanie/cwu/co.

Pytanie jeszcze odnośnie pompy zewnetrznej. Aktualnie załaczamy ją jak ktoś wstanie i chodzi cały czas aż do wyłaczenia koło 16-18. Ona jest na obwodzie podlogówki. Mamy ją wpiętą zamiast grzejnika w holu (taka partyzantka). Chcę ją wpiąć do pieca tak żeby piec nią sterował. Mogę wpiąć ją w to samo gniazdo co pompa z kotła? Ew. Faze dać z instalacji a N podpiąć pod piec tam gdzie N z pompy wewnętrznej?