Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnianie domu z drewnianych bali - pro?ba o rad?

jacedyt

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem szczęśliwym posiadaczem starego drewnianego (z bali) domu. Od jakiegoś czasu szukam artykułów dotyczących uszczelniania/ocieplania takich domów. Problem mój polega na tym, że podczas przenoszenia tego domu (co wydarzyło się przed wojną) nie oznaczono beli i złożono chyba bo po przetransportowaniu w nowe miejsce w sposób chyba nieco inny. Efektem tego są miejscami znaczne nieszczelności i dziury między balami, sięgające nieraz 2-4 cm. Dom musi być ocieplony, dziury zlikwidowane. Cały szkopuł, że nie chcę ocieplać domu z zewnątrz, tylko z wewnątrz. I mam problem - jak wypełnić te dziury między belami od wewnątrz, żeby nie było ich widać z zewnątrz. Słyszałem, że można między bele, w wcięcia między nimi przykleić tzw. "sztuczne warkocze". Ale nie mogę znaleźć żadnego producenta warkoczy. Stąd moje pytanie i prośba o pomoc:

- jak najlepiej uszczelnić taki stary dom, ze zdrowymi belami aby nie stracił nic ze swego uroku

- gdzie mogę znaleźć informacje nt. producentów "sztucznych warkoczy" ewentualnie

pozdrawiam serdecznie

szczęśliwy, acz zakłopotany właściciel remontowanego drewnianego domu

Jacek M.

• 4 weeks później...