jacedyt 19.09.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Witam serdecznie, jestem szczęśliwym posiadaczem starego drewnianego (z bali) domu. Od jakiegoś czasu szukam artykułów dotyczących uszczelniania/ocieplania takich domów. Problem mój polega na tym, że podczas przenoszenia tego domu (co wydarzyło się przed wojną) nie oznaczono beli i złożono chyba bo po przetransportowaniu w nowe miejsce w sposób chyba nieco inny. Efektem tego są miejscami znaczne nieszczelności i dziury między balami, sięgające nieraz 2-4 cm. Dom musi być ocieplony, dziury zlikwidowane. Cały szkopuł, że nie chcę ocieplać domu z zewnątrz, tylko z wewnątrz. I mam problem - jak wypełnić te dziury między belami od wewnątrz, żeby nie było ich widać z zewnątrz. Słyszałem, że można między bele, w wcięcia między nimi przykleić tzw. "sztuczne warkocze". Ale nie mogę znaleźć żadnego producenta warkoczy. Stąd moje pytanie i prośba o pomoc: - jak najlepiej uszczelnić taki stary dom, ze zdrowymi belami aby nie stracił nic ze swego uroku- gdzie mogę znaleźć informacje nt. producentów "sztucznych warkoczy" ewentualnie pozdrawiam serdecznie szczęśliwy, acz zakłopotany właściciel remontowanego drewnianego domu Jacek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 12.10.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Nie wiem gdzie mieszkasz, ale polecam konsultację z cieślami z gór. Ten problem oni rozwiązali kilkaset lat temu. A domy z bali budują do dziś. Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 13.10.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Zajrzyj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts