Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania odnośnie palenia węglem.

IntelPL

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim. Mam kilka pytań związanych z instalacją w moim domu a co za tym idzie temperaturą panującą w pomieszczeniach.

Posiadam piec lokalnego producenta, firma "Janosz". Na piecu nie mam podanej mocy, jedynie wielkość 3,5m2. Piec jest górno dolny z dmuchawą i sterownikiem. Ogrzewam nieocieplony dom o powierzchni ok. 200m. Od niedawna palimy węglem sposobem od góry. Cały zasyp pieca (na oko 40-50kg) wystarcza na 10-12h palenia z temp. 50 st, przy czym 2 ostatnie godziny to walka z ciągłym dmuchaniem i spadkiem temp do około 45st. Sterownik ustawiony jest w następujący sposób: Histeryzacja 1 st, min dmuchawa 40% max 80%, przedmuch co 8min na 30sekund. Takie ustawienia pozwalają ogrzać dom do ok. 20 st. Czy w jakiś sposób da się zwiększyć stałopalność pieca, próbowałem go zmniejszyć cegłami szamotowymi jednak efekt był marny. Zasyp pozwalał na 6h palenia, lub nie potrafił rozgrzać pieca nawet do 45st po kilku godzinach (zależało to od ustawienia szamotek). Piec posiadam od 2 lat i jest moją zmorą (miał być wygodą - wg. sprzedawcy). Czy przerobienie pieca na miarkownik ciągu coś może poprawić ? Pozdrawiam Michał

Gość Konto usunięte_1*
Da przerobienie ale kompleksowe co wcale nie jest takie trudne w twoim wypadku , musisz zaślepić otwór - szczelinę u góry a na dole ustawić i dociąć cegły szamotowe aby to wyglądało ala palnik ceramiczny i palić jak typowy dolniak , bo to co ty masz to najgorszy rodzaj kotła ani to dolniak ani typowy górniak , jak to zrobisz to wywal komp oraz dmuchawę tylko zwykły miarkownik , palisz bez dymu i oszczędniej

Masz smoka a nie kocioł: 3,5m^2 to 35kW

J/w zaślep otwór by palić metodą od góry, cyklicznie.

Na dolniak możesz przerabiać jak dasz radę dorobić otwory powietrza wtórnego w okolicy nad palnikiem- w większości wypadków trudne i nieopłacalne.

Do tego załóż bufor ciepła min 1800 litrów. Bez tego nie okiełznasz problemu.

To najtańsze rozwiązanie problemu.

Witam.

Wszelkie info znajdziesz w wątku ,,Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego, Last Rico. Wielostronicowy wątek z opisem wszystkiego co trzeba wiedzieć o paleniu w kotłach na węgiel. Czytania na wiele dni czy tygodni. Tam znajdziesz odpowiedż na każde swoje pytanie . Polecam bo naprawdę warto.

Tomraider