pablos83 16.11.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam wszystkich. W przyszłym roku zamierzam zrobić elewację na swoim domu. W związku z tym mam do Was, jako fachowców następujące pytanie. Mianowicie, czy styropian do pustaków mocować jedynie za pomocą kleju, czy dodatkowo dać kołki mocujące lub jeszcze jakieś inne mocowanie? Bardzo proszę o porady w tej kwestii, gdyż nie chciałbym wyrzucić kasy w przysłowiowe błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KO_UD 16.11.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jeżeli chodzi o kołkowanie to odpowiedź w artykule: http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/w-jakich-przypadkach-konieczne-jest-kolkowanie-styropianu-kiedy-wystarczy-klej_86468.html Do mocowania płyt styropianowych proponuję TERMOLEP-S http://kosbud.com.pl/produkty/termolep-s/ A jeżeli planuje Pan do ocieplenia użyć styropianu grafitowego to odpowiednim klejem będzie TERMOLEP-S Premium Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.11.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jeśli to dom parterowy i ściany równe to klej nakładany grzebieniem wystarczy. W przeciwnym razie pozostaje nałożenie go w ramkę. Przy budynku piętrowym dla świętego spokoju lepiej płyty zakołkować. Kołki plastykowe nie są drogie, a fachowcy nie doliczają za ich montaż. Przy kołkowaniu dobrze byłoby pomyśleć o termodyblach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 16.11.2017 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Więc sprawa ma się tak. Dom jest piętrowy ( stare, 30 letnie budownictwo ), tzn parter + piętro + strych . Do wysokości 50 cm od gruntu przyjdzie styropian a na niego płytki klinkierowe, elewacyjne lub kamień elewacyjny. Powyżej tej wysokości przyjdzie struktura kolorowa ( 2 różne kolory, niżej ciemniejszy, wyżej jaśniejszy jeśli to ma jakieś znaczenie ) Będzie na pewno zastosowany styropian grafitowy więc proszę wyłącznie brać ten pod uwagę. KOSBUD Poproszę o jakąś ofertę cenową zaproponowanego kleju Jednak chciałbym zaznaczyć, że obecnie pytam orientacyjnie, gdyż zamierzam wykonywać pracę +- w okresie przyszłorocznych wakacji, co nie oznacza, że nie zakupię materiałów znacznie wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KO_UD 17.11.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 17.11.2017 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 20.11.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Witam, Pozwolę dorzucić swoje 3 groszę Otóż oczywiście możesz wykonać docieplenie przy użyciu wyłącznie kleju ale musisz mieć pewność, że kilka elementów będzie zgodnych z zaleceniami producenta - systemodawcę. Po pierwsze budynek nie może być wyższy niż 8-12m, podloże musi być nośne i mocne i dalej ażna jest jego lokalizacja tzn. nie może być zlokalizowany w miejscu, gdzie mogą pojawiać się silne podmuchy wiatru. Zdaję sobie sprawę z tego, że obecnie klimat jest dość kapryśmy i takie podmuchy mogą zdarzać się nieomal wszędzie dlatego mimo wszystko proponuję abyś nie oszczędzal na dyblach i zamocował docieplenie w sposób prawidłowy. Sugeruję jak kolega powyżej aby zainwestować w tzw. łączniki wkręcane i przykryć je zaślepkami są to tzw. therm-dyble. Oczywiście pamiętaj o innych kwestiach takich jak odpowiednio ułożony klej na płytach tzn. obwódka i placki oraz odpowiednia jego ilość. Do styropainu grafitoego polecam nasz klej, zbrojony włóknami polipropylenowymi FAST SPECJAL. Jeszcze jedna rzecz, o której powinieneś pamiętać, a której unikają producenci styropianu. Otóż samo klejenie EPS grafitowego jest dość wymagające po pierwsze należy uważać na jego skladowanie, strasznie szybko się nagrzewa a po drugie po przyklejeniu nie może świecić na niego słoneczko, potrafi się wygiąć i odspoić po kilku godzinach od montażu, nawet w temp. 15st. Bezwzględnie stosować oslony lub unikać klejenia w słoneczne dni. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 20.11.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Budynek z pewnością nie jest wyższy niż 12 m więc ten warunek jest spełniony. Nie wiem natomiast co to znaczy, że podłoże ma być nośne i mocne. Przecież fundament to fundament to raz, a dwa - budynek był budowany 30 lat temu na tzw ławach. Nie mam pojęcia czy o takie podłoże chodzi Co do łączników to poproszę o propozycję poglądową o jakie dokładnie Wam chodzi.Rozumiem, że łączniki powinny być mocowane na taką głębokość by po zakryciu ich termo-dyblami powierzchnia zlicowwała się z płytą styropianową? Wiem również, że każda firma będzie polecać teraz swój klej jako ten najlepszy. Pozostaje więc zrównoważyć cenę vs jakość i wybrać najkorzystniejszą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.11.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Budynek z pewnością nie jest wyższy niż 12 m więc ten warunek jest spełniony. Nie wiem natomiast co to znaczy, że podłoże ma być nośne i mocne. Przecież fundament to fundament to raz, a dwa - budynek był budowany 30 lat temu na tzw ławach. Nie mam pojęcia czy o takie podłoże chodzi Co do łączników to poproszę o propozycję poglądową o jakie dokładnie Wam chodzi.Rozumiem, że łączniki powinny być mocowane na taką głębokość by po zakryciu ich termo-dyblami powierzchnia zlicowwała się z płytą styropianową? Wiem również, że każda firma będzie polecać teraz swój klej jako ten najlepszy. Pozostaje więc zrównoważyć cenę vs jakość i wybrać najkorzystniejszą ofertę Tak. Do tego jest specjalna, plastykowa otwornica za pomocą której frezuje się odpowiedniej głębokości otwór pod thermo-dybel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 20.11.2017 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko odnośnie kołków rozporowych. Osobiście rozważam takie: o sile rozporu 180N. Czy takie kołki i taka siła wystarczy, czy wybrać inne i mocniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 20.11.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Pablos poczytaj ten artykuł i nie kołkuj, jeśli masz równe proste ścianyhttp://www.usiebiewdomu.com/2017/10/kolkowaniestyropianu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 20.11.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 I zaczynam głupieć, bo tak naprawdę co z tego że styro zostanie zakołkowany, jak pozostałe prace zostaną wykonane źle? A ja nie znam się na tym, by stwierdzić czy pracownicy wykonają je poprawnie, czy po prostu tak ma być? Każdy oczywiście będzie mówić zapewne, ze wie co robi i że tak jest i będzie dobrze. Pewnie będzie, tylko pytanie jak długo? I jeszcze jedna kwestia. Z Waszych wypowiedzi i artykułów jakie czytam wynika, by styro przykleić na ramkę + placki. A czy nie lepiej po prostu przykleić całą płytę do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.11.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 I zaczynam głupieć, bo tak naprawdę co z tego że styro zostanie zakołkowany, jak pozostałe prace zostaną wykonane źle? A ja nie znam się na tym, by stwierdzić czy pracownicy wykonają je poprawnie, czy po prostu tak ma być? Każdy oczywiście będzie mówić zapewne, ze wie co robi i że tak jest i będzie dobrze. Pewnie będzie, tylko pytanie jak długo? I jeszcze jedna kwestia. Z Waszych wypowiedzi i artykułów jakie czytam wynika, by styro przykleić na ramkę + placki. A czy nie lepiej po prostu przykleić całą płytę do ściany? Jeśli ściany masz postawione idealnie równo, można pokusić się o przyklejenie styro na grzebień. W przeciwnym razie pozostaje tylko ramka. Jinikao, przed podjęciem ostatecznej decyzji co do sposobu mocowana płyt styropianowych warto byłoby się zapoznać z kartą gwarancyjną całego systemu. Nie wszystkie firmy udzielą gwarancji na system ocieplenia bez zastosowania kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 20.11.2017 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Ściany z całą pewnością nie są idealnie równe. Odchyły od ideału są, może nie wszędzie i nie są znaczne, ale są. Zatem jedynym słusznym postępowaniem podczas mocowania styro do ściany jest ramka + placki? Poza tym wróćmy jeszcze do kwestii ewentualnego kołkowania. Ile kołków użyć w przeliczeniu na 1 płytę styro frezowanego, i czy na łączeniu frezów też dawać kołki? Jakiej " mocy " najlepiej użyć kołków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.11.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Ściany z całą pewnością nie są idealnie równe. Odchyły od ideału są, może nie wszędzie i nie są znaczne, ale są. Zatem jedynym słusznym postępowaniem podczas mocowania styro do ściany jest ramka + placki? Poza tym wróćmy jeszcze do kwestii ewentualnego kołkowania. Ile kołków użyć w przeliczeniu na 1 płytę styro frezowanego, i czy na łączeniu frezów też dawać kołki? Jakiej " mocy " najlepiej użyć kołków? Jedyną słuszną metodą jest ramka i w środku placki. Wpierw klei sie styro do ściany dopiero 24 pózniej, kołkuje się płyty. Wypadają dwa kołki na płytę, najlepiej wydrukować sobie instrukcje montażu styropianu ze strony internetowej producenta styro i omówić metodę klejenia, kołkowanie z ekipą. Ja tak przynajmniej zrobiłem. W ten sposób wszystko będzie jasne dla obu stron. Edytowane 20 Listopada 2017 przez Tomaszs131 Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 20.11.2017 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi i bardzo cenne wskazówki. W tym temacie chyba już wszystko wiem. Pozostaje jeszcze do dyskusji kilka spraw, ale to już w innych tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 21.11.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Jedyna uwaga do kolegi Tomaszs131, że kołkujemy nie po 24 godzinach ale po 3 dobach. Oczywiście wszystko zgodnie z zaleceniami danego systemodawcy.Obawiam się, że większość klejów do styropianu po 24 godzinach może nie zawsze wytrzymać proces kołkowania i najnormalniej się odspoić.FAST ze względu na takie działanie wykonawców i kołkowanie już po 24 godzinach znacznie przyspieszył swój klej do styropianu FAST NORMAL S i po tym okresie w normalnych warunkach osiąga już prawie wymaganą wartość 75-80kPa, co np. przy klejach uniwersalnych do siatki zaledwie 40-50kPa. Tak więc z tym kołkowaniem to zdecydowanie lepiej poczekać, żeby nie naruszyć spoiny klejowej na niektórych płytach. Pozdrawiam serdecznieAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 21.11.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Poczytałem o kleju jaki Pan zaproponował i mam pytanie. Otóż w opisie jest zapis, że nadaje się on do styropianu z dodatkiem grafitu , ale czy nadaje się do styropianu grafitowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 22.11.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Każdy styropian tzw. grafitowy jest styropianem z dodatkiem grafitu. Nazwa styropian grafitowy jest wyłącznie nazwą a sam styropian nie jest przecież z grafitu tylko posiada dodatek grafitu Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos83 22.11.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Poprzez dodatek grafitu ja osobiście rozumiem styropian biały z dodatkiem ciemnych / grafitowych kulek które bardzo często występuję w tzw udoskonalonym styropianie białym , stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts